Skocz do zawartości

[hardware] ADB 5800SX - moja modyfikacja chłodzenia.

Gość Quell

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem trochę zmienić chłodzenie w moim tunerku. Dostałem bardzo tanio wentylatorki do dysku i wcisnąłem taki pomiędzy plastik a dysk. Tylko lekko musiałem podciąć blaszkę przy wiatraku żeby ładnie się wpasował. Odciąłem odrobinkę w miejscach gdzie są gumki przy HDD(zawieszenie).

Powierciłem też obudowę od góry żeby powietrze miało przepływ.

W puttym komenda: smartctl -A /dev/sda i wyszła mi po 2h pracy dysku temperatura 38 stopni.  Dysk WD.

wiatrak1.thumb.jpg.1a9ab0c4e717e5cf0fce06c50597a817.jpg

wiatrak2.thumb.jpg.ac65897f9fe918b5ffc309663c227422.jpg

wiatrak3.thumb.jpg.f0e01ca704c51ced224985fba7d2bd54.jpg

hdd_temp.jpg.65dc04f8a9bc0e8bd5be468c6d4c8bf2.jpg

Coś zmieniałeś czy na fabrycznym chłodzeniu? Mi chodziło o zmniejszenie chałasu. Box mam wciśnięty w ciasną szafkę gdzie nad nim mam może 3cm luzu. Przy większych śmgłach obroty moga być minimalne, na fabrycznym temp dochodziła do 60 stopni.

W dniu 14.08.2013 o 06:48, Quell napisał(a):

Coś zmieniałeś czy na fabrycznym chłodzeniu? Mi chodziło o zmniejszenie chałasu. Box mam wciśnięty w ciasną szafkę gdzie nad nim mam może 3cm luzu. Przy większych śmgłach obroty moga być minimalne, na fabrycznym temp dochodziła do 60 stopni.

No to nie długo pewnie ścieżki elektroniki i nie tylko zaczną być płynne - Zastanawiałeś sie ile czasu wytrzyma Ci w takich warunkach tunek?

Dlatego zrobiłem te zmiany, które opisałem. Właśnie w tej mojej ciasnej szafce teraz dysk po ponad 2h pracy ma 38 stopni przy dość niskich obrotach wentylatorka. Jak się sprawdzi, to znajdę lepszej jakości wentylator. Te kupiłem w przeliczeniu 15 zł za 4 sztuki więc koszt znikomy. Dla pewności zrobie pomiary temperatury na głowicy.

Ja mam zamontowany u góry wiatrak który odprowadza ciepło a w dolnej części obudowy nawierciłem kilka wiekszych otworów i jest ok.A jak sprawdzić przez ssh temp jak powyżej na fotce?

Dzięki Quell

Ja może się nie znam, ale kiedyś jak miałem dbox2 i się grzał w takiej ciasnej półce to zdjąłem obudowę i było ok. Chłodno było a i estetyka nie cierpiała, bo nie było widać braku obudowy. No chyba, że masz dzieci......

W dniu 16.08.2013 o 15:24, 626 napisał(a):

Ja mam zamontowany u góry wiatrak który odprowadza ciepło a w dolnej części obudowy nawierciłem kilka wiekszych otworów i jest ok.A jak sprawdzić przez ssh temp jak powyżej na fotce?

Hej, opisałem to w pierwszym poście. Programik Putty, wpisujesz IP boxa, łączysz się z nim. Jako login wpisujesz root i podajesz komende: smartctl -A /dev/sda

[/size]