Gość dave1988 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Witam, jest taka możliwość, aby uruchomić skrypt python w tle? WebIf i OSCam jest uruchamiany w tle, więc podejrzewam, że się da. Tylko pytanie jest w jaki sposób? Ten skrypt python będzie w pętli, więc nawet nie próbowałem go uruchamiać, żeby nie zapętlić systemu? Z góry dziękuję. Edycja: Podejrzewam (piszemy "rz"), a nie próbowałem osobno ("nie" z czasownikami…). Poprawiona pisownia, dodane przecinki. Proszę zwrócić uwagę na poprawność językową, pozdrawiam i z góry dziękujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Sam już sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie, jest możliwość, a nawet nie jedna. Może zdradzisz, co ten skrypt miałby robić i z czego korzystać? p.s. Oscam to nie jest skrypt pythona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dave1988 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 j00zek Otoż skrypt ten ma "generować" token do iptv, w każde 5 sec, poczym wysyłać przez mysql do mojego serwera www. Mam kilka źródeł IPTV na kanały telewizyjne. A potrzebuje go dlatego że mój hosting, pythona nie przyjmuje, a hosting z pythonem jest o dużo droższy niż za ten za który płacę teraz :) Ma on za zadanie taki mały sharing, ja mam login do tej strony, tylko tokena niemoge rozgryść bo sie zmienia nie tak czesto ale jednak. Chyba znalazłem odpowiedź tylko czy zadziała a pytam tutaj bo nie trudno jest zawiesić cały system bawiać się w /etc/init.d Oto moja teoria: #!/bin/sh # Graterlia OS # homepage: http://graterlia.xunil.pl # e-mail: nbox@xunil.pl # edit by: Head # # skrypt uruchomieniowy GenToken # wersja 2014-12-17 . /etc/sysconfig/gfunctions #wczytanie funkcji wspólnych dla skryptów Graterlia[b]<-- to chyba potrzebne ^^[/b] scriptname="GenToken by Head" #nazwa uruchamianego czegoś runname=/var/grun/gentoken ######### To nie jestem pewien jak sie bedzie nazywac process i jak go znalesc, ale sie nie dowiem puki go nie wlacze #plik informujący czy uruchomiono, czy nie msginfo="start, stop, restart, status" #informacja o możliwych parametrach PATH=/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin #deklaracja ścieżek gstart() { python /path/to/gentoken.py & echo "GenToken włączony" touch $runname } gstop() { pkill ########JESZCZE NIEWIEM JAK MAM ZNALESC pkill proces zebym nie wylaczyl calego pythona ^^ if [ -e $runname ]; then rm $runname echo "Token wylaczony pomyslnie" fi echo "TokenGen wlaczony" } case "$1" in 'start') startapp ;; 'stop') stopapp ;; 'status') checkapp ;; 'restart') stopapp sleep 1 startapp ;; *) infoparm ;; esac opcja 2 najprostrza #!/bin/sh (/usr/bin/python /path/to/myscript.py &> /dev/null &) I jeden ze sposobów przekopiować do /etc/init.d Ahh prawie zapomniałem, może to i niema znaczenia bo gbootlogo jest działające tylko jest jeden błąd, pisemny :) /etc/init.d/gbootlogo #!/bin/sh # Graterlia OS # homepage: http://graterlia.xunil.pl # e-mail: nbox@xunil.pl # # skrypt uruchomieniowy dla Logo ekranowego # wersja 2014-08-02 . /etc/sysconfig/gfunctions #wczytanie funkcji wspólnych dla skryptów Graterlia scriptname="Graterlia Boot Logo" #nazwa uruchamianego czegoś runname=/var/grun/gbootlogo #plik informujący czy uruchomiono czy nie msginfo="start, resatrt, status" #informacja o możliwych parametrach PATH=/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin #deklaracja ścieżek msginfo="start, resatrt, status" - proszę poprawić na RESTART :)) i w nastepnej poprawce bedzie ok :) Edycja: "Poczem", ale "po czym" i "nie mogę", "rozgryźć". Pochwała, że nie "włańczać/wyłańczać". Proszę o poprawę posta, w tym o znaki diakrytyczne, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 a czemu nie skorzystasz z opcji 2 uruchamianej z crona? nic nie trzeba robić w init.d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dave1988 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 W sumie masz rację, tylko potrzebuję żeby ten skrypt był uruchamiany po starcie systemu, go nie musiał włączać manualnie. Plus zrobie własny plugin do wykonywania tych command/skryptów z pilota. Wcześniej pisałem pluginy do XBMC, uruchamiane z Android IPTV Box. Przerzuciłem się na NBOX - tylko jeszcze się uczę. :) Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Masz skrypt użytkownika /etc/rc.local Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dave1988 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Tak mam, dziekuję. Skrypt pythona troche zmodyfikuję i sprawdzę czy działa. Dobrze ze Graterilie mam na USB to jakby cos się podziało zawsze moge system odpalić z Nand, i poprawić blędy. Pozdrawiam :) Edycja: Proszę o uszanowanie języka polskiego i pisanie w tym języku. Masz możliwość pisania znaków diakrytycznych, a mimo wszystko rzadko z niej korzystasz. Proszę o poprawienie swoich postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 jak się nie dotkniesz skryptów startowych w init.d to powinieneś zawsze mieć dostęp do systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dave1988 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Wszystko działa i pobiera tylko 5.8% pamięci :) Teraz tylko dodać do startu systemu, i napisać strone PHP :) Super! ten NBOX mnie coraz więcej zaciekawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 A od czego masz rc.local :) BTW → serwer WWW też masz u nas w repo. Pewnie PHP też się da dodać :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi