Marcin Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Witam Ostatnio pojawiły mi się problemy z siecią. Mam internet 80/40Mbps a od dłuższego czasu mam problem z downloadem. Po podpięciu kabla bezpośrednio do kompa z pominięciem routera download mam ledwo co 20Mbps. Z uploadem jest dobrze, a nawet mam więcej niż w umowie. W załączeniu prtscr z konfiguracją karty w kompie oraz to co mam na mikrotiku. W sumie to już nie wiem czy to wina karty w kompie czy z routerem. Nie mam drugiego kompa by sprawdzić a na telefonie to wyniki są przekłamane. Proszę o poradę _____________ Edit: Tematów widzę jest sporo ale za bardzo nic z nich nie rozumiem. https://encrypted.google.com/search?q=mikrotik+wifi+low+download&ie=utf-8&oe=utf-8#q=mikrotik+wifi+slow+download Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość smarkusg Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Witam Ostatnio pojawiły mi się problemy z siecią. Mam internet 80/40Mbps a od dłuższego czasu mam problem z downloadem. ... W załączeniu prtscr z konfiguracją karty w kompie oraz to co mam na mikrotiku. W sumie to już nie wiem czy to wina karty w kompie czy z routerem. Nie mam drugiego kompa by sprawdzić a na telefonie to wyniki są przekłamane. Proszę o poradę _____________ Edit: Tematów widzę jest sporo ale za bardzo nic z nich nie rozumiem. https://encrypted.google.com/search?q=mikrotik+wifi+low+download&ie=utf-8&oe=utf-8#q=mikrotik+wifi+slow+download Nie obraź się, ale pytanie jest z tytułu „wpływ ciemnej strony księżyca na dorożkarstwo w Polsce”. Jak jesteś podłączony i jaki usługodawca ? Masz opis z ripe jak w "debug" - radiówka ? W opisie masz stwierdzenia „router, mt, karta w kompie”. Jak radiówka nie podałeś nic poza ustawieniami mt , jak lokalnie masz po „kablu” zgłoś problem do „tech”, nich ktoś przyjedzie ze swoim sprzętem i sprawdzi”. Jeżeli to firma „kogucik” to możliwe, że shaper jest źle ustawiony omijając temat problemów z radiówką. Abuse contact info: abuse@exatel.pl inetnum: 82.177.224.0 - 82.177.239.255 netname: PSM-NET descr: Pulawska Spoldzielnia Mieszkaniowa descr: Connected by EXATEL S.A. country: PL admin-c: ZG168-RIPE tech-c: MB7656-RIPE status: ASSIGNED PA mnt-by: MNT-EXATEL created: 2006-04-04T12:40:19Z last-modified: 2006-04-04T12:40:19Z source: RIPE Login to update person: Mariusz Borkowski address: PUS Kablomedia Sp. z o.o. address: ul. Centralna 2a address: PL-24-100 Pulawy address: POLAND phone: +48 81 8885154 fax-no: +48 81 8863178 e-mail: admin@net.pulawy.pl nic-hdl: MB7656-RIPE notify: admin@net.pulawy.pl mnt-by: PL-LUBMAN-MNT mnt-by: MNT-PSM created: 2004-06-24T15:09:55Z last-modified: 2012-04-03T09:12:06Z source: RIPE Login to update person: Zenon Golmento address: Pulawska Spoldzielnia Mieszkaniowa address: ul. Centralna 2a address: PL-24-100 Pulawy address: POLAND phone: +48 81 8863164 fax-no: +48 81 8863319 e-mail: sekretariat@net.pulawy.pl nic-hdl: ZG168-RIPE notify: admin@net.pulawy.pl mnt-by: PL-LUBMAN-MNT mnt-by: MNT-PSM created: 2004-06-24T15:09:53Z last-modified: 2012-04-03T09:12:06Z source: RIPE Login to update RIPEstat route: 82.177.224.0/20 descr: Networks in Poland descr: Temporarily originated in PSM's AS (35463) origin: AS35463 mnt-by: TELENERGO-MNT mnt-by: MNT-PSM created: 2005-08-29T09:41:10Z last-modified: 2005-08-29T09:41:10Z source: RIPE — Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 11 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Po kablu jest ok. Tylko po wifi coś jest nie tak. Ze strony usługodawcy wszystko jest ok. Na pewno tak jest bo tak jak napisałem, po kablu jest wszystko ok. Nie wiem jaki log mam Ci podać. Ja mam tylko mikrotika skonfigurowanego i ma działać :) Jak coś mam podać to powiedz skąd i jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Karta marki Intel Centrino. Podmień to na coś innego i sprawdź. Stawiam na nią. Serie Centrino zawsze u mnie miały problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 11 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 @tux, powiedz co kupić. By miało odrazu BT. Najlepiej jak byś podał konkretny link Wysłane z mojego PRO 5 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 @Marcin: W jednym miejscu piszesz: Po podpięciu kabla bezpośrednio do kompa z pominięciem routera download mam ledwo co 20Mbps. A w innym: Po kablu jest ok. Lekko skołowany jestem... (...) a na telefonie to wyniki są przekłamane. Czyli jakie? Ten Microtik to Twój AP czy klient do dostawcy? Z ustawień wnioskuję, że AP, więc dlaczego masz jak masz: country, antenna gain, wmm support i bridge mode? Jaką masz antenę podłączoną do Microtika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 11 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Ok. Sorry. Mój błąd. Po kablu mam 90/80 dokładnie. Po WiFi mam 20 download ale upload już jest 60. Anteny nie mam. Teraz mam ustawione na 0. Kraj teraz mam Polskę. Reszty nie rozumiem. Wysłane z mojego PRO 5 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Bridge Mode wyłącz, WMM Support włącz. Inne pomysły to już takie jak @tux: zmień sieciówkę. A na jaką ... a nie wiem :) Jakie wyniki pokazuje telefon? PS: Zmiana counrty i gain nic nie zmieniła w szybkości połączenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 11 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Na telefonie to strasznie skacze. Obecnie na routerze ustawiłem na sztywno N. Szkoda, że się nie da ustawić na sztywno 40Mhz Wysłane z mojego PRO 5 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Przestowalem na dwóch kompach i jest to samo. Pytanie: coś robić z tym mikrotikem czy zmienić router? Wysłane z mojego PRO 5 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Zmieniłem router na Asusa RT-AC68U plus do tego karta do lapka dw1540 i jest nie znacznie lepiej. Max download to 40-50Mbps. Już nie wiem co jest nie tak. Idzie do mnie jeszcze karta Intela z AC. Zobaczymy co z tego będzie. Wysłane z mojego PRO 5 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość smarkusg Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Opisz jak możesz jak masz wszystko podłączone - odległości, przeszkody, ile innych sieci wykrywa ci karta jak nie masz dostępu do analizatora widma (najprościej sprawdzić na ubnt). Jak masz dostęp do minimum 2 urządzeń test pomiędzy nimi przez twój router np. iperf i sprawdzenie w różnych odległościach .Teraz masz router na AC , teoretycznie z mocą jest trochę inaczej. Naprawdę ciężko coś wywnioskować. Nie sugeruj się opiniami - musisz sprawdzić samemu bo wydasz dużo pieniędzy w błoto a problem może być prosty.Z WiFi wszystko zależy od dużo czynników itp itd. Zawsze ewentualnie zostaje skrętka :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Mam teraz na 5GHz i sieci po za moją innej nie ma. Na 2.4 zamieszczalem wyżej ile sieci wykrywa. Odległość od routera to 3-5m i po drodze jedna ściana z suporeksu. Co do testu, chce zrobić inaczej tylko czekam aż mi kumpel przyniesie dysk na USB 3.0 Podłącze go wtedy do routera i będę kopiować pliki na niego. Wysłane z mojego PRO 5 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Karta WiFi co masz obecnie jest AC ale ile AC? Weź również pod uwagę iż upload jest średnio 1/3 wolniejszy niż download po WiFi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Nie mam karty AC. Dopiero idzie do mnie. Mam obecnie DW1540 i działam na niej na 5GHz. Wiem, że upload jest wolniejszy i stąd zauważ, że u mnie po WiFi upload jest tyle idę daje usługodawca a download jest wolniejszy. Po kablu mam cały czas 70/50. Po WiFi już 40-50/50 Wysłane z mojego PRO 5 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 To póki co masz i tak idealnie :) Czekaj na AC co najmniej 7xx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość smarkusg Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Mam teraz na 5GHz i sieci po za moją innej nie ma. Na 2.4 zamieszczalem wyżej ile sieci wykrywa... Do do testu, chce zrobić inaczej tylko czekam aż mi kumpel przyniesie dysk na USB 3.0 ... W załącznikach jakie dałeś nie ma nic o skanowaniu sieci, tylko ustawienie MT i test prędkości. iperf nie wymaga dysku do pomiarów. 5GHz nie lubi przeszkód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 A no widzisz. Bo załadowałem zdjęcie przez Tapatalka i niestety zostało usunięte. Wysłane z mojego PRO 5 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość smarkusg Opublikowano 24 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 A no widzisz. Bo załadowałem zdjęcie przez Tapatalka i niestety zostało usunięte. ... W takim razie zrób testy sprzętu na spokojnie jak opisałeś. Życzę powodzenia w „boju” :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Zrobię. Sieć i tak miałem rozbudować i zmienić sprzęt więc z kosztami się liczyłem. To że zaczęło tak działać a nie inaczej tylko przyspieszyło moja decyzję. Wysłane z mojego PRO 5 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 25 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Tak z ciekawości, o ile chce Ci się jeszcze tego mikrotika odpalać: Masz możliwość sprawdzenia sprzętu na innym zasilaczu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 MK sprawdzony w innych warunkach niż u mnie w domu a dokładnie u kumpla w domu. On ma netie 60Mbps na down. Mojego MK podlaczylem pod LAN z tym Netiaspot i pokazało po WiFi 55Mbps. Więc z nim raczej jest wszystko ok. Na nowym asusie na 2.4GHz mam to samo. Na 5GHz i szerokości pasma 80MHz mam już lepiej bo 70Mbps a na kablu 90Mbps Wysłane z mojego PRO 5 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi