mickey Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 W ESI czy UHD czy innym ADB 5800 mam w menu konfiguracji tunera taką opcję jak "przez rodzielacz" (w angielskiej wersji chyba loop?). Niestety nie mam tej opcji w Zgemma H2S :( A że niestety H2S został podłączony do rozdzielacza, to brakuje mi tej opcji :( I teraz pytanie/pytania: Czy ta opcja została wycięta z OpenPLi, czy też pojawia się zależnie od ... no właśnie od czego? Da się to jakoś uaktywnić? I druga sprawa powiązana z powyższym: Z tyły H2S są 3 "gniazda" do podłączenia kabla: 2xLNB in i 1xLNB out. Co się stanie jak z tego OUT puszczę na ten IN, który nie ma przelotki i następnie skonfiguruję ten drugi tuner z pełnym Diseq? Chodzi mi o to, czy w tym trybie, przy włączonym głównym tunerze sygnały sterujące multiswitchem z drugiego tunera będą blokowane i ten drugi tuner dostanie po prostu sygnał taki jak wystawia tuner główny? Potestuję w wolnej chwili, ale tak pytam, bo może ktoś wie, czego się spodziewać po tym gnieździe "loop"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 5 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Hmmm... Nie wiem jak to dokładnie działa, ale opcja "przez przelotkę" (tak się to nazywa) pojawiła się. Podłączyłem faktycznie H2S korzystając z LNB OUT na tylnym panelu, czyli bez rozdzielacza. Główny w takiej konfiguracji jest "Tuner B", co też ustawiłem w odpowiednim miejscu w opcjach. No i po tym wszystkim dla "Tuner A" pojawiła się opcja "przez przelotkę". Ponieważ nie jestem skłonny uważać tego sprzętu za zbyt inteligentny, to podejrzewam, że opcja "przez przelotkę" pojawiła się po ustawieniu preferowanego tunera. W sumie bez tego, to ta opcja jest faktycznie trudna do realizacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314TeR Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Masz tylko 1 przewód doprowadzony do dekodera? Jaki masz konwerter/multiswitch? Poprawcie, mnie jeśli się mylę, ale taki "loopback" zadziała prawidłowo tylko w przypadku Unicable I/II i jak obie głowice ustawi się na Unicable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Tak, tylko 1. Są multiswitche, które mają na wyjściu "unicable"? Może to by było jakieś rozwiązanie. Systemu "z przelotką" używam od dłuższego czasu. Konfigurujesz to tak, że jedno wejście jest główne a drugie działa jak swego rodzaju "slave". Sygnały sterujące konwerterem/multiswitchem działają tylko na głównym wejściu. Drugie może włączać programy z "podpasma" ustawionego na głównym (pasmo+polaryzacja) a Enigma2 nad tym panuje i resztę kanałów wyszarza. Na ESI/UHD/NBOX używałem takiego rodzielacza, który napięcia sterujące przepuszcza a na H2S skorzystałem z wbudowanego rozdzielacza. Zacząłem wątek, bo mi opcji brakowało. I podejrzewam winą było to, że nie ustawiłem preferowanego tunera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Są multiswitche, które mają na wyjściu "unicable"? Może to by było jakieś rozwiązanie. Są. Co najmniej paru producentów je ma w ofercie, w tym chyba widziałem je na allegro, Allegro>Elektronika>RTV i AGD>Sprzęt satelitarny>Multiswitche i wpisujesz multiswitch unicable w okno wyszukiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314TeR Opublikowano 7 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 Chodziło mi o ograniczenie pracy drugiej głowicy, że nie dostaniesz pełnego pasma, a jedynie co najwyżej ćwiarkę z niego. Multiswitchy Unicable I/II jest coraz więcej, ale i tak każdy wymaga do zasilenia konwertera Quattro lub 2 x Wideband. BTW - ten mi się marzy aby kiedyś odpalić w domu: https://www.inverto.tv/multiswitch/308/unicable-ii-cascadable-switch-with-terrestrial-input-and-4x-dcss-scr-legacy-terrestrial-outputs DO tego 2 konwertery wideband i ma się uniwersalną instalację, na każdym wyjściu HB + Astra i wg potrzeb legacy, unicable I lub unicable II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszsat Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Abraham, gdzie Cię można złapać ? Próbowałem prywatną wiadomość ,ale nie można. Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez januszsat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi