Gość Endriu1 Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Witam Wszystkich, Posiadam tuner ADB5800 BZZB z uszkodzoną LAN , zakupiłem karte sieciową na USB , niestety po instalacji OS przy pierwszym uruchomieniu wymagane jest połączenie przez SSH a karta na USB nie posiada jeszcze sterowników .Po ponownym restarcie widać tylko logo startowe Graterlia OS i nic nie można zrobić . Czy jest wyjście z tej sytuacji poza naprawą LAN ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki7777 Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Masz parę wyjść, jednym z nich jest oprogramowanie z wbudowanymi sterownikami do wifi(w zależności na jakim układzie jest karta oparta), drugim walka z ręcznym instalowaniem sterowników i całej otoczki potrzebnej do tego aby karta działała, trzeci to obraz utworzony w r-drive(ze sterownikami do wifi) i wgranie go na pendrive(chyba, że nie chcesz instalować na usb, oczywiście dochodzi jeszcze zakup hub'a usb). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Endriu1 Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Najlepszym rozwiązaniem byłoby oprogramowanie z wbudowanymi sterownikami karty sieciowej na USB niestety Graterlia OS nie występuje w takiej wersji ( nic takiego nie znalazłem ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Jeżeli dobrze rozumiem to chcesz używać uszkodzonego boxa. W takim przypadku należy sobie samemu radzić. Graterlia OS jest jaka jest. Takie są założenia. Moją podpowiedzią niech będzie to: [*]postaw system na PEN (jakikolwiek byłe było WiFi); [*]odpal tuner [*]zaloguj się do terminala [*]skasuj zawartość rootfs z NAND [*]zamontuj rootfs NAND do np. /dest [*]wypakuj tam rootfs GOS [*]chroot /dest [*]doinstaluj co trzeba [*]wyjdź z chroot [*]wgraj do NAND odpowiedni kernel [*]restart boxa Jak wszystko wykonasz poprawnie to tuner wstanie z NAND wraz z WiFi i GUI. Można potem doinstalować pakiet od "opcji backup" i wykonać kopię NAND na przyszłość. Teraz dwie uwagi (oczywiście mam nadzieję, iż nikogo nie urażę): [*]wszystko robisz na własną odpowiedzialność; tu na forum nikt nie będzie prowadził za rączkę; [*]masz uszkodzonego boxa - przy prawnym wpiął byś na moment LAN, zainstalował co trzeba i zrobił sobie kopię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikorkaaa Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Jeżeli dobrze rozumiem to chcesz używać uszkodzonego boxa. W takim przypadku należy sobie samemu radzić. Graterlia OS jest jaka jest. Takie są założenia. Moją podpowiedzią niech będzie to: [*]postaw system na PEN (jakikolwiek byłe było WiFi); [*]odpal tuner [*]zaloguj się do terminala [*]skasuj zawartość rootfs z NAND [*]zamontuj rootfs NAND do np. /dest [*]wypakuj tam rootfs GOS [*]chroot /dest [*]doinstaluj co trzeba [*]wyjdź z chroot [*]wgraj do NAND odpowiedni kernel [*]restart boxa Jak wszystko wykonasz poprawnie to tuner wstanie z NAND wraz z WiFi i GUI. Można potem doinstalować pakiet od "opcji backup" i wykonać kopię NAND na przyszłość. Teraz dwie uwagi (oczywiście mam nadzieję, iż nikogo nie urażę): [*]wszystko robisz na własną odpowiedzialność; tu na forum nikt nie będzie prowadził za rączkę; [*]masz uszkodzonego boxa - przy prawnym wpiął byś na moment LAN, zainstalował co trzeba i zrobił sobie kopię. Tux na bank można zrobić tak jak napisałeś ale ile procent użytkowników graterli by sobie z tym poradziło ? Stawiam na około 3-5 . Stworzyliście mega świetny plugin i warto o nim przypomnieć zwłaszcza w takiej sytuacji . Kiedyś była paczka wifi do instalacji of line i to już nie było łatwe bo trzeba było przygotować odpowiednio pena . Najlepszym rozwiązaniem byłoby oprogramowanie z wbudowanymi sterownikami karty sieciowej na USB niestety Graterlia OS nie występuje w takiej wersji ( nic takiego nie znalazłem ) . Pytanie czy masz jednego nboxa czy więcej ? Może twój dobry znajomy ma nboxa z dyskiem i ci go użyczy na moment budowy softu to trwa niedługo a graterlia ma wszystko co trzeba w opkg. W sumie każdy może to zrobić ,proponuję tak : wgranie softu do nand oczywiście na sprawnym nboxie -odpalamy winscp i putty, -instalujemy niezbędne rzeczy sysupdate opkg install enigma2 instalacja wifi stawiam że masz kartę rt5370 opkg install libgpg-error libgcrypt libgmp libnettle libgnutls openssl python-wifi-gos wpa-supplicant wireless-tools kernel-modules-wifi-rt5370-gos enigma2-plugin-wirelesslan w sumie soft gotowy trzeba mu tylko zrobić kopie zapasową i tu kolejne podziękowania za ten pomocny pligin oczywiście trzeba go doinstalować opkg install graterlia-systembackup-tool i reboot dekoder się restartuje karta ma być wpięta i jeśli wszystko poszło ok to w meni pojawi się wifi logujemy się ponownie przez putty wydajemy polecenie stworzenia kopi softu sysbckp dekoder trochę czasu teraz po mieli ale soft będzie gotowy w hdd/backup w sumie sprowadza sie to do dwóch razy kopiuj wklej 1 sysupdate opkg install enigma2 graterlia-systembackup-tool libgpg-error libgcrypt libgmp libnettle libgnutls openssl python-wifi-gos wpa-supplicant wireless-tools kernel-modules-wifi-rt5370-gos enigma2-plugin-wirelesslan reboot 2 sysbckp Jak na prawdę nie dasz rady sam tego zrobić to napisz na pw i ci go wyślę w sumie jest już gotowy i mógłbym dołożyć go w załącznik ale założenia twórców są takie a nie inne i ja nie będę ich podważał [warning]Proszę poprawić pisownie. Piszemy MOMENT, brak znaków diakrytycznych. O interpunkcji nie wspomnę.[/warning] niestety piszę jak piszę kiedyś z wypracowania dostałem 4 minus i do tego adnotacja wypracowanie na temat ale brak wyrazów w których można było zrobić błąd ortograficzny ale bez urazy a uważam że należy pisać tak aby większość rozumiała o co chodzi a używanie wyrazów mało zrozumiałych to zostawmy politykom brak znaków diakrytycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi