Gość arkadiusz1410 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Witam, miałem dysk wewnętrzny SEAGATE 160GB i niestety przestał współpracować - (kręci się - wymieniłem kabel SATA - niestety to nie był to ten problem), na chwilę obecną podpiąłem USB 16GB do nagrywania ale zastanawiam się czy nie kupić jakiegoś dysku 2,5" (80 - 100 GB) plus obudowę - podzielcie się proszę Waszymi doświadczeniami - jakie dyski wewnętrzne lub zewnętrzne polecacie - jakie macie doświadczenia z dyskami 2,5 " i 3,5 " ? Może dużo lepsza jest jednak pamięć USB np. 32GB ? Ale jeśli jest tylko jedno USB - to znowu mały problem .... - czy są jakieś HUB USB, które zdają egzamin ? Mam nadzieję, że ta dyskusja pomoże wymienić doświadczenia :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość red Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Witam Widze ze gorąca na razie głowa - bo dysk padł i nerwy ze następny wydatek. 1. Podepnij dysk do stacjonarnego komputera - sprawdź czy działa. 2. Sam się zastanów (na spokojnie) do czego będzie ci potrzebny ten dysk. Jeżeli tylko do nagrywania filmów/programów z nboxa to masz 3 opcje a) droższa opcja -> dysk 3.5 cala - przystosowany do pracy z materiałami video: np: WD GREEN jest wątek na forum szukajka pomoże b) droższa opcja -> dysk 2.5 cala - tak samo przystosowany do pracy z materiałami VIDEO c) nie mam kasy - obojętnie jaki dysk 3.5/2.5 (nowy) Z własnego doświadczenia dysk pracujący w jednym miejscu zamontowania dłużej pracuje niż ten mobilny. Podpinanie dysku 2.5 przenośnego - moim zdaniem bez sensu lepiej wydać kase na wiekszego pendrajwa Tak na szybko na alledrogo pendrajw 64GB ~ 100 zł Podsumowując nowy dysk do nboxa (cichy) + pendrajw. Reszta kasy jezeli zostanie na uciechy życia codziennego np: spłacenie raty w banku. Red Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość arkadiusz1410 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Spoko Red - nie gorąca głowa, tylko się zastanawiam - czytałem już trochę o dyskach - czytałem także o problemach przy np. Permament Timeshift ..., oczywiście podzielam Twoje zdanie, że dysk 3,5\" zamontowany na stałe jest dużo lepszym rozwiązaniem :), to nie jest kwestia nowego wydatku - (w razie, gdyby SEAGATE nie chciał ruszyć całkowicie ....). A ta dyskusja to zaproszenia do wymiany doswiadczeń, a jeśli wydac kasę, to jak najmądrzej. A co Ty masz zamontowanie Red u siebie ? i jak Ci się to sprawuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość red Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Standardowy co był montowany 250 GB, ustawione by po 1 godzinie szedł sleep. Nie narzekam. Zastanawiałem się czy nie kupić większego, ale w HTPC mam 2TB i jak się miejsca jeszcze od groma. Świadomie zrezygnowałem z zakupu. Red Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Ja mam 2,5\" Jakiego Hitachi sprzed 2 lat. Działa bez problemu. Jak padnie to będzie 2,5\" WD Green do Video. Nigdy nie kupię świadomie do sprzętu A/V dysku zwykłego. To, że teraz mam zwykły to tylko dlatego, że był. Liczę się z tym, że prędzej niż później padnie. Przenośne HDD odradzam kompletnie. Producenci nie przyjmują do wiadomości, że dysk pracuje długo. Wychodzą z założenia, że przenośny do okazyjnej pracy. Walka o swoje nie warta oszczędności kilkudziesięciu złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pppp Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 toshiby nie chodza w nboxach w ogole. uzywam fujitsu notebookowego i jest mega cichy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zdaje się, że wspomniany przez reda wątek o dysku sam otwierałem, więc dorzucę swoje 3 grosze :) Zakupiłem WD z serii AV-GP (Audio Video - Green Power ... jak mniemam) i z mogę polecić. Jest cicho i mam dość miejsca ;) Natomiast ja widać z wypowiedzi w tym wątku i nie tylko ... bywają dyski, których nbox nie zaakceptuje :( Podobnie ma się sprawa z hubami. Zajrzyj tutaj: http://sat-elita.net.pl/forum/viewtopic.php?t=45101 (nie ma zakazu publikowania linków na inne fora?). Hub powinien mieć własne zasilanie, jeżeli ma obsłużyć kilka urządzeń w wśród nich dysk. Działają np. Unitek Y-206P, Tracer H6, Esperanza EA125, Esperanza EA115, Trust Slize 17080 - nie wszystkie są aktywne. Nie działa Logilink UA0085 ... sam testowałem :( EDIT: Wspomniany Logilink bez problem działa z ESI88. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bychol Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Ja nie wiem jakie niektórzy muszą mieć pecha z nboxem, mi wszystkie dyski działają jakie podpinałem jak nie chciał ruszyć to zworka na sata1 jak nie ruszał to format pod kompem i nie było zmiłuj że nbox nie zadziałał z jakimś dyskiem, to samo z HUBami ja miałem swego czasu 2 spięte i oba wykrywane, jedyny wyjatek to taki że nbox nie chciał działać z hubem 10x1, co do zasilania huba to też nie jest to powiedziane że koniecznie musi być nbox daje na usb 1,5A czyli spokojnie można podłączyc dongla dvb-t do tego dysk i wi fi, ale koniecznie hub z krótkim kablem lub bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ems Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Ja mam dysk taki jak w podpisie wyciągnięty z laptopa. W kupionej obudowie. Działa bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi