marcmx Opublikowano 6 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 Po zainstalowaniu GOS nie mogę zainstalować dysku. W ustawieniach nie widzę opcji inicjowania napędów. Napędy nie są też widoczne - próbowałem z dyskiem HDD oraz pamięciami USB. Mam GOS na Arivie i tam nie ma takiego problemu. Czy powinienem coś doinstalować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 6 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 Powinieneś użyć tego co w każdym linux :) [*]fdisk/cfdisk [*]mkfs.xxxx (gdzie xxxx to np. ext4, ext4, xfs) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcmx Opublikowano 6 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 czy formatowanie i inicjowanie napędów jest tylko z poziomu konsoli czy jest mozliwośc dokonywania tych operacji z poziomu GUI ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 7 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Miło mi, że przeczytałeś zawartość strony WWW. Bardzo zachęca to do wykonania czegokolwiek. Dlatego zacytuję Ci coś ze strony WWW: UWAGA → system nie jest tworzony dla wszystkich. Tak jak jest wiele dystrybucji Linuxa, tak jest wiele IMAGE/Softów na tunery satelitarne. Jedne są łatwiejsze w obsłudze, a inne trudniejsze. Graterlia OS to nie IMAGE/Soft a OS (system operacyjny) i nie będzie z założenia ŁATWY (choć w dużej mierze od użytkownika zależy jak dane "coś" jest bardzo skomplikowane). Będzie systemem dla osób otwartych, które mają już jakąś wiedzę o systemach linuxowych lub potrafią ją szybko nabyć. Każda osoba, która dotąd nie miała do czynienia z Linuxem i w istocie chcąca się czegoś nauczyć również da sobie radę. Nie będzie po prostu "ułatwiaczy" typu "jeden klik i już". Decydując się na instalację Graterlia OS, prosimy, pamiętaj o tej maleńkiej, acz ważnej UWADZE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcmx Opublikowano 7 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Miło mi, że przeczytałeś zawartość strony WWW. Bardzo zachęca to do wykonania czegokolwiek. Dlatego zacytuję Ci coś ze strony WWW: UWAGA → system nie jest tworzony dla wszystkich. Tak jak jest wiele dystrybucji Linuxa, tak jest wiele IMAGE/Softów na tunery satelitarne. Jedne są łatwiejsze w obsłudze, a inne trudniejsze. Graterlia OS to nie IMAGE/Soft a OS (system operacyjny) i nie będzie z założenia ŁATWY (choć w dużej mierze od użytkownika zależy jak dane "coś" jest bardzo skomplikowane). Będzie systemem dla osób otwartych, które mają już jakąś wiedzę o systemach linuxowych lub potrafią ją szybko nabyć. Każda osoba, która dotąd nie miała do czynienia z Linuxem i w istocie chcąca się czegoś nauczyć również da sobie radę. Nie będzie po prostu "ułatwiaczy" typu "jeden klik i już". Decydując się na instalację Graterlia OS, prosimy, pamiętaj o tej maleńkiej, acz ważnej UWADZE! Przeczytałem ten fragment ale … w pierwszym poście tego tematu napisałem że mam GOS na Arivie - tam jest możliwość formatowania i inicjowania napędów z poziomu GUI - dlatego zadałem pytanie dotyczące takich możliwości na sofcie dla Zgemmy. Oczywiście poradziłem sobie z montowaniem z konsoli zgodnie ze wskazówkami :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 7 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2018 Od czasu MIPS32EL mamy całkiem użyteczny System operacyjny. Wcześniej był mocno okrojony, a sama E2 dla SH4 niestety jest już starsza. Nikt z nas nie zamierza przeszczepiać opcji z SH4 na MIPS32EL. Tym bardziej, że cel GOS dla MIPS32EL jest konkretny → wgrać, skonfigurować i aktualizować. Reasumując - GOS nie jest dla tych co wgrywają soft kilka razy w tygodniu czy nawet dziennie, choć nikt nic nie zakazuje :) Natomiast idąc tropem "wgrać, skonfigurować i aktualizować" obsługa dysku z poziomu dekodera w kwestii partycjonowania i formatowania jest mało przydatna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi