Gość artur_n Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Witajcie, po przeszło 2 latach używania RPi ver. B powoli zaczyna mnie męczyć mała wydajność. Przyszedł czas na zmianę sprzętu. Wymagania: -energooszczędny -cichy -tani -możliwie jak najbardziej wydajny. Co w tej kwestii jest godne polecenia? Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pscmisc/vac/us/product_pdfs/t5740_datasheet_020910.pdf Można włożyć 2GB ramu + sieciówkę 1Gbit na MiniPCIe oraz dolutować drugi port SATA. Małe, bez wiatraka, ledwo co się grzeje. Żre u mnie max 34W licząc z 2GB RAM, 2x LAN, 3xHDD USB, Modem 3G, Modem Kablowy, ASUS RT-AC56U. Jak na taki zestaw 34W to pikuś. Nie wiem czego konkretnie oczekujesz. Może starczy Ci sam ASUS RT-AC56U? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Mam możliwość zakupu Asusa Eee Box B202 z 2GB ram ale bez HDD za 30zł plus przesyłka. Co o tym sprzęcie sądzisz? Router mam TL-WDR4300. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Powinien być OK. Ale ten router też nie jest zły. Nie starczy sam + OpenWRT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Ogólnie zależy mi na szybkim serwerze SAMBA, ściąganiu torrentów, FTP i ewentualnie jakieś małe WWW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Samba powinna ślicznie chodzić na tym routerze. transmission działa OK, WWW na 100% zadziała, ale nie wiem jak - nie sprawdzałem. Ogólnie możesz zerknąć na OpenWRT i jak to chodzi. Zawsze można dokompilować to i owo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Ewentualnie jaki dysk do niego wpakować? Msata + adapter na sata, pendrive czy jednak zwykły talerzowiec? Chodzi mi oczywiście o dysk na system. Dodatkowo jaki system najlepiej na nim postawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Ewentualnie jaki dysk do niego wpakować? Msata + adapter na sata, pendrive czy jednak zwykły talerzowiec? Chodzi mi oczywiście o dysk na system. Dodatkowo jaki system najlepiej na nim postawić? Talerzowiec. Pendrive (ze względu na brak mechanizmów zapobiegających nierównomiernemu zużyciu komórek pamięci) w skrajnym wypadku wytrzyma parę miesięcy pracy jako "dysk systemowy", jak dobrze pójdzie, to może dociągnie do mniej więcej roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Nie wiem ile tam jest portów i jakich. Jak będziesz to wiedział to napisz. Wtedy będzie dokładniejsza odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Proszę: Front I/O port USB x 2, Card Reader x 1, Headphone-out jack (WO/SPDIF) x 1, MIC x 1 Rear I/O port USB x 2, GigaLan x 1, Line-Out (L/R) with S/PDIF x 1* Oraz oczywiście SATA II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 A w środku? O to chodzi. Na zewnątrz to raczej kilka HDD na USB poleci bez ALE. U mnie HP5740 ciągnie trzy sztuki i sobie działają bez najmniejszego. Wcześniej było sześć, ale wymieniłem na trzy 2TB. EDIT tux: SATA ile sztuk z jakim złączem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Nic szczególnego. Chyba tylko SATA II. Proszę zamieścić obrazek zgodnie z regulaminem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Skoro to i tak ma wiatrak czyli ciche nie jest to pakuj 2TB 2,5" SATA tradycyjny i tyle. Stawiaj na tym PLD/Arch Linux i zapomnij, że to masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Wentylatora podobno nie słychać podczas pracy. Bardziej dysk słychać podczas pracy. Taki jest opis stanu przez kolegę posiadającego to ustrojstro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 A mi czołg pod okiem jedzie. Słychać, i nie wierz, że nie. Owszem - nie tak jak w stacjonarce ale jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 O to teraz dałeś mi do myślenia. Jestem przyzwyczajony do bezgłośnej maliny. Więc jednak chyba ten Asus odpadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Dla mnie priorytet to zero hałasu. Mam wymienionego wyżej HP. 100% Passive. do tego 3xUSB 3.0 Seagate. Pracuje cały czas jeden z nich (Baza danych dla MPD) i tego słychać - 40cm od niego w nocy jak 100% wszystkiego wyłączone i wszyscy śpią. Słychać to znaczy, że orientuje się, że w ogóle działa. Nie jest to nawet szum drażniący. Jeżeli chcesz faktycznie proste WWW, Fajne FTP + Samba/NFS to zainteresuj się ASUS RT-AC56U. Może lepiej kupić jego (na brak anten nie patrz - naprawdę nie ma to znaczenia - zasięg 150m u mnie) a obecnego routera opylić. Ten asus ma 2xARM 800MHz, Dwa radia (2,4 i 5 + AC), 256MB Ram, 128MB Flash + 2x USB (można użyć dowolnego do instalacji pełnego systemu operacyjnego). HUB USB wchodzi w grę. Jak robiłem testy to po AC z USB miałem ~25MB/s Do tego od kliknięcia masz łącze FallBack z USB (36/LTE). Na standardzie masz też serwer DLNA. WAN oczywiście 1Gbit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Koledzy jednak aspekt ekonomiczny wziął górę i zakupiłem tego Asusa B202 docelowo wyląduje on chyba na strychu więc aspekt hałasu będzie pomijalny ale do tego czasu mam pytanie odnośnie karty SD. Skoro malina śmiga na tym samym SD od ponad 2 lat to dlaczego by nie przenieść tego rozwiązania do Asusa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Zobacz logi z maliny i normalnego Linuksa. Wtedy poznasz odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Rozumiem, czyli w grę wchodzi zwykły HDD/SSD tylko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Jeżeli nie chcesz kłopotów Total. Nawet karta cf odpada. Generalnie "dzikie" rozwiązania padały po około 6mies najpóźniej. Z perspektywy czasu - szkoda zdrowia i pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Trudno, mam na zbyciu Seagate Momentusa 7200 będzie głośny ale i szybki. A serwer trafi jak najszybciej na strych i po kłopocie. Jaka dystrybucja linuxa będzie najlepsza do takich zastosowań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Poradził bym ci pld. Tylko, że instalacja ręczna. Jak nie to arch. Debiana odradzam totalnie. Kiedyś pisałem dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Tux miałeś 100% rację. Nie wiem czy kolega jest przygłuchy czy jak ale faktycznie wyje to niemiłosiernie. Pójdzie na sell i będę rozglądał się za czymś pasywnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Zakupiony przezemnie t5740 ma 4GB dysk flash. Czy jest sens stawiać na nim system czy lepiej go olać i postawić na dysku podłączonym na SATA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Możesz stawiać. U mnie takie śmigają po 2 lata i nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 30 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Na dysku zagościł debian oraz: -samba -ftp -transmission -btsync -TimeMachine Zajętość dysku flash 4GB to 40% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi