pepan Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Witajcie koledzy. Mam pytanie, jakim narzędziem (i czy sie wogole da) zgrać cały obraz systemu z nboxa, tak aby móc go potem np. wgrać przez pendrive do innego, ewentualnie żeby pochwalić się na forum modyfikacjami. Pozdrawiam Szczepan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Zapoznaj się z tematem LINK , jest także plugin FlashBackup... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Ja jeszcze dodam, że jak masz freebox mod by tux to system.sh ma opcję backupu całego NAND do pliku tar.gz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepan Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 niestety cos mi to nie dziala, robie system.sh nandbackup w konsoli widac pliki od gory do dolu jak sie pakuja, potem tuner sie restartuje niestety nie ma zadnego pliku w /ram/ ps. zedytowalem plik system.sh i ustawilem aby plik byl tworzony na hdd zamiast w /ram jak mi sie uda to napisze ze sie udalo ps. @tux skad pomysl na króliczka :) caly czas jeszcze wykonuje sie skrypt wykonal sie skrypt jednak nie oto mi chodzilo... chodzi o to, ze potrzebuje (inaczej... chcialbym) zgrac soft w taki sposob jak jest dostarczony przez tuxa czyli w pliki rootfs.img update.img kernel.img Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Do tego potrzeba przede wszystkim Linuxa. Trzeba wygenerować obraz rootfs.img i do tego policzyć sumy kontrolne crc32. Następnie spreparować odpowiednio plik update.img Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Miałem tego nie robić ..a co mi tam ;P posłuż sie pluginem FlashBackup lekko zmodyfikowanym ... Kasowanie TYLKO gdy mamy plugin zainstalowany na obrazie rootfs (pendrive) Kasowanie wyłączone do włączenia w plugin.py Aby wykonać kopie musi być zamontowany /hdd (dysk lub pendrive) FlashBackupAdb5800.zip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Ale co za problem odtwrzyć z PENDRIVE? odpalamy boxa z Pena; mkdir /dest mount -t jffs2 /dev/mtdblock0 /dest rm -r /dest cd {tam gdzie jest nasza kopia .tar.gz} tar -xvzf nazwa_bckp.tar.gz -C /dest umount /dest reboot Jakoś tak → jak się nie pomyliłem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 Jak widać opcji zzapisu i powrotu jest sporo każdy znajdzie co coś dla siebie... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qczu Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 ja bym chciał wykonać backup np. do *.tar.gz image, który mam teraz na penie i wgrać go do nand. w telnecie wpisuję: tar -cvzf kopia.tar.gz ./* i po chwili widać postęp i pojawia się: tar: short read a pakowanie zakończył na ./sys/devices/* więc jeszcze trochę pozostało. co robię nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Chcesz spakowac wyrtualny system plików. Najprościej użyj funcji w system.sh :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qczu Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 tak, tylko w system.sh jak widzę w opcjach jest nandbackup, a w tym przypadku chciałbym zrobić kopię tego co jest na penie i wrzucić do nand. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 A to już zabawa z crc32 spod Linux... TUTAJ masz narzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi