xlow Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Dzień Dobry Wszystkim, proszę o wyrozumiałość, ale przeglądam to forum od dłuższego czasu i nie potrafię znaleźć odpowiedzi na podstawowe pytanie - być może źle definiuję zapytanie i dlatego jednak postanowiłem zapytać (bo gdzie jak nie na tym forum?). Do tej pory używałem Windows i programu R-Drive image - z tym sobie radzę. Postanowiłem jednak spróbować sił z linuksem - linuks Mint (16 mate). Proszę o podpowiedź / pomoc jak w tym systemie przygotować USB do uruchomienia Graterlia OS na nbox. Probowałem wielokrotnie, ale gdzieś popełniam błąd i nie chce się uruchomić. Chciałbym nauczyć się jak przygotować USB z tego co mamy na stronie i korzystając tylko i wyłącznie z linuksowych programów. ściągam ten plik - przeznaczony do mojego nbox: ADB5800xx_Graterlia_nand.tar.gz co mam zrobić aby przede wszystkim uwzględniając: " Koniec z archiwami rootfs. Do archiwum NAND/NOR dołączony został skrypt do przepakowania NAND/NOR do rootfs. Skrypt przeznaczony jest dla Systemu Linux na komputerze - nie uruchamiać na Tunerze!" przygotować sobie pen Usb z Graterlia (uruchamiany w nbox z usb1 + hdd) - jakim programem (w linuks Mint jest Caja) w moich próbach: folder z pobranym plikem-> otwórz jako administrator->rozpakowanie pliku-> uruchom skrypt-> uzyskałem plik rootfs. tar gz-> rozpakuj na pen nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość daromen21 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Napierw trzeba zrobic tar.gz . Mozesz uzyc skryptu z paczki( nand to rootfs). A potem poczytaj faq jak to wypakowac na pen uzywajac putty. Program jest w kazdym mint. Wysłane z mojego Ascend G300 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Masz dwa wyjścia: [*]Sprawdzić co poszło nie tak - Linux na 100% coś napisał a nawet jak nie to można przeedytować skrypt by coś napisał :) [*]Użyć gotowca: http://forum.xunil.pl/index.php?topic=871.msg15943#new Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xlow Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Dziekuję za odpowiedzi Masz dwa wyjścia: Sprawdzić co poszło nie tak - Linux na 100% coś napisał a nawet jak nie to można przeedytować skrypt by coś napisał :) chyba jeszcze nei potrafię Użyć gotowca: http://forum.xunil.pl/index.php?topic=871.msg15943#new to umiem - nawet udało się mi uruchomić r-drive pod linuksem, ale chciałem popróbować na głębszej wodzie... Napierw trzeba zrobic tar.gz . Mozesz uzyc skryptu z paczki( nand to rootfs). To się mi udało A potem poczytaj faq jak to wypakowac na pen uzywajac putty. Program jest w kazdym mint. Ale w tam jest napisane o instalacji na penie włożonym do nbox, a ja bym chciał wszystko zrobić w kompie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Załóż partycje na penie. Potem dokonaj formatowania. Pamiętaj o parametrach dla tej startowej, i że ma być ext2/3. Zamontuj sobie ta partycję gdzieś i wypakuj ten stworzony plik .tar.gz. Odmontuj Pena. Sprawdź czy działa :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pppp Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 zagoogluj za aplikacja unetbootin. I wszystko stanie się proste:) PS. A sorki. Mu chodziło o usb do Enigmy a ja myślałem o użytkowym OS :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 A potem poczytaj faq jak to wypakowac na pen uzywajac putty. Program jest w kazdym mint. Ale w tam jest napisane o instalacji na penie włożonym do nbox, a ja bym chciał wszystko zrobić w kompie.. Ale na kompie robi się dokładnie tak samo w terminalu. Poza tym nie bardzo rozumiem jak odpaliłeś skrypt do przepakowanie? Gdybyś to zrobił w terminalu jako root, to byś widział czy wszystko poszło poprawnie, czy też były błędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość daromen21 Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 A potem poczytaj faq jak to wypakować na pen używajac putty. Program jest w każdym mint. Ale w tam jest napisane o instalacji na penie włożonym do nbox, a ja bym chciał wszystko zrobić w kompie.. Ale na kompie robi się dokładnie tak samo w terminalu. Poza tym nie bardzo rozumiem jak odpaliłeś skrypt do przepakowanie? Gdybyś to zrobił w terminalu jako root, to byś widział czy wszystko poszło poprawnie, czy też były błędy. Otwórz katalog w terminalu i wpisz sh nand_to_rootfs.sh. A ja chyba otworzyłem katalog jako administrator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi