mesiu84 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Witam Szukam opisu jak zainstalować openssh-server i inne paczki openssh, jak próbuję przez opkg to mi sypie błędem o konfliktach z dropbear: Installing openssh-server (7.3.p1) on root. Collected errors: * check_conflicts_for: The following packages conflict with openssh-server: * check_conflicts_for: dropbear * * opkg_install_cmd: Cannot install package openssh-server. Rozwiązałem to tymczasowo przez rozpakowanie wszystkich openssh paczek i podmianę plików, teraz mam dropbear na porcie 2222 i openssh na 22, ale przydałoby się jakieś eleganckie rozwiązanie, bez ręcznej robótki. Ktoś wie jak to zrobić? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Ktoś wie jak to zrobić? Dzięki Odinstalować dropbear, openssh ma być w systemie ZAMIAST dropbear, nie OPRÓCZ. czyli w Twoim wypadku opkg remove dropbear opkg install openssh-server nie pomyliłem się, jak polecisz instalować openssh-sever, to jako zależność zostanie też zainstalowana podstawa openssh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mesiu84 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zależności nie ważne, takie inne pytanie mam, czy puszczenie opkg remove dropbear nie zatrzyma mi dropbear'a przy odinstalowywaniu? Nie stracę wtedy sesji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Tutaj nie pamiętam. Ale po deinstalacji (jakiejkolwiek) i restarcie boxa powinien wstać telnet i można będzie dokończyć pracę. Telnet jest tak ustawiony aby wstał zawsze gdy nie ma dropbear lub OpenSSH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mesiu84 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 rzeczywiście da się :-D Dzięki :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zależności nie ważne, takie inne pytanie mam, czy puszczenie opkg remove dropbear nie zatrzyma mi dropbear'a przy odinstalowywaniu? Nie stracę wtedy sesji? Nie zatrzyma / nie stracisz. Wielokrotnie praktykowane osobiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukaszwu Opublikowano 21 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 tez mam problem z dropbear i chciałem go zastąpić openssh-server ale nie ma go w repo a kiedyś był tak jak i wiele innych przydatnych paczek. GraterliaOS:~# opkg install openssh-server Unknown package 'openssh-server'. Collected errors: * opkg_install_cmd: Cannot install package openssh-server. GraterliaOS:~# jest jakieś inne repo z resztą paczek bo wydaje mi się to mocno okrojone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 21 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 GraterliaOS:~# opkg list | grep openssh openssh - 7.4.p1 - OpenSSH openssh-clients - 7.4.p1 - OpenSSH Clients openssh-server - 7.4.p1 - OpenSSH Server GraterliaOS:~# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukaszwu Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 a ja mam tak. GraterliaOS:~# opkg list | grep openssh GraterliaOS:~# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tata61 Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 To masz system z nieaktualnym repo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukaszwu Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 wgrywany z rootfs w grudniu. to teraz nowy obraz wgrać czy da się zmienić repo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tata61 Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Kolego trzeba czytać. http://forum.xunil.pl/index.php/topic,3378.0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukaszwu Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 ok dzięki kolego za pomoc. zrobilem nowe repo zobaczymy. bo stary system mi się wieszał co kilka chwil restart trzeba bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi