Facet Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Witam. Wczoraj odświeżyłem swojego mboxa. Z OpenPli przesiadłem się na Graterlię. I strasznie mi się spodobała. I wszystko cacy gdyby nie..... Kładłem się spać to dopiero usłyszałem szum z tunerka. To dysk się kręcił. Ustawienie 30 sekund w systemie nic nie pomogło. A dziś walczę całe popołudnie. hdparm i sdparm nic nie dają. obecnie hdparm mam odinstalowany a sdparm daje komunikat.... (załączone foto) Jak uśpić ten cholerny dysk! ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Po tym jak widzę "BusyBox" wnioskuję, iż to SH4. Czy masz zainstalowane pakiety sdparm i hdparm? Jeżeli masz to zainteresuj się plikiem /etc/sysconfig/hdparm.conf. Myślę, że opis w pliku wystarczy za instrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Facet Opublikowano 11 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 miałem zainstalowany hdparm, potem sdparm który wogóle nic nie dawał. Odinstalowałem go i z powrotem zainstalowałem hdparm. ale jakkolwiek go nie ustawię to bez efektu. a najciekawsze jest że jak go z konsoli "uśpię" to jednak nadal go słychać. Ale inaczej. Tak jakby dużo ciszej, ale jednak słychać że silnik kręci. (foto) Jakiś pomysł jeszcze co do parametrów ustawień hdparm??? Obecnie mam tak: Cytat parmSDAon=0 parmSDA="-S 180 -B 255" parmsDBon=0 parmSDB="" parmSDCon=0 parmSDC="" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Obawiam się, że nie przeczytałeś ze zrozumieniem pliku konfiguracyjnego. Jak już to zrobisz i przy okazji go poprawisz to nie zapomnij zrestartować hdparm (/etc/init.d/...) EDIT tux: Ponieważ moja przygoda z SH4 w domu skończyła się kilka lat temu to opieram się wyłącznie o moja pamięć. Jeżeli dobrze sobie przypominam to w GOS dls SH4 wprowadziliśmy ręczną konfiguracją hdparm w pliku /etc/sysconfig/hdparm.conf ponieważ wiecznie był problem z usypianiem dysków. Dyski jednej firmy usypiało, innej nie, dyski na USB to była loteria. Aby działało to poprawnie trzeba było w menu Enigma2 ustawić nie czas po którym ma się dysk wyłączyć a opcję kontroli przez program zewnętrzny (czy jakoś tak - po latach nie pamiętam dokładnie). W przeciwnym razie E2 będzie wysyłać zgodnie z harmonogramem np. co 30 sekund informację o tym, że dysk ma iść spać. W takim trybie część dysków śpi dalej, ale sa takie, które, aby wykonać komende zatrzymania muszą się najpierw obudzić. Ponadto na forum jest na pewno wątek o tym bo było to kiedyś dogłębnie opisywane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Facet Opublikowano 12 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 restartowałem. łącznie z całym tunerem. wypróbowałem chyba wszystkie sposoby jaki znalazłem na tym forum. dysk jak pracował, tak pracuje. ? Raczej wrócę do OpenPli lub Hyperona, ew. Zgemme H9S kupię. Nbox to już chyba muzeum:) Odświeżyłem go by dać synowi do pokoju. Soft mi się bardzo podoba ale tracę nerwy do tego dysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Ale nadal nie odpowiedziałeś sobie i przy okazji mnie na pytania wyżej.... A skąd to wiem? Ano stąd, że nie napisałeś co jest wybrane w opcji usypiania dysku w E2 i według Twojego konfiga od hdparm masz wyłączone usypianie dysku. W efekcie, nawet gdyby miało to zadziałać, to nie pozwoliłeś całemu systemowi na to aby w ogóle coś mogło zadziałać. W sumie możesz uklęknąć przez nBoxem, wypowiedzieć zaklęcie "Czasy Mary - dysku śpij" i w tej sytuacji prawdopodobnie zadziała równie dobrze. Tutaj na forum staramy się zawsze pomóc, ale jest warunek - osoba, której pomagamy współpracuje, np. odpowiada na zadawane pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Facet Opublikowano 12 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 (edytowane) w opcji usypania dysku w E2 mam ustawione 30 sekund. ale jeszcze sprawdzę jak wrócę i przestawię. Chyba któraś z opcji powodowała mi GSa. Edytowane 12 Marca 2021 przez Facet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Musisz wyłączyć kontrolę usypiania w E2, potem poprawnie skonfigurować hdparm.conf Po restarcie tunera powinno być OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Facet Opublikowano 12 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 (edytowane) Wyłączyć zupełnie??? A nie ma być ustawione - Controlled Outside??? Konfiguracja hdparm: Cytat parmSDAon=0parmSDA="-S 30 -B 255"parmsDBon=0parmSDB=""parmSDCon=0parmSDC="" Zastanawiam się nad tym parametrem -B255, gdzieś tu wyczytałem że on nie jest obsługiwany. Czy mogę zostawić samo -S30 ??? Edytowane 12 Marca 2021 przez Facet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Facet Opublikowano 12 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Controlled Outside - dysk pracuje nadal Bez stanu czuwania - dysk pracuje nadal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 parmSDAon=0 Tu masz błąd. Przeczytaj co jest napisane wyżej nad tą linią. Jest tam nawet to napisane w języku polskim! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Facet Opublikowano 12 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 a zastanawiałem się nad tym z tym że w zamieszczonych tu konfigach nie widziałem 1nki. zaraz poprawię:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Zawsze trzeba czytać opisy w plikach konfiguracyjnych. W GOS staramy się, aby wszystko było opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Facet Opublikowano 12 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 (edytowane) Rany Boskie!!! Mam to!!! Ale........... jednak w menu E2 mam ustawiony czas 30 sekund!!! Te 2 opcje wyłączenia i sterowania innym programem mi nie działały. Przy nich dysk nadal cały czas pracował! ustawienia hdparm mam tak: Cytat parmSDAon=1 parmSDA="-S6" parmSDBon=0 parmSDB="" parmSDCon=0 parmSDC="" Dysk wyłancza się idealnie po 30tu sekundach!!! Dzięki serdeczne za pomoc :) I dodam jeszcze, może innym się przyda... bo wyczytałem gdzieś tu o znacznikach końca linii w pliku hdparm.conf. A więc te znaczniki mają znaczenie! A z innej beczki mam pytanie.... gdzie wyłączyć wentylator gdy tunek jest w standby ??? Edytowane 12 Marca 2021 przez Facet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 W nBox nie ma czegoś takiego i raczej nie jest zalecane. Ale gdzieś w repo jest pakiet co ma w nazwie fancontrol i można z poziomu MENU regulować prędkość. Często wystarcza dużo niższa niż ta standardowa. Do tego chyba (ale nie mam 100% pewności bo nie pamiętam dobrze) była możliwość regulacji prędkości w standby i bez standby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Facet Opublikowano 12 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 a jest coś takiego - enigma2-plugin-fancontrol No to mam komplet:) Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Tylko nie zalecam ustawiać poniżej kręcenia się wiatraka z dwóch przyczyn: możesz przegrzać tuner - momo, że HDD nie działa to jednak utrudnia on cyrkulację powietrza; sprawdź, bo zdecydowana większość wiatraków ustawiona na minimum nie potrafiła się potem sama "obudzić" wraz z wyjścem ze stanu standby - dopiero restart tunera pomagał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Facet Opublikowano 13 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 Sprawdzę popołudniu. W czasie oglądania tv jak najbardziej wiatrak może działać Ale w StandBy raczej kompletnie nie musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 Widać, że nie masz pojęcia o tym jak dział SH4. Śpieszę z informacją - czy oglądasz czy nie - gdzeije się tak samo. Nawet głowica będzie PARZYĆ. Także zweryfikuj to co wiesz bo żal działającego BOXa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Facet Opublikowano 13 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 wiem że E2 w czuwaniu żyje własnym życiem, ale nigdy w żadnym tunerze nie używałem wiatraka w trybie standby i nigdy nic się nie działo. ale fakt... ten nBox ma już swoje lata więc może coś mu tam dla przewiewu zostawię:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Wystarczy tyle, żeby lekko się się obracał. Masz wtedy pewność, że: będzie uruchomiony z wyższymi obrotami jak wybudzisz tuner (wiatraki w nBox potrafią nie wybudzić się z letargu bez restartu boxa); tuner nie ugotuje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi