tomciu Opublikowano 19 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2018 Tux czy mozesz podac jak masz skonfigurowany toolchain do kompilacji? Dokladniej to mam problem z kompilacja oscama z ssl 1.1.1. Nie moge ogarnac jak ustawic zmienne dla crosscompile pod openssl. Bez ssl oscam mi sie kompiluje i ladnie dziala. Teraz nie mam jak podac logow. Jak cos to dopiero jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 19 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2018 Potrzebujesz konfigurację dla OpenSSL czy info jakiego toolchain używam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomciu Opublikowano 19 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2018 Kompiluję to na Debian 9. Zainstalowałem crossbuild-essential-mipsel i teraz nie wiem jak ustawić zmienne aby korzystało to z openssl 1.1.1 przy kompilacji oscama. W systemie mam OpenSSL 1.1.0f z repo stable i nie chcę go zmieniać. Niby coś mi się skompilowało: GraterliaOS:/usr/bin# oscam_new -V Version: oscam-1.20_svn-r11434 Compiler: mipsel-linux-gnu-ssl Box type: generic (generic) PID: 7786 TempDir: ConfigDir: /usr/local/etc/ WebifPort: 0 Web interface support: yes LiveLog support: yes jQuery support intern: yes Touch interface support: yes SSL support: yes DVB API support: yes DVB API with AZBOX support: no DVB API with MCA support: no DVB API with COOLAPI support: no DVB API with COOLAPI2 support: no DVB API with STAPI support: no DVB API with STAPI5 support: no DVB API with NEUTRINO support: no DVB API read-sdt charsets: yes Irdeto guessing: yes Anti-cascading support: yes Debug mode: yes Monitor: yes Loadbalancing support: yes Cache exchange support: yes CW Cycle Check support: yes LCD support: no LED support: no Emulator support: yes Clockfix with realtime clock: yes IPv6 support: no camd 3.3x: no camd 3.5 UDP: no camd 3.5 TCP: no newcamd: yes CCcam: yes CCcam share: yes gbox: no radegast: no scam: no serial: no constant CW: yes Pandora: no ghttp: no Reader support: yes Nagra: yes Nagra_Merlin: no - no EMM support! Irdeto: no - no EMM support! Conax: yes Cryptoworks: no - no EMM support! Seca: yes Viaccess: yes NDS Videoguard: no - no EMM support! DRE Crypt: yes TONGFANG: no - no EMM support! Bulcrypt: no - no EMM support! Griffin: no - no EMM support! DGCrypt: no - no EMM support! cardreader_phoenix: no cardreader_drecas: no cardreader_internal_azbox: no cardreader_internal_coolapi: no cardreader_internal_coolapi2: no cardreader_internal_sci: yes cardreader_sc8in1: no cardreader_mp35: no cardreader_smargo: no cardreader_pcsc: no cardreader_smartreader: no cardreader_db2com: no cardreader_stapi: no cardreader_stapi5: no cardreader_stinger: no GraterliaOS:/usr/bin# ldd oscam_new linux-vdso.so.1 (0x77510000) libssl.so.1.1 => /lib/libssl.so.1.1 (0x772e8000) libcrypto.so.1.1 => /lib/libcrypto.so.1.1 (0x7707c000) libm.so.6 => /lib/libm.so.6 (0x76fe8000) libpthread.so.0 => /lib/libpthread.so.0 (0x76fb8000) libdl.so.2 => /lib/libdl.so.2 (0x76fa4000) librt.so.1 => /lib/librt.so.1 (0x76f8c000) libc.so.6 => /lib/libc.so.6 (0x76dfc000) /lib/ld.so.1 (0x556c0000) ale przy próbie odpalenia wywala: GraterliaOS:/usr/bin# oscam_new Błędna instrukcja GraterliaOS:/usr/bin# I na tym wymiękam. Jak skompiluję to bez ssl i libcrypto to oscam normalnie się odpala: GraterliaOS:/usr/bin# ldd oscam_user linux-vdso.so.1 (0x774d8000) libm.so.6 => /lib/libm.so.6 (0x77444000) libpthread.so.0 => /lib/libpthread.so.0 (0x77414000) libdl.so.2 => /lib/libdl.so.2 (0x77400000) librt.so.1 => /lib/librt.so.1 (0x773e8000) libc.so.6 => /lib/libc.so.6 (0x77258000) /lib/ld.so.1 (0x55f24000) GraterliaOS:/usr/bin# ps aux |grep oscam root 7864 0.0 0.4 4480 1560 ? S 23:56 0:00 /usr/bin/oscam_user -u -r 2 -d 0 --pidfile /var/run/oscam.pid -c /etc/oscam -t /tmp/oscam root 7865 0.7 1.2 12148 3964 ? SNl 23:56 0:01 /usr/bin/oscam_user -u -r 2 -d 0 --pidfile /var/run/oscam.pid -c /etc/oscam -t /tmp/oscam Jak możesz to podaj jak masz ustawione to u siebie. Postawię sobie jakiegoś VM i się jeszcze pobawię, bo tego Debiana nie chcę rozwalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 19 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2018 To od początku :) Potrzebujesz to: https://github.com/Broadcom/stbgcc-6.3/releases/tag/stbgcc-6.3-1.5 Potem potrzebne będą źródła OpenSSL :) [info]Uwaga - przykłady i komendy należy dostosować do siebie![/info] Teraz zabawa w kompilację. Musisz sobie ustawić zmienną $PATH do katalogu gdzie masz stbgcc. export PATH=/opt/builds/Kompilacje_mips32el/_GO/stbgcc-current/bin:$PATH Potrzebujesz też wyeksportować kilka innych zmiennych :) #mips32el Cross CompileCr_Comp=mipsel-linux-gnu- Cr_Compa=mipsel-linux-gnu Cr_Strip=mipsel-linux-gnu-strip Cr_Host=mipsel-linux-gnu ### export CROSS=mipsel-linux-gnu export CC=${CROSS}-gcc export LD=${CROSS}-ld export AS=${CROSS}-as export AR=${CROSS}-ar No i jeszcze export zmiennej od instalacji tego co skompilujesz: export INSTALLDIR=/opt/builds/Kompilacje_mips32el/_GO/stbgcc-current/mipsel-linux-gnu export PATH=$INSTALLDIR/bin:$PATH Teraz zabieramy się za kompilowanie :) ./Configure -DL_ENDIAN shared no-hw linux-generic32 --prefix=$INSTALLDIR --openssldir=$INSTALL_DIR/etc/openssl make -j 8 make -j 8 install Jak nic nie wybuchło to mamy teraz toolchain z zainstalowanym OpenSSL. Możemy zabrać się za kompilację OSCam :) # Katalog ze śródłami LocalSourceDir="/opt/builds/Kompilacje_mips32el" # Okreść ile rdzeni CPU wykorzystać do kompilacji CPUTHREDS=7 #export patch export PATH=/opt/builds/Kompilacje_mips32el/_GO/stbgcc-current/bin:$PATH #mips32el Cross Compile Cr_Comp=mips-linux-gnu- Cr_Compa=mips-linux-gnu Cr_Strip=mips-linux-gnu-strip Cr_Host=mips-linux-gnu ### export CROSS=mips-linux-gnu export CC=${CROSS}-gcc export LD=${CROSS}-ld export AS=${CROSS}-as export AR=${CROSS}-ar #export INSTALLDIR=/opt/builds/Kompilacje_mips32el/_out/openssl export INSTALLDIR=/opt/builds/Kompilacje_mips32el/_GO/stbgcc-current/mips-linux-gnu export PATH=$INSTALLDIR/bin:$PATH svn checkout http://www.streamboard.tv/svn/oscam/trunk oscam-svn cd oscam-svn ./config.sh --disable all --enable MODULE_CAMD35_TCP HAVE_DVBAPI WITH_SSL make -j $CPUTHREDS CROSS=mips-linux-gnu- To tak w skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomciu Opublikowano 19 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2018 Dzieki. Teraz juz lapie o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi