Gość Nimloth Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Jak w ESI nie mam dysku twardego to jak dołożę dowolny 2,5' to będzie ok ? Czy jak nie mam obudowy na dysk to będą luzy? Jaka obudowę użyć ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Dowolny 2,5" SATA ... no chyba, że jednak któryś producent się wyłamał w kwestii rozłożenia złącza zasilania i sygnałowego. Obudowa na dysk w ESI to nic szczególnego, to bardziej ramka, która prowadzi dysk dokładnie na swoje gniazda w tunerze i nie wiem, czy da się to zastąpić czymś dostępnym w handlu. Bez obudowy dysk podłączysz i będzie działał, ale byłoby dobrze go czymś jeszcze podłożyć, żeby nie wisiał ukośnie na złączu i go nie urwał. Nie wiem jeszcze jak z tą metalową dźwignią do odłączania dysk (guzik obok dziury na dysk), tzn. warto by zerknąć gdzie zahacza o dysk, kiedy jest bez obudowy i w razie czego dostawić ściankę. BTW: Kupując przedłużacz SATA z zasilaniem dałoby się podłączyć dysk 3,5" SATA i postawić go obok. Tylko, że te większe dyski mają większe wymagania w kwestii zasilania i nie wiem jakie obciążenie przewidzieli projektanci z Sagecoma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość carolef Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 bez tej kieszeni działa normalnie tylko trzeba jakos sprytnie zabezpieczyć dysk. Ta metalowa dźwignia nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seal Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 BTW: Kupując przedłużacz SATA z zasilaniem dałoby się podłączyć dysk 3,5" SATA i postawić go obok. Tylko, że te większe dyski mają większe wymagania w kwestii zasilania i nie wiem jakie obciążenie przewidzieli projektanci z Sagecoma. Dysk 3.5" wymaga zasilania 12V zatem może nie uruchomić się jak nie jest takie wyprowadzone ze złącza w ESI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 W najgorszym razie można dorzucić przetwornicę Step-Up. Tyle, że to już zaczyna przypominać wytoczenie armaty na muchy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romulus Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 witam, zainicjowałem dysk 320.072GB, do nagrań mam dostępne 297GB czyli o 23GB mniej, z czego to wynika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dzidek1 Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Tu masz odpowiedź http://forum.benchmark.pl/topic/72347-rzeczywista-pojemno%C5%9B%C4%87-dysk%C3%B3w-twardych/ Wysłane z mojego GT-P3100 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romulus Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Dzięki, nie spodziewałem się, że to wyjdzie aż 23GB mniej , ale obliczenia nie kłamią, inna sprawa , że soft w menu informacje podaje 304GB czyli o 7 GB więcej. Druga rzecz, smartcl podaje mi temperaturę dysku 103st C, podczas gdy dla bsla wartość ta oscylowała w okolicy 40st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Druga rzecz, smartcl podaje mi temperaturę dysku 103st C, podczas gdy dla bsla wartość ta oscylowała w okolicy 40st. Albo smartcl źle odczytuje dane z tego dysku, albo masz poważny problem i jesteś na najlepszej drodze do usmażenia dysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Prawdopodobnie odczytujesz maksymalna dopuszczalną wartość temperatury lub maksymalną jaką zanotował S.M.A.R.T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romulus Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 ID# ATTRIBUTE_NAME FLAG VALUE WORST THRESH TYPE UPDATED WHEN_ 194 Temperature_Celsius 0x0022 107 102 000 Old_age Always - Odczytuje VALUE dla BSLA miałem w okolicach 40 Value: The current, normalized value of the attribute. Higher values are always better (except for temperature for hard disks of some manufacturers). The range is normally 0-100, for some attributes 0-255 (so that 100 resp. 255 is best, 0 is worst). There is no standard on how manufacturers convert their raw value to this normalized one: when the normalized value approaches threshold, it can do linearily, exponentially, logarithmically or any other way, meaning that a doubled normalized value does not necessarily mean “twice as good”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 To nie jest temp... u mnie jest 100 a temp jest pod napisem "Temperature_Celsius" (u mnie 35) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romulus Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Masz racje, zauważyłem już po napisaniu posta ,że pod attribute_name mam jeszcze raw value = 36 ID# ATTRIBUTE_NAME FLAG VALUE WORST THRESH TYPE FAILED RAW_VALUE Przy dyskach 3,5 cala miałem jednakowe wartości Raw Value i Value i wszystko było w jednej linii . 194 Temperature_Celsius 0x0022 032 058 000 Old_age Always - 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawon Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Mam pytanko dołożyłem sobie dysk 2,5'' 500GB który miałem kiedyś w dreamboxie mam na nim dużo fajnych rzeczy nagranych jak zainicjować ten dysk w esi88 żeby nie stracić danych czy się da w graterli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Nadaj etykietę records po restarcie dysk zamontuje się do /hdd (co i jak szukaj na forum FAQ ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawon Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Prośba mógłbyś podpowiedzieć jak i gdzie nadać tą etykietę bo niezabardzo wiem a nie chce czegoś zrobić nie tak ażeby mi się wszystko skasowało z dysku,dzięki z góry za chęć pomocy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nimloth Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 tune2fs -L "records" /dev/sda1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Ustalamy gdzie jest dysk twardy: fdisk -l Jak odnajdziemy nasz hdd możemy dalej zająć się etykietką. Na początek sprawdź spójność danych na hdd bo pisałeś, że HDD jest z innego tunera. Zakładając, że Twój HDD to sda1: fsck -f /dev/sda1 Operacja może potrwać trochę czasu. Następnie jak już przejdzie test lub ponaprawiam co trzeba wykonaj to co napisał kolega wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawon Opublikowano 28 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Ok udało się wszystko działa jak należy ;) ;) dzięki serdeczne @Nimloth i @tux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Chciałbym zapytać kolegów o doświadczenie w montowaniu dysku w UHD. Ja swój podparłem od spodu śrubkami i obłożyłem kartonem żeby nie latał (od dołu i boków) ale nie wiem czy nie zrobiłem mu tym sposobem piekarnika. Ktoś ma może jakieś sugestie jak to zrobić żeby było stabilnie i przewiewnie? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Jak nie będziesz tym tunerem rzucał :) to polecam dwa kawałki z mocno sprawowanej pianki pod dyskiem. Jedna bliżej złącza SATA, druga bliżej klapki od HDD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Denerwowała mnie prowizoryczna zaślepka dysku wsuniętego od zewnątrz więc postanowiłem go zamontować od wewnątrz aby ta fabryczna klapka była zamknięta pomimo włożonego dysku :) Całość oczywiście robiona na UHD. Trzeba było trochę poprawić myśl producenta bo wystawał od klapki "ogranicznik", który ograniczał otwieranie klapki ku górze. Wyłamałem go, spiłowałem i można było nasunąć obudowę tunera od góry z włożonym dyskiem. W załączniku zdjęcia, kolorem czerwonym zaznaczyłem w którym miejscu był owy wystający element. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawon Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Witam mam problem z dyskiem coś się stało że od pewnego czasu przestał działać wywala coś takiego przez puttego ESI-88:~# fsck -f /dev/sda1 fsck from util-linux 2.25 e2fsck 1.42.11 (09-Jul-2014) ext2fs_open2: Bad magic number in super-block fsck.ext2: Superblock invalid, trying backup blocks... fsck.ext2: Bad magic number in super-block while trying to open /dev/sda1 The superblock could not be read or does not describe a valid ext2/ext3/ext4 filesystem. If the device is valid and it really contains an ext2/ext3/ext4 filesystem (and not swap or ufs or something else), then the superblock is corrupt, and you might try running e2fsck with an alternate superblock: e2fsck -b 8193 <device> or e2fsck -b 32768 <device> I co nikt nie pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 1 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Spróbuj: fsck /dev/sda1 i podaj co wyświetla fdisk -l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawon Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 ESI-88:~# fsck /dev/sda1 fsck from util-linux 2.25 e2fsck 1.42.11 (09-Jul-2014) ext2fs_open2: Bad magic number in super-block fsck.ext2: Superblock invalid, trying backup blocks... fsck.ext2: Bad magic number in super-block while trying to open /dev/sda1 The superblock could not be read or does not describe a valid ext2/ext3/ext4 filesystem. If the device is valid and it really contains an ext2/ext3/ext4 filesystem (and not swap or ufs or something else), then the superblock is corrupt, and you might try running e2fsck with an alternate superblock: e2fsck -b 8193 <device> or e2fsck -b 32768 <device> ESI-88:~# fdisk -l Disk /dev/mtdblock0: 512 KiB, 524288 bytes, 1024 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk /dev/mtdblock1: 2.5 MiB, 2621440 bytes, 5120 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk /dev/mtdblock2: 61 MiB, 63963136 bytes, 124928 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk /dev/sda: 465.8 GiB, 500107862016 bytes, 976773168 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disklabel type: dos Disk identifier: 0x7d9b031b Device Boot Start End Sectors Size Id Type /dev/sda1 2048 976773167 976771120 465.8G 83 Linux Disk /dev/sdb: 7.5 GiB, 8004829184 bytes, 15634432 sectors Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disklabel type: dos Disk identifier: 0x00000000 Device Boot Start End Sectors Size Id Type /dev/sdb1 62 15620279 15620218 7.5G 83 Linux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi