Gość Pilott Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Próbuję uruchomić taki czytnik: link do aukcji usunięty ale oscam nie chce z nim współpracować #lsusb Bus 002 Device 003: ID 0403:6001 Future Technology Devices International, Ltd FT232 USB-Serial (UART) IC Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub #lsmod usbserial 12460 2 pl2303,ftdi_sio #ls -la /dev/ttyU* crw-rw-rw- 1 root root 188, 0 Jan 1 2000 /dev/ttyUSB0 crw-rw-rw- 1 root root 188, 0 Jan 1 2000 /dev/ttyUSB1 fragment logów z oscam: >> OSCam << cardserver started, version 1.20-unstable_svn, build r9300 (sh4-linux-qboxhd-ssl-qdwf-slim-scriptsfix-clockfix_9300-nolibusb-noextreaders) phoenix [unknown] creating thread for device /dev/ttyUSB waiting for local card init Gdzie może leżeć problem? W sprzęcie, w USB czy w wersji Oscam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 sh4-linux-qboxhd-ssl-qdwf-slim-scriptsfix-clockfix_9300-nolibusb-noextreaders Ta wersja jest pozbawiona obsługi phoenixa. W przypadku 9300 potrzebujesz: oscam-r9300-qbohxhd-qdwf-slim-scriptsfix-clockfix_9300-libusb.zip. W nowszych phoenix jest obsługiwany w paczce "nolibusb-phoenix". phoenix [unknown] creating thread for device /dev/ttyUSB Na końcu tej linii brakuje "0" bo nie masz w konfiguracji, czy się nie skopiowało z loga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pilott Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 '0' nie skopiowało z loga. Skąd ściągnąć tę wersję oscama? Bo google jakoś ze mną nie współpracują w tym temacie :) Uruchomiłem oscam-svn9990-sh4-qboxhd-webif-Distribution.tar.gz I jaki powinien być protocol w konfiguracji oscam.server? Bo czytnik już coś odpowiada, ale nie potrafi zainicjować karty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 '0' nie skopiowało z loga. Skąd ściągnąć tę wersję oscama? Bo google jakoś ze mną nie współpracują w tym temacie :) Uruchomiłem oscam-svn9990-sh4-qboxhd-webif-Distribution.tar.gz I jaki powinien być protocol w konfiguracji oscam.server? Bo czytnik już coś odpowiada, ale nie potrafi zainicjować karty. pewnie nie dobrałeś wpisu częstotliwości z tym jak jest ustawiona zworka, przykładowy konfig [reader] label = phoenix description = czytnik zewnetrzny phoenix protocol = mouse device = /dev/ttyUSB0 detect = cd autospeed = 0 mhz = MHz podajesz takie, jakie ustawiłeś zworkami na czytniku. Jeśli na czytniku masz 6MHz, to wpisujesz 600 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pilott Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Co do protokołu, to do 'mouse' już doszedłem metodą prób i błędów. Ale dzięki. Co do prędkości, to czytnik działa mi tylko przy ustawieniach zworki i konfiguracji na 800, 368 i 357. Przy pozostałych ustawieniach, oscam stoi w miejscu, żadnych logów, po prostu się zawiesza. logi z działającego: [mouse] Reader initialized (device=/dev/ttyUSB0, detect=cd, mhz=800, cardmhz=357) [mouse] Calculated work ETU is 46.50 us reader mhz = 800 [mouse] ATR Fsmax is 5 MHz, clocking card to wanted user cardspeed off 8.00 MHz oscam.server: protocol = mouse device = /dev/ttyUSB0 detect = cd autospeed = 0 mhz = 800 Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 [mouse] ATR Fsmax is 5 MHz, clocking card to wanted user cardspeed off 8.00 MHz Czyżby to było odpowiedzią dlaczego OSCam się tam zachowuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 [mouse] ATR Fsmax is 5 MHz, clocking card to wanted user cardspeed off 8.00 MHz Czyżby to było odpowiedzią dlaczego OSCam się tam zachowuje? niestety niekoniecznie, na 6.00 też powinien teoretycznie działać, skoro idzie na 8.00, 3.68 i 3.57, chyba że jest uszkodzony kwarc od 6.00 (albo omyłkowo wlutowany inny), co też się może zdarzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pilott Opublikowano 10 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Wlutowane kwarce są dobrze (przynajmniej na ich opisie), tak samo nie działa 10 i 12 MHz ale nie są mi potrzebne i nawet nie wiem czy to by działało. Tak dla ciekawości to skróciły się czasy odczytu z karty względem wbudowanego czytnika (3,57MHz). Obojętnie którą z tych działających prędkości ustawiałem to zawsze w logach we wpisie Reader initialized pojawiał się parametr cardmhz zawsze równy 357. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi