Gość artur_n Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Witajcie. Dołożyłem dysk SATA do mojego serwera i zastanawiam się nad usypianiem dysku po określonym czasie. Dysk podłączony po USB ma APM 128 i usypia się po ok. 30min. Nowy dysk ma APM 254. Jaka wartość będzie optymalna? Czy lepiej zastosować parametr -S? hdparm -S czy hdparm -B Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zależy od dysku. Co to za firma? Seagate - parametr S WD - ustawić ich narzędziami Inne - doczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Dysk HGST 5K1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Parametr S W tych dyskach APM nie ma. Nie ma w tym sensie, że nie wycisza go podczas wyszukiwania itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 hdparm -S 240 /dev/xxx Z tego co czytam w manualu ten tryb będzie ustawiał dysk w tryb idle o niższym poborze energii oraz zatrzymywał silnik po 20 min bezczynności. Takie ustawienie będzie odpowiednie? PS. Po wydaniu takiej komendy mam wrażenie że dysk dość mocno się wyciszył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Tutaj tak. Bo zmniejszył prędkość talerzy. Ja na dyskach sieciowych mam 15 i spać. Wyjątek stanowi HDD który używany jest 24h/dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Dodałem wpis do rc.local. Jak sprawdzić po starcie czy ustawiły się nowe wartości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi