Gość labsqla Opublikowano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Cześć, czy jest możliwość "wyciągnięcia" z nboxa jakiegoś identyfikatora sprzętowego? Na dodatek unikalnego. Wyszukałem w sieci, że dmidecode jest w stanie taką informację podać wyciągając uuid z biosu. Problem jest taki, że nigdzie nie mogę znaleźć dmidecode pod sh4. Proszę o porady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość abcde Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Na SH-4 to nie ma sensu, bo nie ma BIOSa ani DMI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Ja proponuje numer seryjny HDD lub Pendrive. Przy pendrive z wielu testowanych tylko Sandisk ma S/N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość abcde Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Jeśli pójść w tę stronę to można wyciągnąć UUID filesystemu z dysku/pendrive (programem blkid). S/N może nie być, a UUID będzie na pewno :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Mogę tylko strzelać, ale pewnie w celach niekoniecznie legalnych :) Ale swoją drogą mnie też zawsze zastanawiał brak możliwości odczytania S/N :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi