Gość alanokolo Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Strasznie to ustrojstwo się grzało okolice zasilania a najbardziej głowica.Już miałem dawać radiatory na układy i nagle mnie olśniło znalazłem mały wiatraczek ze starego kompa i podłączyłem go nad głowicą pomyślałem sobie co takie małe coś może dać po pietnastu min sprawdzam i szok głowica nie tylko się nie grzeje ale nawet jest chłodna w dotyku i cały tył bsla też.Po trzech dniach testów montuję to na stałe rewelacja polecam każdemu na pewno poprawia pracę naszego sprzętu. Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EcstasyxXx Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Właśnie sprawdziłem u siebie i faktycznie - niezły piekarnik jest. Wrzuć foty z krótkim opisem. Pewnie nie jednej osobie się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość alanokolo Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zrobię fotki i dam do podglądu. Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jano74 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 u mnie BSLA lekko ciepły ale zdjąłem tylną ściankę i mam wymienione elektrolity pod i na głowicy.Wentylator kręci połową mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Temat otwarty to się dołączę, chociaż tak się samo złożyło, że powstał załączony skrypt. Obecnie mam już głowicę z BZZB ale na tej oryginalnej z BSLA tuner doszedł do takiej temperatury, że przestała mi działać głowica i przestał odbierać. Po rozkręceniu wentylatora na maksa jakoś przetrwałem upały i zmniejszyłem obroty, kiedy się ochłodziło. Skrypt z załącznika rozpakowujemy do /root/scripts, nadajemy atrybuty 755 a do crontab dodajemy: */4 * * * * /root/scripts/fan_speed.sh UWAGA!!! Przed uruchomieniem należy skrypt dostosować do własnego sprzętu: 1) linia 4: hdd_dev=/dev/sda <- tu wpisujemy nazwę urządzenia pod jakim nbox widzi dysk 2) linia 6: max_temp=42 <- tu podajemy maksymalną dopuszczalną temperaturę, po jej przekroczeniu wentylator nboksa zostanie rozpędzony do maksymalnych obrotów - mój dysk normalnie ma temperaturę ok. 39 stopni. Jak sprawdzić przy jakiej temperaturze dysku normalnie pracuje nbox? Wpisujemy smartctl -A /dev/sda i szukamy linii z opisem Temperature_Celsius, na końcu której powinna być aktualna temperatura dysku. Całkiem możliwe, że czegoś nie wiem, ale wewnętrzny czujnik dysku twardego, to dla mnie jedyna możliwość odczytu temperatury z nboksa :( fan_speed.sh.gz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pppp Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 crontab -e z konsoli i można dopisać :) Czy można ewentualnie, domyslnie dodawać twoj skrypt w image? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość emarcin Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Sorry ale chcę mieć pewność tą linijkę to dopisujemy w /var/spool/cron/crontabs root? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pppp Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 mozesz , mozesz tez uzyc crontab -e tyle ze to bedzie nawiedzone VI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Czy można ewentualnie, domyslnie dodawać twoj skrypt w image? Jeżeli mnie pytasz, to nie mam nic przeciwko :) Sorry ale chcę mieć pewność tą linijkę to dopisujemy w /var/spool/cron/crontabs root? Plik się zgadza, ale tak jak pisze pppp, do edycji tego pliku używa się polecenia crontab -e. Czy to wszystko jedno, to niech się wypowiedzą fachowcy. Nie jestem pewny, czy przy edycji dowolnym edytorem crond od razu widzi zmianę, czy trzeba tuner zrestartować. Po crontab -e działa od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Według mojej wiedzy zawsze edycję crontaba powinno się robić "crontab -e". Może stara szkoła :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pppp Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 @mickey Lekko zmodyfikowałem twoj skrypt: # limit prędkości maksymalnej wentylatora 50-255 z krokiem 5 # aby zachować zgodność z pluginem sterującym wentylatorem max_speed=120 fan_pwm=`cat /proc/stb/fan/fan_ctrl` # echo "$fan_pwm" disk_temp=`smartctl -A $hdd_dev | grep Temperature_Celsius | awk '{print $10}'` # echo "$disk_temp" # jeżeli temperatura dysku jest wyższa niż dopuszczalna i wentylator nie jest rozkręcony na maksa ... if [ "$fan_pwm" -lt "$max_speed" ] && [ "$disk_temp" -gt "$max_temp" ] then # rozkręć wentylator na maksa ... echo "$max_speed" > /proc/stb/fan/fan_ctrl fi # jeżeli wentylator jest rozkręcony na maksa i temperatura spadła poniżej maksa ... if [ "$fan_pwm" -eq "$max_speed" ] && [ "$disk_temp" -lt "$max_temp" ] W celu ograniczenia od góry bo mam bardzo wydajny wiatrak. Przy pełnej predkości zaczyna odkurzać chatę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romulus Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Bardzo przydatny skrypt, jednakże czy odpalanie go raz na godzine to nie za mało przy pracy HDD w upały? Czy jest może jakiś skrypt/program kontrolujący temperaturę online działający cały czas na zasadzie procesu lub serwisu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Hmmm... W założeniach skrypt miał być odpalany jest z crona co 4 minuty... I chyba coś pomyliłem :( W crontab powinno być: */4 * * * * /root/scripts/fan_speed.sh Poprawiłem też w moim pierwszym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pppp Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 A czemu nie * * * * * co minute jest akuratnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi