Gość niko91 Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Witam panowie Chcę dodać rosyjską czcionkę . Chodzi mi o listę kanałów,by wyświetlały się programy pisane cyrylicą. Jakie pliki mam dodać,lub podmienić, w jakim folderze są i skąd pobrać właściwy? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Przede wszystkim zmienić język na rosyjski. Jak nie da rady to ręcznie trzeba wymusić LOCALE z konsoli. Większość czcionek jest UNI więc mają nawet cyrylicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość niko91 Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Zmiana języka nic nie daje, nie chcę menu i opisów w języku rosyjskim. Muszę podmienić na właściwy nmsbd2.ttf , widocznie ten z image nie obsługuje cyrylicy. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Czcionka Ubuntu ma cyrylicę na pewno. Używa jej np. skórka Infinity. Ale czy wyświetla poprawnie. Jeżeli jest na 13.0 albo 19.2 jakiś kanał to podaj nazwę - poszukam na liście i sprawdzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Nie ma możliwości by E2 (a przynajmniej ja nie znam) wyświetlało wszystko po polsku a coś tam po rosyjsku. Nie widziałem w strumieniach nagłówków z informacją o kodowaniu tekstu. Dlatego przyjmuję (póki co), że E2 dekoduje znaki zgodnie z tym co jest ustawione w niej samej lub na systemie - niezależnie czy w MENU, czy w innych miejscach. Między innymi po to powstał swego czasu format UNICODE. Niestety z nieznanych mi przyczyn nadal pielęgnowane są osobne strony kodowe. Tutaj gdyby przyjąć zasadę UNICODE to nawet nie trzeba nagłówka w strumieniu bo założenie jest takie, że wszystko jest w UNICODE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość niko91 Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Problem był w skinie default ,widać on jest kulawy. Zmieniłem na DMConcinnity-HD i wszystko jest ok. Np. Pli HD bez PIG także nie wyświetla cyrylicy. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Na InfinityHD z czcionką Ubuntu też jest ok. Tylko że musiałem EPG śćiągnąć przez EPGImport, bo żaden z testowanych kanałów nie miał EPG w sygnale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi