Gość s6s Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Jak widać pojawiła się nam obsługa DVBT w ESI88: tuxish-Box:~# opkg info dvbt* Package: dvbt-as102 Version: 1.0.2 Status: unknown ok not-installed Section: graterlia/dvbt Architecture: esi88 Maintainer: Xen MD5Sum: a77ade92e73074df7aba9d9ac31615ed Size: 72680 Filename: dvbt-as102_1.0.2_esi88.ipk Source: none Description: TVB-T support for AS102 chipsets Pytania a.) Jak to działa, czy stabilnie, czy czułość i jakość można porównać do tzw. tunerów naziemnych? b.) Czy można nagrywać spokojnie transmisje naziemne i bez zaszyfrowania nagrań? c.) Jakie modele można kupić w Polsce z owym czipsetem AS102 (aby działało bezproblemowo z ESI88 z Graterlią) i w jakiej mniej więcej cenie? Pozdrawiam i z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Tuner, do którego jest paczka w opkg, to ten od "N". Jak działa - nie wiem. Nie miałem jak sprawdzić. Wiem, że był wykrywany. Edit: Z racji pisania via telefon brakowało znaków diakrytycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość carolef Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 No właśnie coś mi nie działa :/ Paczka przez opkg wgrana, dongle podłączony. Nigdzie nie widzę żadnych opcji do dvb-t. Czy coś trzeba jeszcze dograć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Z racji tego, że oficjalnie nie ma jeszcze supportu do poprawki rcS pod kontem moduły dvb-t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość carolef Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Czyli żebym dobrze zrozumiał. Na razie nie działa i dalej czekać? Wysłane z mojego ZP980 przy użyciu Tapatalka Edit: Poprawiono pisownię ("narazie" na "na razie"). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Można tak to zinterpretować. Najpierw trzeba ogarnąć System Operacyjny. Dla testu na własną odpowiedzialność możesz zamienić w rcS to: #Załaduj moduł DVB-T dla ADB5800 if [ $rcstype == ADB5800 ]; then <------><------>echo "init dvb-t as102" <------>if [ -e $MODDIR/dvb-as102.ko ]; then <------><------>insmod $MODDIR/dvb-as102.ko <------>fi fi na to: #Załaduj moduł DVB-T dla ADB5800 if [ $rcstype == ESI88 ]; then <------><------>echo "init dvb-t as102" <------>if [ -e $MODDIR/dvb-as102.ko ]; then <------><------>insmod $MODDIR/dvb-as102.ko <------>fi fi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość carolef Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Niestety efekt to zawieszanie tunera przy starcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość boryna1 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Witam Witam Witam Po zmianie w rcS widzi tuner DVB-t , przechodzi poprzez skanowanie nie znajduje żadnych kanałów ale wyraźnie dłużej skanuje na częstotliwościach gdzie jest nadawany MUX , nie rozpoznaje też gdy podamy częstotliwość MUXa ręcznie, dosyć długo czeka ale nie rozpoznaje kanałów. Ale kierunek słuszny . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Przydałoby się zobaczyć co mówi debug :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość carolef Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 to co zrobiłem źle że mi po zmianie rcS padł tuner? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość boryna1 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 ja tylko w rcS zmieniłem na ESI88 , może źle zapisałeś w edytorze albo atrybut nie zmieniłeś na 755, z debug mam chwilowo problem niemam jak wyrwać tunera narazie z pod TV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość carolef Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zrobiłem jak Ty i mam to samo. Widzi tuner dvb-t i nie wyszukuje kanałów. Te światło w tunelu robi się coraz jaśniejsze ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość boryna1 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Podłożyłem gotową listę z DVB-T , brak obrazu za chwile komunikat Brak danych na transponderze! (przekroczony czas czytania PAT) szkoda :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość carolef Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 tez tak kombinowalem ;-) Wysłane z mojego ZP980 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Co do przekładania listy: Przełożyliście razem z lamedb? A tak ogólnie, to komunikat taki jak tutaj: http://forum.xunil.pl/index.php?topic=768.0 - ale dalej nie wiem co właściwie oznacza :/ Zdaje się, że to co wyrzuca na debug można do pliku przekierować bez kabelka. W /etc/init.d/rcS trzeba podmienić linię (pod koniec pliku): z: /usr/local/bin/enigma2 na: info_log=`date +"/hdd/info_%Y%m%d%H%M.log"` error_log=`date +"/hdd/error_%Y%m%d%H%M.log"` /usr/local/bin/enigma2 > $info_log 2> $error_log W pliku o przykładowej nazwie /hdd/error_201401062245.log powinno być to samo co na debug. Czy jest tam wszystko ... z braku kabelka nie mam jak porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość boryna1 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Lista podmieniana była w całości , a z logiem z debug na dysk to sprawdzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość carolef Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 ja listę wgrałem dreamboxEDIT Dodam jeszcze, że dvbt znika po resecie tuna z pilota. Widać go tylko po odpaleniu tunka z gniazdka. Tzn, wyłączam z prądu włączam i widzi. Res z pilota i znika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 To co piszesz, czyli działanie tunera tylko po włączeniu zasilania, wygląda na problem ze sterownikiem znany mi (opisany na forum) z czasów ADB5800. Przy każdym restarcie odbiornika "wyciągałem" tuner dvb-t i wkładałem go z powrotem na napisie "Load". Więcej np. tutaj: http://forum.xunil.pl/index.php?topic=15.msg1549#msg1549. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość s6s Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 ...i co, czy uda sie postawić tego tunera DVB-T dongle? Powiedzcie jakie widzicie szanse - znajomy chce mi sprzedać ów dongle i nie wiem czy warto się tym w ogóle zajmować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Pytanie podstawowe: [glow=red,2,300]Czy i gdzie ogłosiliśmy koniec walki z Systemem Operacyjnym?[/glow] Jest założona kolejność zadań i jej się trzymamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość s6s Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Chcę tylko zapytać czy obsługa DVB-T w Graterlii pod ADB5800 czymś się różni od tej na ESI? Ludzie piszą że tuner USB do DVB-T im działa na ADB5800 a mi się naiwnie wydaje że to wiele nie powinno się różnić? Oczywiście z góry przepraszam za ignorancję ale wydaje mi się że sterowniki na (jakiekolwiek) urządzenie USB chyba głównie dotyczą tego urządzenia USB a nie tego co znajduje się po "wewnętrnej" stronie (czyli gospodarza-tunera)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość herpoi Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Dongle DVB-T USB jak na razie nie współpracuje poprawnie z ESI88. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość s6s Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Wiem, ale czy współpracuje proprawnie w ADB5800? A jeżeli tak to dlaczego zależy to od sprzętu "nosiciela" (tunera) a nie tylko i wyłącznie od dongle? Pytam bo może w taki właśnie sposób wyśledzimy gdzie tkwi przyczyna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość herpoi Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Na ADB5800 z tego co wiem działa. Problem jest zlokalizowany, potrzebne są zmiany w kodzie sterownika stm-dvb. Tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 7 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Docelowo całe jądra będą ustandaryzowane. Przy okazji poprawimy i to :) Póki co są ważniejsze sprawy niż DVB-T AS102 dla ESI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość s6s Opublikowano 31 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 O, widzę że pojawił się nowy moduł do DVB-T na ESI. Czy to jest już TO? :) Ale po zainstalowaniu go nie widzę żadnych opcji ani nic - co zrobić żeby cokolwiek działało w sensie DVB-T? (Ponieważ pod ADB5800 w "Settings->Tuner Confoguration" był widoczny dodatkowy tuner DVB-T, a w "Manual Scan" można było wybrać sobie skanowanie tunera DVB-T. Ale tutaj w ESI po zaintalowaniu przez opkg modułu: kernel-modules-dvbt-as102-gos - 2.6.32.61.0214.01 oraz wpięciu dongle'a i restarcie całego tunera nic nie dzieje się. A nawet po wpisaniu do /etc/sysconfig/system.conf formuły: # Konfiguracja tunera DVB-T # off --> wylaczone dvbt=as102 i restarcie - TEŻ nic się nie dzieje i nie ma żadnych opcji w szukaniu/skanowaniu/tunerze... wtf?) ********************************************** Przede wszystki problem występuje takiego typu: GraterliaOS:~# insmod /lib/modules/dvb-as102.ko insmod: can't insert '/lib/modules/dvb-as102.ko': unknown symbol in module, or unknown parameter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Informuję, iż w związku z ważniejszymi sprawami związanymi z systemem operacyjnych oraz tym, iż w UHD głowica DVB-T działa obsługa AS-102 zostaje zawieszona do odwołania. Do tematu wrócimy po wykonaniu ważniejszych spraw. EDIT tux: W TEST poprawka - sprawdźcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi