Gość s6s Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 czy można z zastartowanego image z pendrive podmontować NAND np. tak: mount -t jffs2 /dev/mtdblock0 /dest a następnie wszystko wydeletować na /dest i skopiować tam tarem ze ściągniętej paczki "rootfs"? Czy to można potraktować jako alternatywę wobec normalnego ładowania "UPDT" z paczki "nand" z plikiem "update" (z pendrive)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość s6s Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 piszesz, że mozna ale wiesz co, jak chcę tak zrobić z zastartowanego z pendrive Hyperiona to dzieją się dziwne rzeczy. Owszem wydeletowanie oczyszcza NANDa ze wszystkiego i widać tam pustke doskonałą ;) Jednak jak zaczynam tam kopiować w drugą stronę zawartość innej partycji (też z pendrive) z Tux-mod'em przy pomocy polecenia "cp -a ..." to po skopiowaniu dwóch katalogów /bin i /boot nagle się zacina na /usr i mówi, że nie ma już miejsca. To więc sprawdzam "df- h" i pokazuje, że NAND ma jakąś śmiesznie małą POJEMNOŚĆ W OGÓLE (chyba 6MB dokłanie nie pamiętam a boję się powtarzać ten eksperyment) i że już wszystko zapełniło się :-/ Co je grane? Oczywiście potem nic się nie butuje z NAND trzeba wgrać przy pomocy pliku update. Jeszcze nie wiem czy z poziomu zastartowanego z pendrive tux-mod też takie coś wystąpi. Proszę o jakieś wyjaśnienia dlaczego tak się tam dzieje bo obawiam się próbować dalej w tym gmerać, nie mogę tak uszkodzić boot'a czy coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 u-boota nie uszkodzisz. Spróbuj odpalić freebox lub freebox mod by tux z pena i sprawdzić. Nie wiem do końca co się dzieje w HYPERIONIE. Oni tam chba nawet mają zamienione partycje czy inaczej podzielone nand. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kofec Opublikowano 11 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2018 Witam, Można z USB wgrać image do nand ? Bo udało mi się to z rootfs ale chyba mam problem z kernelem. Może jakies parametry do dd? Wykonałem poniższe kroki: cat /proc/mtd dev: size erasesize name mtd0: 03c00000 00004000 "rootfs" mtd1: 00400000 00004000 "kernel" flash_eraseall /dev/mtd1 flash_eraseall has been replaced by `flash_erase <mtddev> 0 0`; please use it Erasing 16 Kibyte @ 3fc000 -- 100 % complete dd if=/hdd/kernel.img of=/dev/mtd1 flash_eraseall /dev/mtd0 flash_eraseall has been replaced by `flash_erase <mtddev> 0 0`; please use it Erasing 16 Kibyte @ 3bfc000 -- 100 % complete dd if=/hdd/rootfs.img of=/dev/mtd0 23392+0 records in 23392+0 records out 11976704 bytes (11.4MB) copied, 27.728662 seconds, 421.8KB/s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi