Gość pppp Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Zanabyłem droga kupna SSD Adata Premier Pro 920. Jedynie 128GB więc z wolnym miejscem raczej musze ostrożnie się obchodzić. Chciałbym w końcu wykorzystać właściwość BTRFS pozwalającą na kompresje w locie. - czy ta kompresja jest domyślnie włączona? - jak ją właczyć? - czy da się optymalizować głębokość komresji i wydajność? - jeśli mam juz btrfs i okaże się że nie ma kompresji to czy można ją włączyć od ręki czy też trzeba orać dysk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Wiki btrfs się kłania. Wszystko masz tam na tacy! Pamiętaj tylko ze nie każda wersja gruba zabootuje Ci z btrfs. U mnie na domyślny w arch lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pppp Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Grub nie ma żadnych problemów z Debiano pochodnymi. Googlam i jakoś nie za bardzo mi idzie z ogarnięciem kompresji. @tux czy komprecha mocno obniża wydajność dysku i proca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Zależy co robisz. Praca z systemem i aplikacjami wbrew pozorom jest szybsza. Kumpla ja np. Już nie. EDIT tux: btrfs compression wpisz do GOOGLE. Pierwszy link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi