Gość carolef Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 W nboxie jak chciałem zamontować pamięć nand do /mnt/nand wpisywałem komendę: mount -t jffs2 /dev/mtdblock0 /mnt/nand/ W ESI to nie działa. Czy mogę prosić o opis jak przenieść image z NOR do tar.gz? Chce przenieść konkretnie image z NOR na pena, by odpalać z pendriva. --------------------------------------------------- W sumie poradziłem sobie sam, ale wklejam co zrobiłem, może się przyda: kopia z NOR do tar.gz mount -t jffs2 /dev/mtdblock2 /mnt/nand/ cp -R /mnt/nand/* /mnt/usb/ dd if=/dev/mtd1 of=/mnt/usb/boot/uImage sync cd /mnt/usb tar czvf /hdd/kopia_image.tar.gz ./* sync Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 W wolnej chwili poprawimy system.sh również pod ten odbiornik :) Dziękujemy za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość carolef Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Dodam tylko, że image skopiowane w ten sposób odpaliło z pena ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 9 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 Wiem, że wątek stary, ale nie chcę otwierać nowego. Po uruchomeniu ESI z pendrajwa mam: esi88:~# cat /proc/mtd dev: size erasesize name esi88:~# mount -t jffs2 /dev/mtdblock2 /mnt/nand/ mount: mounting /dev/mtdblock2 on /mnt/nand/ failed: No such device esi88:~# dd if=/dev/mtd1 of=/media/data/backup/uImage dd: can't open '/dev/mtd1': No such device Czegoś mi brakuje w systemie? Czy to kwestia opcji kompilacji kernela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szafarz Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Sprawdź mtd0, mtd2 to zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 ... Czegoś mi brakuje w systemie? Czy to kwestia opcji kompilacji kernela? Najprawdopodobniej kernel skompilowany bez patcha. Generalnie na 214 wszystko jest ok. sagemcom88:~# cat /proc/mtd dev: size erasesize name mtd0: 00080000 00020000 "NOR uboot 512KB" mtd1: 00280000 00020000 "NOR kernel 2.5MB" mtd2: 03d00000 00020000 "NOR rootFS" sagemcom88:~# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Z tego co wiem to juz dawno poprawione :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 17 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2014 Tak, poprawione. Tutaj pisałem: http://forum.xunil.pl/index.php/topic,1103.msg17400.html#msg17400 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek1975 Opublikowano 9 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Witam. A jak wykonać taką operację w drugą stronę? Mam system na penie i chciałbym wykonać kopię aby wgrać ją do NOR ? Tuner ESI-88. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikorkaaa Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 1.pakujesz ten gotowy obraz do tar.gz 2 odpalasz np debiana wypakowujesz go do opt/NBOX/releasefinall 3 odpalasz skrypt co podał freebox dla nboxa (crc32) tu uwaga upodate będzie dla adb5800 i nie zadziała z esi88 (nie radzę nawet próbować ) rozwiązanie: A -edycja pliku update2.txt (wprowadzenie odpowiednich adresów) B -użycie mini softu który aktualizuje soft w nor ja polecam opcję B B.1 pobranie obrazu mini softu np : openpli_esi_uhd_v86_21062014_nor.img B.2 wypakowanie na pena przy użyciu hdclone B.3 podmątowanie pena do jakiegoś linuxa np dekoder wejście na niego i podmiana dwóch plików kernel.img i rootfs.img B.4 odpalamy dekoder z tego własnie pena i po około 8 minutach soft w nor będzie zaktualizowany a na wyświetlaczu pojawi się -ok- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 HDClone i HDClone. Toz to nie ma juz Linuxa w tunerze? Przeciez mozna wgrac nawet juz dzialajacy system do NOR. Nawet ktory wlasnie dziala. Zwylke montowanie i polecenia rm i cp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi