Gość gdziasek Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Witam,posiadam nboxa bska, mam 40m kabla,antenę 80cm, konwerter 0.1 dB, na programie TVP 1 HD miernik sygnału w enigmie pokazuje : SNR 70% AGC 36% Ber 7.0 To są najlepsze ustawienia jakie mogłem ustawić, programy hd nie tną się, moje pytanie czy przerobiony nbox z enigmą2 zaniża wartości sygnału? a może mam za długi kabel i potrzebuję wzmacniacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Witam,posiadam nboxa bska, mam 40m kabla,antenę 80cm, konwerter 0.1 dB, na programie TVP 1 HD miernik sygnału w enigmie pokazuje : SNR 70% AGC 36% Ber 7.0 To są najlepsze ustawienia jakie mogłem ustawić, programy hd nie tną się, moje pytanie czy przerobiony nbox z enigmą2 zaniża wartości sygnału? a może mam za długi kabel i potrzebuję wzmacniacza? jaki kabel? czy są gniazdka po drodze lub inne elementy? konwerter jakiej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gdziasek Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 instalacja była zakładana przez fachowca 2lata temu, nie wiem jaki kabel, konwerter najtańszy, podłączyłem do tej instalacji dekoder tnk sd, na tv polonia pierwszy pasek 94 % drugi pasek 73 % później wróciłem do nboxa i na tv polonii snr 49% agc 47 % z tego wynika,że nbox zaniża ustawienia anteny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 instalacja była zakładana przez fachowca 2lata temu, nie wiem jaki kabel, konwerter najtańszy, podłączyłem do tej instalacji dekoder tnk sd, na tv polonia pierwszy pasek 94 % drugi pasek 73 % później wróciłem do nboxa i na tv polonii snr 49% agc 47 % z tego wynika,że nbox zaniża ustawienia anteny? Nie, nboxy BSLA/BSKA mają dość podłą głowice o niskiej czułości, stąd przy długim kablu o nieznanych parametrach i konwerterze także "po taniości" możliwe są problemy z odbiorem. Są spore szanse, że wymiana konwertera na Inverto Black Ultra by pomogła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 4 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 Witam, ja zadam pytanie z innej beczki, mianowicie jakim parametrem kierować się aby ustawić antenę jak najlepiej? SNR, AGC czy korekcją błędów BER? Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 4 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 BER+SNR. AGC to tylko informacja o podlaczony!m konwerter że. Jednak AGC nie powinno spadać poniżej 30 i pływać w dużym zakresie. SNR to stosunek sygnału użytkowego do szumu (śmieci). BER to stopa błędu - im mniejsza tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 4 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 Reasumując mam dążyć aby SNR był jak największy a błędy BER jak najbliższe zeru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 4 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 Dokładnie tak. Pamiętaj też że głowice można przesterować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszczur Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 BER 8.6E-03 to 0,0086 (na 10 000 bitów 83 są przekłamane) BER 1,0E-02 0,0100 BER 5,2E-3 5.2/10^3 czyli 0,0052 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 No dobra czyli jak to liczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom8181 Opublikowano 27 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Witam sorki że w tym dziale ale mam podobny problem a więc mianowicie mam UHD-88 i konwerter inverto red i instalacja od 3 lat wszystko ok chodziło , raz jeden konwerter padł jeden transporter padł w tym konwerterze wogóle nie działał .Wszystko ok chodziło , ale od tygodnia coś się psuje a mianowicie na tvp1hd : SNR 75% AGR 71% Ber 1.0 po chwili i to wszystko zanika a parametry spadają SNR 51 AGR 41 Ber 7.5 I nic nie można oglądać podobna sytuacja na innych kanałach i na innych transporterach . Czyżby to była wina konwertera . antena dobrze ustawiona , mieszkam w uk a tu pogoda ok nie wieje nic nie przestawia i nie pada. Czy mogę jakoś sprawdzić konwerter . czy tylko podmianka i sprawdzić jak działa. Dodam że kanały z TVN transportera chodzą bardzo dobrze. Czego to może być wina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pppp Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Lte "syf z limitem bez limitu" niejakiego Solorza jest w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom8181 Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Poradziłem sobie był router obok tunera. Gdzieś na forum wyczytałem że może się gryź i tak chyba było w moim przypadku , przeniosłem do innego pokoju i wszystko się uspokoiło , a teraz to wygląda tak tvp1hd : SNR 81% AGR 78% Ber 4.21 dzięki za podpowiedź ;) pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi