Jump to content

pilot nbox

Guest hajnel87

Recommended Posts

Guest hajnel87

witam. mam nbox 5800 z wgrana graterlia. strasznie ciężko działa pilot albo nie przełącza po naciśnięciu albo przeskakuje o dwa programy strasznie mnie to wkurza. można coś zmienić w ustawieniach? inny pilot te same objawy.

@hajnel87: Możesz spróbować zmienić czasy dla pilota w GOS Menadżerze (czytaj: zwiększyć) - w sumie nie wiem czy pomoże. Możesz też poszukać po forum plików do obsługi pilota w trybie RAW ... ale nawet nie wiem czy są jeszcze zgodne z GOS. Niestety niczego na szybko nie ma.

ja tez miałem problemy z pilotem, ale już nie mam.Najpierw wymieniłem odbiornik IR w tunerze, ale nic nie dało.

I co się okazało po przeszukaniu Internetu? Okazało się, że są modele TV, które zakłócają prace pilotów! Ja mam starą plazmę i rzeczywiście jak TV jest wyłączony to pilot działa rewelacyjnie szybko i bezproblemowo. Jak tv włączone to mulenie itp. Itd. Wyłączanie/włączanie oszczędzania energii w TV nic nie dawało.

Rozwiązałem ten problem w taki sposób (znaleziony też na necie), że zasłoniłem odbiornik IR czarną folią z worka na śmieci (jedna warstwa), aby odbiornik IR nie łapał „śmieci” z eteru (m.in. od promieniowania matrycy tv) . Efekt taki, że pilot działa tak jak powinien.

witam. mam nbox 5800 z wgrana graterlia. strasznie ciężko działa pilot albo nie przełącza po naciśnięciu albo przeskakuje o dwa programy strasznie mnie to wkurza. można coś zmienić w ustawieniach? inny pilot te same objawy.

Zanim wymienisz IR, sprawdź na "małym pilocie". Też miałem problem z dużym, kupiłem mały i łapie od ścian - duży i tak padł po jakimś czasie. Próbowałem raw'ów, różnych wersji lircd - ale pomogła wymiana pilota.

• 1 month later...

Też ciężko mi działa pilot od nboxa 5800, ale mam pilot od DSI-87 i działa normalnie tylko nie działają wszystkie funkcje. Czy można coś dograć do nboxa, żeby działał pilot z wszystkimi funkcjami od DSI-87?