mickey Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Krótko: jaki jest rozmiar wentylatora w czarnym 5800SX BSLA? I jakie jest zasilanie - 12V, tylko podwójny kabel? Będę wymieniał dysk i może bym przy okazji wentylator nowy dał. A pytam, bo chciałbym uniknąć dwukrotnego rozpinania całej instalcji i kupić wentylator wcześniej :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pasztet Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 50x50x15 dwa kabelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Włożyłem 50x50x10 ... bo na szybko tylko taki udało mi się znaleźć. Działa, ale mam dalsze pytania :) U mnie w środku był SUNON KDE1205PHV3 MS.A.GN - dwa przewody, 12V, 0,5W (35mA). Parametry ze strony producenta. To co włożyłem ma 90mA (1.08W). Czy ktoś się orientuje, czy złącze wentylatora na płycie nboxa wytrzyma większe obciążenie? Na jaką moc je projektowano? Wentylator nie chodzi na pełnej mocy, ale szukam czegoś o większej wydajności - dostępne są, tylko z prądem nawet ok 150mA :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Podaj co jest napisane na tranzystorze mocy co go steruje. Nie pamiętam co tam jest a nie mam jak sprawdzić. Mogę podejrzeć w notach katalogowych co on wytrzyma → ale muszę wiedzieć co tam jest wlutowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Skręciłem, zamknąłem i schowałem na swoje miejsce. Jutro postaram się wygrzebać tuner jeszcze raz spod telewizora i przeczytać. Chyba, że znajdzie się jakaś dobra dusza co ma BSLA bez obudowy na wierzchu i odczyta co trzeba :) Z tego co mogłem zobaczyć na zdjęciach płyty głównej w sieci, to chodzi pewnie o ten tranzystor przyklejony do wielkiego pola cyny (radiatora) obok złącza wentylatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Dokładnie tak. Ten sam jest w BZZB. Ja do końca przyszłego tygodnia nie mogę rozebrać tego co mam. TEST STABILNOŚCI :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Znalazłem zdjęcia na aukcjach dotyczących montażu wentylatora w BSKA. Są tam 2 tranzystory opisane jako: 1EW 99 (albo 66) i AA P12 (to ten duży) http://img02.allegroimg.pl/photos/oryginal/30/89/77/23/3089772322_1 - tylko trudno mi powiedzieć, czy oryginalnie są tam te same elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Jeżeli dobrze to rozpoznałem to ma 0,5W 3A. Jest tam radiator więc powinno być OK bo te 0,5W bez radiatora. Sprawdź czy nie grzeje się za mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PeBek Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Na innej fotce widać tam B772SL. Według datasheet, maksymalny prąd 3A, a maksymalna moc strat PD to 0,5W (dla tej obudowy SOT-89). To jest maksymalna moc strat a nie maksymalne obciążenie. Tylko część energii jest tracona w tranzystorze, więc spokojnie powinien pociągnąć wiatraka 1W a nawet więcej. Sam planuje wymieć na jakiś cichszy model, zamówiłem SilentiumPC Zephyr 50, jak przyjdzie to dam znać czy to trochę uciszyło BSLA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Ja się zastanawiam czy jakby trochę przekonstruował tego BSLA i wyciągał powietrze spod głowicy od razu na tył to temperatura by nie spadła znacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 11 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Ten wiatrak tam jest tak ustawiony (przynajmniej u mnie), że dmucha na dysk. Może by go po prostu odwrócić, żeby to ciepłe powietrze wyciągał na zewnątrz? Bo teraz to on te 40 stopni dysku wdmuchuje do obudowy ... Ja zamówiłem Gelid Silent 5 (http://www.gelidsolutions.com/products/index.php?lid=2&cid=5&id=74&tab=2). Wydajność i poziom hałasu podobny do oryginalnego SUNONa, ale prąd 4 razy większy. Tyle, że będzie nowy, to może będzie ciszej :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Wiatrak zdecydowanie ma wydmuchiwać powietrze a nie wdmuchiwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pppp Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Tranzystor wydoli do 3A ten oryginalny. Ja mam dokładane sterowanie wiatrakiem u iżyłem przewlekanego BD136. Idealnie pasuje jako smd :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adax Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Witam, jak poradzić sobie z rozebraniem, smarowaniem i czyszczeniem oryg. wiatraczka Sunon w nBox? Tam pod naklejką nie ma zawleczki, jest tak jak na fotce -poradzi ktoś, b. proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pppp Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 nierozbieralny według mnie. pewnie na łożysku kulkowym i zamknięte na dobre. TE małe wiatraki hałasują bo mają mału cug trza im w palnik dać zeby cos wiało . A więc gdy wieją to hałasują. Ostatnio zalożyłem wielki wiatrak z zasilacza a chyba ma z 10x10 cm wymiaru. Ledwo się kręci a wieje mega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bastek6 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 możesz kolego wrzucić zdjęcie jak to wygląda z tym większym wiatrakiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi