fargot Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Po jednej z czerwcowych aktualizacji do ESI-88, CEC zaczęło błędnie działać. Objaw jest taki, że po włączeniu dekodera przez kilka sekund przycina się dźwięk i obraz. Co gorsze jeśli w tym czasie dekoder coś nagrywa, to te zacięcia są też na nagraniu. Wcześniej wszystko działało prawidłowo. Sprawdzałem z różnymi ustawieniami parametrów CEC i nic nie pomaga. Pomaga jedynie wyłączenie CEC. Czy jest możliwość zainstalowania starego modułu do CEC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Poczytaj na forum. Może znajdziesz odpowiedź. Kilka osób miało podobny objaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Szukaj cec_ctrl.ko... Dwa polecane posty: http://forum.xunil.pl/index.php/topic,1103.msg17007.html#msg17007 http://forum.xunil.pl/index.php/topic,1103.msg17014.html#msg17014 Przetestuj obydwa moduły i daj znać, czy z jednym z nich (z którym) jest lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nimloth Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Ta mam to samo ... stary driver jak by był lepszy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fargot Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Na cec_ctrl.ko działa prawidłowo. Na cec.ko jest efekt przycinania. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Wtyczka od cec ma błąd objawiający się przy szybkim naciśnięciu power Traceback (most recent call last): File "./plugin.py", line 157, in CEC_ImageViewOn AttributeError: 'function' object has no attribute 'timer2' (PyObject_CallObject(<bound method EnigmaOutput.write of <bound method CECControl.CEC_Standby of <bound method CList.__call__ of <bound method eLabel.eLabel_setText of <bound method VVolumeText.changed of <bound method CList.__call__ of <bound method Label.changed of <bound method CList.__call__ of <bound method eLabel.eLabel_setText of <bound method eLabel.eLabel_setText of <bound method ServiceInfo.changed of <bound method VServiceInfo.changed of <bound method VServiceInfo.changed of <bound method ServiceName.changed of <bound method ServiceInfo.changed of <bound method ServicePosition.changed of <bound method VWeather.changed of <bound method VWeather.changed of <bound method VWeather.changed of <bound method VWeather.changed of <bound method VWeather.changed of <bound method VWeather.changed of <bound method VWeather.changed of <bound method VWeather.changed of <bound method VWeather.changed of <bound method AlternateServiceName.changed of <bound method CList.__call__ of <bound method Label.changed of <b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Błąd nie jest nowy, ale u mnie "nie powtarzalny". Czyli: faktycznie czasami wyskoczy, ale na zawołanie nie chce mi się pojawić. I jest o ile pamiętam "od zawsze". Nie panuję nad timerami w e2. Mogę podejrzeć kod, ale jak to dokładnie działa... Ten sam timer2 odlicza czasy po załączeniu jak i po wyłączeniu. Zdaje się, że chodzi o to, że ten timer jeszcze nie zakończył pracy po wyłączeniu a jest już inicjowany po włączeniu. Czy coś w tym stylu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areq Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 bska - wgrany dziś nowy soft z gałezi stable zaintsalowane: enigma2-plugin-cec - 0.2.6 - CEC plugin for OpenPLi kernel-modules-cec-gos - 2.6.32.59.0211.01 - Kernel CEC module Panasonic 42Px20 CEC prawie działa, gasi i budzi TV, ale nie przełącza wejścia tak jak ma ustawione tylko zostawia na dvb-t. Ustawiłem w tv hotel mode i tam by się budził w hdmi1 i jak zrobie power off/on pilotem z tv jest hdmi1 jednak bo wybudzeniu cec z nbox zostaje dvb-t ;/ Próbowałem różne ustawienia powtórzeń i opóźnień, ale bez efektu jakiś pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Optymistycznie zakładam, że we wtyczce błędów nie ma :] Próbowałeś na innym wejściu HDMI? Co masz w /etc/enigma2/settings z serii config.plugins.CEC? Przełącz TV w standby i z konsoli wpisz: echo "3004" > /proc/stb/hdmi/cec To powinno obudzić TV. A potem: echo "3f821100" > /proc/stb/hdmi/cec To powinno przełączyć na HDMI1. Jeżeli zadziała, to by znaczyło, że coś jednak nie tak z wtyczką CEC ... :( Jeżeli nie przełączy, to znaczy, że Twój TV olewa sprawę. Może czas na aktualizację wtyczki ... bo w sumie u mnie już jakiś czas inna wersja niż w opkg działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areq Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 z palca przełączył pięknie na HDMI1 chętnie potestuję inną wtyczkę ;) edit: ściągnołem źródła plugimu i to wygląda na custom solution ;) akurat w swita grzebałem trochę w cec na vti i openli na dm800se i tam wtyczka inaczej była skonstruwoana. Nie można dostosować "oryginalnej" z openpli aktualnej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Sprawdź na innym wejściu HDMI... Nowa wersja wtyczki w załączniku, może w końcu trafi do repo kiedyś... Pomysł j00zka, poprawki i dokończenie autor posta ;) Gdyby nie działało, to na początku wtyczki jest myDEBUG=False - popraw na True i sprawdź w logu wszystko z tekstem [CECv2]. A jeżeli zadziała ... to znaczy, że w starej wersji wtyczki gdzieś jest literówka :/ CECv2.tar.gz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areq Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 dzięki, potestuje może nie napisałem jasno - z palca tzn echo do proca mi przełącza na hdmi1, więc coś nie tak z wtyczką lub jej ustawieniami GraterliaOS:~# grep -i cec /etc/enigma2/settings config.plugins.CEC.Delay=500 config.plugins.CEC.StartDelay=15 config.plugins.CEC.Counter=5 config.plugins.CEC.DelayCounter=300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areq Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Na nowej wtyczce też mi nie przełącza ;( jak zrobie z konsoli: echo "3f821100" > /proc/stb/hdmi/cec, przełącza log: action -> StandbyActions power leave standby playing 1:0:1:3ABD:514:13E:820000:0:0:0: getResolvedKey config.usage.remote_fallback failed !! (Typo??) not enough diskspace for timeshift! (less than 200MB) not pauseable. not enough diskspace for timeshift! (less than 200MB) not pauseable. not enough diskspace for timeshift! (less than 200MB) not pauseable. not enough diskspace for timeshift! (less than 200MB) new service started! trying to download cuts! download failed, no cuesheet interface RemovePopup, id = ZapError allocate channel.. 0514:013e opening frontend 0 (0)tune RotorCmd ffffffff, lastRotorCmd ffffffff prepare_sat System 1 Freq 11449000 Pol 0 SR 27500000 INV 2 FEC 3 orbpos 130 system 1 modulation 2 pilot 2, rolloff 2 tuning to 1699 mhz OURSTATE: tuning allocate Channel: res 0 [eDVBCIInterfaces] addPMTHandler 1:0:1:3ABD:514:13E:820000:0:0:0: allocate demux [FanControl]: setting fan values: fanid = 0, voltage = 0, pwm = 50 [CECv2] leaveStandby: CEC Box status: Left Standby, CEC_ActiveHDMI: 3f821100 [CECv2] leaveStandby: CEC Box status: Not Standby!, CEC_Delay: 500, CEC_Counter: 5 [sEC] invalidate current switch params [sEC] setVoltage 2 [sEC] sleep 10ms set sequence pos 3 [sEC] update current switch params [sEC] startTuneTimeout 5000 [sEC] setFrontend 1 setting frontend 0 (0)fe event: status 0, inversion off, m_tuning 1 [sEC] sleep 500ms (0)fe event: status 1b, inversion off, m_tuning 2 OURSTATE: ok [eDVBLocalTimerHandler] channel 0x15582d8 running [eEPGCache] channel 0x15582d8 running [EPGC] next update in 2 sec stop release channel timer ok ... now we start!! eventNewProgramInfo 0 0 have 1 video stream(s) (0216), and 1 audio stream(s) (02de), and the pcr pid is 0216, and the text pid is 0342 allocate demux TuxTxt cache cleared decoder state: play, vpid=534, apid=734 DMX_SET_PES_FILTER(0x216) - pcr - ok DMX_SET_PES_FILTER(0x2de) - audio - ok AUDIO_SET_BYPASS(0) - ok AUDIO_PLAY - ok Video Device: /dev/dvb/adapter0/video0 demux device: /dev/dvb/adapter0/demux0 VIDEO_SET_STREAMTYPE 1 - ok DMX_SET_PES_FILTER(0x216) - video - ok VIDEO_PLAY - ok DMX_SET_PES_FILTER(0x342) - ttx - ok TuxTxt cache cleared TuxTxt: initialized TuxTxt service started 342 TuxTxt running thread...(342) VIDEO_CONTINUE - ok VIDEO_SLOWMOTION(0) - ok VIDEO_FAST_FORWARD(0) - ok AUDIO_CONTINUE - ok disable teletext subtitles page ffffffffffffffff (und) FE_GET_PROPERTY failed (Invalid argument) [eDVBCAService] new service 1:0:1:3ABD:514:13E:820000:0:0:0: [eDVBCAService] add demux 0 to slot 0 service 1:0:1:3ABD:514:13E:820000:0:0:0: RemovePopup, id = ZapError [CECv2] CEC_ImageViewOn: 3004 -> /proc/stb/hdmi/cec [CECv2] CEC_ImageViewOn: CEC_DelayCounter: 300, licz: 5 [CECv2] CEC_ActiveSource: 3f821100 -> /proc/stb/hdmi/cec [CECv2] CEC_ActiveSource: CEC_DelayCounter: 300, licz: 5 [Dish] tuning failed [CECv2] CEC_ImageViewOn: 3004 -> /proc/stb/hdmi/cec [CECv2] CEC_ImageViewOn: CEC_DelayCounter: 300, licz: 4 [CECv2] CEC_ActiveSource: 3f821100 -> /proc/stb/hdmi/cec [CECv2] CEC_ActiveSource: CEC_DelayCounter: 300, licz: 4 [CECv2] CEC_ImageViewOn: 3004 -> /proc/stb/hdmi/cec [CECv2] CEC_ImageViewOn: CEC_DelayCounter: 300, licz: 3 [EPGC] start caching events(1420041205) [CECv2] CEC_ActiveSource: 3f821100 -> /proc/stb/hdmi/cec [CECv2] CEC_ActiveSource: CEC_DelayCounter: 300, licz: 3 [CECv2] CEC_ImageViewOn: 3004 -> /proc/stb/hdmi/cec [CECv2] CEC_ImageViewOn: CEC_DelayCounter: 300, licz: 2 [CECv2] CEC_ActiveSource: 3f821100 -> /proc/stb/hdmi/cec [CECv2] CEC_ActiveSource: CEC_DelayCounter: 300, licz: 2 [CECv2] CEC_ImageViewOn: 3004 -> /proc/stb/hdmi/cec [CECv2] CEC_ImageViewOn: CEC_DelayCounter: 300, licz: 1 [CECv2] CEC_ActiveSource: 3f821100 -> /proc/stb/hdmi/cec [CECv2] CEC_ActiveSource: CEC_DelayCounter: 300, licz: 1 [CECv2] CEC_ImageViewOn: 3004 -> /proc/stb/hdmi/cec [CECv2] CEC_ImageViewOn: CEC_DelayCounter: 300, licz: 0 [CECv2] CEC_ActiveSource: 3f821100 -> /proc/stb/hdmi/cec [EPGC] abort non avail nownext reading [EPGC] abort non avail schedule reading [EPGC] abort non avail schedule other reading [EPGC] abort non avail netmed schedule reading [EPGC] abort non avail netmed schedule other reading [EPGC] abort non avail FreeSat schedule_other reading [EPGC] abort non avail viasat reading edit: dobra, wiem o co chodzi - za małe opóznienia były jednak, za szybko od włączenia szła komenda zmiany na hdmi1, dałem: opóźnienie - 800 posztarzaj 5 Przerwa miedzy powtórzeniami 500 i działa na starym i nowym pluginie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Z tego co widzę w logu literówki nie ma. Wysyłanie jest 3004 a potem 3f821100. Czyli prawidłowo. Zmniejsz powtarzanie do 1 albo nawet do 0. Czas ... 300 wydaje się być ok. Możesz dać 1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Aby Panasonic przełączył na hdmi musi upłunac około 3-5 sekund. 5 powtóeń z opóźnieniem 5 daje 2.5 + 0.8 daje 3.3s i dlatego przelącza. Równie dobrze mogłoby być jedno powtórzenie z opóźnieniem 5 sekund i tez przełączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areq Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Potwiedzam, nie udało mi się uzyskać działajcej konfiuguracji z mniejszym czasem dzięki Panowie za support przy okazji propozycja - przydatna była by możliwość zamapowania sobie w hotkey dwóch akcji - TV standby cec i TV wakeup cec - tak by móc z pilota nboxa właczyć i wyłączać TV niezależnie od boxa. np. chce mieć mozliwość wyłączenia tv a pozostawiania aktywnego boxa by grało mi radio via amplituner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 przy okazji taka mozliwosc jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krempla Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Po jednej z czerwcowych aktualizacji do ESI-88, CEC zaczęło błędnie działać. Objaw jest taki, że po włączeniu dekodera przez kilka sekund przycina się dźwięk i obraz. Co gorsze jeśli w tym czasie dekoder coś nagrywa, to te zacięcia są też na nagraniu. Wcześniej wszystko działało prawidłowo. Sprawdzałem z różnymi ustawieniami parametrów CEC i nic nie pomaga. Pomaga jedynie wyłączenie CEC. Czy jest możliwość zainstalowania starego modułu do CEC ? miałem to samo przy rozdzielczosci 1080p. po zmianie na 1080i problem zniknął. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawon Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Mam problem z cec ,otóż gdy wyłączam dekoder tv mi się nie wyłącza ,ale gdy włączam dekoder tv mi się sam włącza mam ESI88 i tv LG 42'' ,dodam iż gdy miałem vuo+duo2 problemu takiego nie miałem wszystko ładnie się wyłączało i włączało razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Różne ustawienia we wtyczce (opóźnienie i liczbę powtórzeń) przetestowałeś? Stary moduł CEC też? Zawsze możesz wrócić do VU+. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Na swoim LG mam to samo przećwiczyłem różne opcje i konfigurację... stwierdziłem że ten typ tak ma... więc skoro dla Ciebie to taki wielki problem z tym to zawsze możesz dać sobie spokój z GOS i powrócić do VU+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 http://libcec.pulse-eight.com/vendor/support W kolumnie Standby przy LG jest "Yes" ale z dopiskiem 1: Supported by all devices except TVs (Wspierane przez wszystkie urządzenia z wyjątkiem telewizorów) ;) Opcja Auto z nowym sterownikiem CEC też nie działa? Wtedy wysyłana jest troszkę inna komenda. BTW: Gdyby ktoś jednak był w stanie uśpić ten telewizor wysyłając echo o odpowiedniej treści do odpowiedniego urządzenia w /dev, to proszę o info - wtyczkę też można tego nauczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mendeczka Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Witajcie, aktualnie siedzę na jednym z białych Nboxów na GOS i mam problem z w/w pluginem. Jeszcze miesiąc (może więcej) temu siedziałem na wersji testowej na której CEC mi działał (i nie był instalowany jako dodatek). Później po kilku aktualizacjach (i nie przeczytaniu info na forum) musiałem (chciałem) wgrać świeżutkiego GOSa. Mam go od 2 dni i walczę z różnymi konfiguracjami CEC - i niestety nie działa. Macie jakieś pomysły ? Mam przejść na wersje "TEST" ? :) Udało mi się. Lekka modyfikacja pliku gmodules_init (w sekcji CEC) oraz kombinowanie z konfiguracją czasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 A calosc diabli wezmą jak updatnie się graterlia-scripts. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udało mi się. Lekka modyfikacja pliku gmodules_init (w sekcji CEC) oraz kombinowanie z konfiguracją czasów. to jeszcze się podziel informacją, co zrobiłeś, by były szanse dopracowanie CEC lub dopisanie tego gdzieś (w FAQ) dla innych, którzy mieli podobny problem. Dobrze by było podać, z jakim TV miałeś problem (firma, a najlepiej firma+model). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Śmiem twierdzić, że modyfikacja gmodules_init nie była potrzebna. Ale z chęcią zobaczę jaka ona była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgadzam się z przedmówcą, ale z drugiej chętnie bym przeczytał na czym polegała modyfikacja. A co do czasów, to 1) gdyby @mendeczka podał model TV i jakie czasy ustawił, to jak napisał @AbrahaM mogłoby to trafić do FAQ, może skorzystają inny i 2) gdyby takich informacji było więcej, to można by zmienić ustawienia domyślne wtyczki, np. na wolniejsze ale za to szerzej działające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spavnkkr Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Witam nBox BSKA (Relase). CEC nie działa na Panasonic TX-39A300B (próbowałem różne konfiguracje). Pilot wyłącza i włącza tylko dekoder natomiast poniższe komendy nie robią nic: ---------------------------------------------------------------------- GraterliaOS:~# /etc/cron/moderatestandby_on/20cec >>>>>>>>>> /etc/cron/moderatestandby_on/20cec old CEC detected. Sending: '3036'>/proc/stb/hdmi/cec Sending: '3036'>/proc/stb/hdmi/cec <<<<<<<<<< /etc/cron/moderatestandby_on/20cec GraterliaOS:~# /etc/cron/moderatestandby_off/40cec >>>>>>>>>> /etc/cron/moderatestandby_off/40cec old CEC detected. HDMI: 3f821100 Sending: '3004'>/proc/stb/hdmi/cec Sending: '3f821100'>/proc/stb/hdmi/cec Sending: '3004'>/proc/stb/hdmi/cec Sending: '3f821100'>/proc/stb/hdmi/cec <<<<<<<<<< /etc/cron/moderatestandby_off/40cec ---------------------------------------------------------------------------- lsmod pokazuje GraterliaOS:~# lsmod Module Size Used by Tainted: P rt5370sta 432688 1 cec_ctrl 4776 0 smartcard 18808 0 platform 800 0 [permanent] stmalloc 1184 0 sth264pp 3840 0 player2 356036 2 stmalloc,sth264pp stmdvb 88368 29 player2 stmsysfs 29364 0 stm_monitor 5816 1 player2 pti 23244 1 stmdvb fe_core_bska 23256 1 stmdvb pseudocard 11268 2 player2,stmdvb stm_v4l2 7228 1 stmdvb p2div64 1196 2 player2,stm_monitor ksound 10000 1 player2 mpeg2hw 3280 0 avs 22976 1 stmdvb mmelog 1400 0 mme_host 22868 4 player2,stm_monitor,mpeg2hw,mmelog embxshm 19272 0 embxmailbox 5312 1 embxshm embxshell 17196 3 mme_host,embxshm,embxmailbox stmfb 37844 3 stmdvb stmcore_display_stx7100 135477 4 player2,stmdvb,pseudocard front_bska 3940 0 e2_proc 9412 3 cec_ctrl,player2,stmdvb simu_button 608 0 boxtype 920 0 Jakieś pomysły bo dawno dawno temu działało (kiedy nie pamiętam, a nie zgłaszałem bo myślałem że z czasem po kilku aktualizacjach będzie OK) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Ostatnio była jakaś poprawka do skryptów dla nboksa, ale nie wiem czy w TEST czy w Release... Komunikacja CEC czasami się zawiesza. Spróbuj czy w ogóle zadziała coś takiego: - włącz tuner i zostaw, niech działa - odłącz TV od zasilania na kilka sekund i włącz ponownie, załącz na odpowiednie HDMI - wpisz w konsoli echo "3036" > /proc/stb/hdmi/cec I daj znać, czy to cokolwiek zrobiło... BTW: W TV VieraLink (tak się to chyba nazywa w Panasonicu) aktywne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Należy zacząć od skonfigurowania wtyczki CEC. Jak ona przy normalnym usypianiu będzie włączać i wyłączać TV, to i moderate zacznie działać poprawnie. Do sprawdzenia /ustawienia: czy Vieralink włączony, jak Mickey napisał Które wejście HDMI używasz Opóźnienie, jak będzie się włączał, ale nie przełączał. I na koniec nowy driver od CEC. Bo ten na pewno działa z moją plazmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 I na koniec nowy driver od CEC. Bo ten na pewno działa z moją plazmą. Kolega spavnkkr pisał wyżej, że ma 5800S a z tego co wiem to nie ma nowego drivera na ten model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 aa nie doczytałem, masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spavnkkr Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 @mickey @ j00zek Zrobiłem tak jak kazaliście. Po włączeniu TV do zasilania przełączyło na obraz z dekodera (komenda echo "3036" nic nie daje). Pilot nadal wyłącza tylko dekoder. Opcji VieraLink nie ma. HDMI1. Ustawienia w wtyczce: 1000, 2, 200, 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 (...) dawno dawno temu działało (...) Na tym samym TV? Bo jeżeli: Opcji VieraLink nie ma. to IMHO ten telewizor CEC nie obsługuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Wiesz, że to chyba poprawna diagnoza. Instrukcja milczy na temat CEC/Viera link i tym podobnych wynalazków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spavnkkr Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Może sprecyzuje: U kumpla kiedyś na Samsungu działało potem przestało i kupił z 2 miesiące temu nowy JVC i nie działało, następnie wymienił tv na nowego Panasonica (LCD TV) o którym mowa we wcześniejszych postach. U mnie na 5-letnim Panasonicu (plasma) wszystko OK. Niby opcja VieraLink jest ale jak ją wybieram to mam "feature not available" a więc jej nie ma. :) EDIT: U siebie znalazłem opcje ON/OFF VieraLink i jak jest Off to nie działa jak ON to działa. A więc muszę poszperać w ustawieniach TV u kumpla ale VieraLink nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałTJE Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Kolego gdzie znalazłeś opcje on/off VieraLink w menu systemowym TV czy masz dostępną taką opcję z poziomu normalnego menu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spavnkkr Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Z pilota Menu->Setup->Link Settings i OK i pojawia się opcja Viera Link On-Off Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romulus Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 To ja dopisze swoje problemy z wtyczką CEC. 1. Telewizor Panasonic plazma sprzed 8 lat (modelu w tej chwili nie pamiętam) aktywny Viera link, telewizor wyłącza się razem z dekoderem natomiast w drugą stronę tj .włączanie nie działa. 2. Telewizor Samsung UE40C6000 ustawiam w telewizorze aktywne HDMI CEC -wszystko działa jak należy, jednakże po czasie telewizor "gubi" ustawienie i jedynie reaguje na włączenie dekodera, przy wyłączeniu CEC nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Jak rozumiem testowałeś na tunerze X, z ustawieniami Y, włączyłeś opcję debug i log zamieściłeś na Z. Jeśli tak, to sprawdź ustawienia vieralink tam można włączyć, czy TV ma się uruchamiać komendą CEC. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi