Marcin Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Używam pilota oryginalnego od nboxa tego z obsługą TV i niestety ale nie jestem z niego zadowolony gdyż aby dekoder go załapał to musze centralnie na niego wycelować. Nie wiem, czy to wina dekodera czy pilota ale tv wydaje mi się, że łapie za każdym razem a dekoder nie. Wiec wypada raczej na dekoder wiec czy istnieje jakaś możliwość by działało to lepiej? Aha. Baterie są nowe. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Zmień na tryb RAW i porównaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 A gdzie to zmienić? W ppanel mam w konfiguracji systemu tylko pilot oryginalny, pilot uzytkownika, pojedyncze funkcje i podwójne funkcje. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 A jest taki fajny temat o pilocie na forum. Poczytać i posprawdzać :) Przy czym od razu info - nie zawsze będzie OK albo chociaż roche na plus. Nie dość, że "N" samo miało kilka wersji pilota to jeszcze prodcent miał kilka rewizji. Nawet na oryginalnym sofcie czasem było coś nie tak po wymianie w APS i trzebabyło dreptać 2x. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Akurat tych pilotów Ci u mnie pod dostatkiem. Mam w rodzinie pracownika nc+. Na każdym jest tak samo. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Problemem nie tyle był pilot co doda odbiorcza w panelu przednim. Przy czym jak pilot mial wieksze widełki w nadawaniu to boxy lepiej sobie radziły. Np. Najstarsze piloty od N nagrywaniem. Przy czym sprawdź RAW - czsto pomagało mimo iż nie jest to tryb natywny dla tego pilota. Paradoksalne natywnym jest XMP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Czytałem to http://forum.xunil.pl/index.php?topic=496.0 ale dalej nie wiem jak zmienić na RAW :( Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 tu → http://forum.xunil.pl/index.php?topic=237.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Tak. Plików od groma (który najlepszy?). Nie można prosić jakoś konkretniej? Chodzi o podmiane plików czy o coś innego? Sory, ale nie wiem o co chodzi z tym RAWem. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Tak - musisz podmienić pliki z paczki z RAW ręcznie. Za jakiś czas będą paczki *.ipk do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Tak. Plików od groma (który najlepszy?). Nie można prosić jakoś konkretniej? Chodzi o podmiane plików czy o coś innego? Sorry, ale nie wiem o co chodzi z tym RAWem. Tak konkretniej to interesują Cię te pliki z dopiskiem old w nazwie. Zajrzałem do paczek i tam jest komplet z Assignbutton i keymap.xml. Jak podmienisz wszystko, to powinno działać, ale pliki są przygotowane dla poprzedników G2OS, więc może lepiej zrobić to ręcznie. Podmienić trzeba 3 pliki: /bin/evremote2, /usr/bin/lircd oraz /etc/lircd.conf i zrestartować system. Ostatnie nie jest konieczne, jeżeli zrobisz z konsoli: killall lircd killall evremote2 lircd evremote2 & > /dev/null Pliki evremote2 i lircd to pliki wykonywalne, więc muszą mieć atrybuty 755 (odczyt i wykonanie dla wszystkich, zapis dla właściciela). PS. Skreśliłem fragment, bo zdaje się w paczkach jest Assignbutton w wersji pod pythona 2.6, więc na G2 nie będzie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 13 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Niestety nic to nie pomogło a wręcz przeciwnie. Wywołało non stop GSy i musiałem wgrywać od nowa G2. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Pomysl nad tym co zrobiles nie tak. Gsa nie powinno byc. Chyba ze wgrales rowniez assignbutton z paczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 13 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Zrobiłem tak jak napisał @Mickey wiec tak, podmieniłem wszystko. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Nie podmieniaj/wgrywaj assignbutton! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 13 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Poczekam na nowe repo to wtedy wgram. Teraz już nie chce wgrywać bo ponowne ustawianie/instalowanie wszystkiego zajmie mi znowu kupę czasu jak znowu coś będzie nie tak. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 http://forum.xunil.pl/index.php?topic=822.msg11021#msg11021 Nowego repo nie będzie :) Już tyle razy trąbiłem. Po to jest OS by nie wydawać co chwilę nowych wersji :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Dzięki. Działa i wydaje się, że jest delikatnie lepiej. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 to jeszcze zreinstaluj graterlia scriptes z opkg i będzie pełnia szczęścia :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Przy próbie odinstalowania wyskakuje mi błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Przeczytaj raz jeszcze co napisałem - w 100% nie napisałem odinstauj i zainstaluj raz jeszcze. Padło inne słowo, które jest kluczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 No to jak robie installed to mi wyświetla ze mam aktualna wersje. Nie wiem jakie jest hasło na reinstalacje. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Czytac pomoc danego programu. opkg --help i wszystko bedzie jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Paczki pilotów RAW z freeboxa 7.1.7 dla ADB5800/ADB28XX/ESI88/UHD88/DSI87 razem ze zmodyfikowanymi plikami system.sh i 03.xml z ppanels. Dostęp do tunera mam obecnie tylko zdalny, więc niestety nie testowane, ale mam nadzieję, że nie ma błędów. PS. Testowane na ESI-88 ... działa. piloty_raw_mod.tar.gz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 14 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 DSI-87 ma inną obsługe pilota :) Podobnie ADB28xx Zamiennie nie działało poprwnie albo wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 Nie wiem ale coś nie hallo force-reinstall graterlia-scripts -sh: force-reinstall: not found ok. Mam opkg install --force-reinstall graterlia-scripts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 DSI-87 ma inną obsługe pilota :) Podobnie ADB28xx Zamiennie nie działało poprawnie albo wcale. Z tego co było w paczkach freeboxa: lircd był wszędzie ten sam, ale DSI-87 miał inny plik konfiguracyjny niż pozostałe 3 modele. Plik evremote2 w każdym z obrazów był inny... Wszystko to jest w załączonym archiwum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 lircd dla DSI też był inny - mimo wielkości pliku z tego co pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Ok. Po dniu użytkowania stwierdzam, że jest o wiele lepiej ale dlaczego standardowo w systemie nie ma RAW jeśli to jest lepsze? Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 W trybie RAW lepiej dziala mala czesc pilotow. Czemu? Jeszcze nie trafilem osobiscie na takiego pilota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 RAW nie pozwala na obsługę długich naciśnięć przycisków, ale jego zaletą była możliwość nauki własnego pilota. BTW: Czy instrukcja obsługi irrecord dla własnego pilota zniknęła z FAQ. Można to znaleźć w jakimś głębokim archiwum? Czy też istnieje już taka instrukcja dla XMP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 15 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Jeszcze nie miałem na to czasu. Przy czym rozważam 3 paczki na system (RAW, XMP, XMP_LONG) i do RAW (do XMP jak się dokopię jak konwertować) dołączyć instrukcje programowania pilota. W sumie teraz w trybie RAW wystarczy tylko plik lircd.conf. Plik evremote2.conf nie jest potrzebny. Zastanawiam się też nad powrotem do RAW jako standard ponieważ w System Core nie ma AssignButton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Z ciekawości jak działa lircd, czyli zastanawiając się co można by zmienić w pliku, żeby polepszyć (lub pogorszyć) działanie pilota, znalazłem trochę dokumentacji i zastanawia mnie taki fragment: Codes Section: Each line in this section contains the name of a button on the remote followed by its hexidecimal data value. You may not assign the same name to two buttons in the same remote section. A w moim lircd.conf mam: begin codes KEY_OK 0x1C0300 KEY_OK 0x148300 end codes Co mnie odrobinę skołowało, bo mimo, że tak nie wolno to jednak działa :/ I mam pytanie ogólne: Jak to wszystko działa? Za odczyt sygnałów z czujnika IR odpowiedzialny jest lircd? Potem dane z lircd przechodzą przez evremote2 i trafiają do enigmy? Na którym etapie rozpoznawane jest długie naciśnięcie klawisza? Robi to lircd, evremote2 czy sama enigma2 zliczając liczbę naciśnięć w jednostce czasu? Czemu nie da się powiązać RAW i LONG? BTW: Skąd wziąć kody XMP? Nie musi być jakoś prosto, ale na pewno można je odczytać :) Czym? Jak to co podaje irrecord dla RAW przetłumaczyć na kody XMP? PS. Przetestowałem zamieszczoną przeze mnie wyżej modyfikację pozwalającą z E2 PPanels wybrać także pilota RAW. Na moim ESI-88 działa bez problemów, więc na innych odbiornikach też powinna. Ewentualnie jakieś poprawki tekstów w opisach by się przydały i może mogłoby się pojawić w jednej z aktualizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi