Gość pafnucy7 Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Witam Koledzy zrobiłem dzisiaj update UHD88 systemu, zrestartowałem GUI i po restarcie zniknęły mi 2 głowice. W ustawieniach nie pokazuje ani jednej... Co teraz... Da się powrócić do stanu początkowego. Z góry dzieki za pomoc. 2 pytanie, ostatnio podłaczyłem także 2 kabeldo 2 głowicy i niestety np. jak się nagrywa i ogłada inny kanał to pojawiają się przycinki. Także po zakończeniu nagrywania obraz tnie się a czasami całkowicie znika, pomaga tylko restart urządzenia. Czy możecie podpowiedzieć jak skonfigurować obie głowice aby wszystko chodził jak potrzeba. Dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Jak tylko zrestartowałeś GUI to zacznij od restartu systemu. Brak głowicy to zwykle brak sterownika, czyli możesz spróbować przeinstalować paczki jajka i modułów. Tak ogólnie to info w jakiej jesteś gałęzi by się przydało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pafnucy7 Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Hey Mickey, System także restartowałem 2x. Jestem na gałęźi STABLE. Czy mółbyś podać jakimi komendami wgrać stery? Z góry wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 zrób z telnetu: opkg update opkg upgrade sync zapisz, log z konsoli do pliku i następnie: init 6 po ponownym uruchomieniu: lsmod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pafnucy7 Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 chodzi o ten log? GraterliaOS:~# lsmod Module Size Used by Tainted: P autofs4 14580 1 cec 15568 0 smartcard 14460 0 silencegen 600 0 bpamem 2044 0 platform 780 0 [permanent] stmsysfs 29328 0 stm_monitor 5648 0 pti 27472 0 fe_core 42864 0 pseudocard 11152 0 stm_v4l2 6864 0 p2div64 1172 0 ksound 7020 0 mmelog 1420 0 mme_host 20736 3 silencegen,stm_monitor,mmelog embxshm 17464 0 embxmailbox 5108 1 embxshm embxshell 15072 3 mme_host,embxshm,embxmailbox stmfb 36172 2 stmcore_display_sti7105 135216 3 cec,pseudocard front_led 2896 0 e2_proc 10672 1 cec simu_button 612 0 cpu_frequ 2156 0 sagemcomtype 500 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 hm... poprosiłem o 2 logi :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pafnucy7 Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Po "sync" niestety w konsoli zadne info nie pojawiło się.... robiłem 2x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 co się pojawiło od opkg update do sync? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pafnucy7 Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 BusyBox v1.23.2 (2015-04-13 22:42:43 CEST) built-in shell (ash) Enter 'help' for a list of built-in commands. GraterliaOS:~# opkg update Downloading http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/sh4/Packages.gz. Inflating http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/sh4/Packages.gz. Updated list of available packages in /var/opkg/lists/graterlia. Downloading http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/uhd88/Packages.gz. Inflating http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/uhd88/Packages.gz. Updated list of available packages in /var/opkg/lists/uhd88. GraterliaOS:~# opkg upgrade GraterliaOS:~# sync GraterliaOS:~# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 system udaje, że jest poprawnie zaktualizowany, ale widać, że paru modułów nie masz zainstalowanych. Zaczynając od pierwszego, brak avs i pewnie jego brak powoduje że reszta się nie ładuje w telnecie wykonaj: uname -a insmod /lib/modules/avs.ko type=ak4705 i jak będzie błąd: insmod /lib/modules/avs.ko type=ak4708 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pafnucy7 Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 niestety nadal brak tunerow, nawet po restarcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 opkg install --force-reinstall kernel-modules-default-gos Tylko, że nawet jak zadziała to pozostaje pytanie dlaczego nie ma plików? Ktoś je usunął? System sam z siebie wymyślił, że dzisiaj się pozbędzie plików? Jakaś przyczyna jest i należy ją znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pafnucy7 Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 GraterliaOS:~# opkg install --force-reinstall kernel-modules-default-gos Collected errors: * opkg_download_pkg: Package kernel-modules-default-gos is not available from any configured src. GraterliaOS:~# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 To chyba masz coś naprawdę mocno namieszane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pafnucy7 Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 a wydałem tylko 2 komendy opkg update and upgrade :( No to pena czas wyjąć i nowy image wgrać :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Od poprzednich komend na 100% nic się nie stało. To coś innego. Ale co to raczej trudno teraz będzie dojść. Jak pisałem wyżej - pliki same się nie kasują. Jakaś przyczyna tego była. Skoro nie ma pliku avs.ko to równie dobrze może nie być połowy systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 niestety nadal brak tunerow, nawet po restarcie... a gdzie wynik działania komend?!?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pafnucy7 Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 J00zek wszystko co pojawiło się w konsoli podałem... pen już sformatowany i nowy systyem postawiony teraz konfiguracja.... Można zamknąć temat. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 No właśnie nie do końca, bo nie podałeś działania poniższych komend. Gdybyś to zrobił, to byś zaoszczedzil sobie czasu na reinstalacje i nam pomogl znaleźć przyczynę i ja poprawić na przyszłość. ? Ale dobrze, ze juz ci dziala. system udaje, że jest poprawnie zaktualizowany, ale widać, że paru modułów nie masz zainstalowanych. Zaczynając od pierwszego, brak avs i pewnie jego brak powoduje że reszta się nie ładuje w telnecie wykonaj: uname -a insmod /lib/modules/avs.ko type=ak4705 i jak będzie błąd: insmod /lib/modules/avs.ko type=ak4708 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Jaki system plików był na ROOFS i czy miałeś włączone sprawdzanie błędów na partycjach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pafnucy7 Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Może pośpieszyłęm się z formatem... a mogem pomóc :( Powiem że system był na pendrive, zainstalowany Rdrivem... działał ok 1 roku a może dłużej. Sprawdzania błędów nie było. Wszystko posypało sie podczas usuwania plików po aktualizacj skina default. Niby zainstalowało się ok ale z tego co kojaże zaczęło się usówanie pakietów i wtedy wyskczył error i zrobiłęm restar i zniknęły programy.... tak to było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 No po błędach z OPKG nigdy nie restartować odbiornika. Spisać/skopiować te błędy i wkleić je/załączyć. Inaczej to nie wydumamy co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skubi Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Ja mam dokładnie to samo na ESI-88 ;) Sęk w tym, że u mnie nie było błędów podczas instalacji... temat ciągnie się w Pomoc dla świeżaka i jeszcze nie robiłem format.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Jak dokładnie wygląda ten błąd. Tuner wstaje i dostajecie nie udało się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skubi Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Niestety nie widzę tunera, więc ciężko mi powiedzieć. Mam dostęp do konsoli - mogę udostępnić po TeamViewer.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pafnucy7 Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Hmmm, nie jestem/byłem sam :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Jak dokładnie wygląda ten błąd. Tuner wstaje i dostajecie nie udało się? dołączam się do pytania: czy jest to+ "dostrajanie nie udało się" czy tez nie ma tego komunikatu, jest tylko czarny ekran + "OSD" / infobar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 nie jest ładowany avs, w konsekwencji nie jest łądowany player2, w rezultacie wstaje openpli, ale nie widzi żadnego tunera. Lista tunerów jest pusta, i oczywiście nie ma co stroić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pafnucy7 Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Hey, Tak jak napisał J00zek, system odpala sie normalnie ale jest brak, sygnalu "strojenie nie udało się...." a w ust. tunera, czarna pustka nie ma ani dvbt ani dvbs. Po aktualizacj przy opkg posypal sie blad, i byłą bodajże linijka że aby zmiany zostały wprowadzone potrzeba zrestartowac tunek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Raz jeszcze bo się gubię. Aktualizacja przechodzi bez błędu. Robicie restart i czarno, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rok666 Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 U mnie było to samo jakiś czas temu na uhd i esi, ale nie miałem czasu grzebać i postawiłem system na nowo, oba wysypały się chyba po ponad roku działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pafnucy7 Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Nie jestem pewien czy aktualizacja przebiegłą prawidłowo bo nie doczytałem :( ale opkg sypnęło błedami... przeczytałem ostatnią linijke co by zrobić reset aby zmiany zostały zatwierdzone... z ostatnich linijek jakie pamiętam był etap usówania jakichś plików od skórki... wszedłem na tunek zrobiłem restart i wtedy juz tunerów nie było. Tak to pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 jak nie wiadomo jakie błędy to błądzenie po omacku .... zawracanie głowy. Postaw nowy system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rowin666 Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Miałem ten sam problem na ESi ale po ręcznej instalacji kernel-modules-default-gos_2.6.32.61.0214.11_esi88.ipk głowice są widoczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franco78 Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Mam to samo....gdzie znaleźć kernel-modules-default-gos_2.6.32.61.0214.11_esi88.ipk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Jeżeli po upgrade do ready nie działa to należy poszukać dlaczego a nie szukać kernela 214. Najpóźniej pod koniec tygodnia kernel 214 idzie w niepamięć. Idzie to przeniesiemy ready → release. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franco78 Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 @tux proszę napisz jak dziecku co zrobić czy mam wgrać od nowa system? Dzisiaj po prostu po aktualizacji w GOS zniknęły głowice :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Rozumiem, że log z aktualizacji masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franco78 Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Nie mam... ściagam obraz na pena i daję do Nor :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Wiemy, że gdzieś jest błąd ale za diabła na razie nik go nie może namierzyć bo zazwyczaj nie ma danych co się dzieje po update. Krążymy po omacku. Wiemy za to, że wgranie nowego obrazu i aktualizacja do ready przebiega OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franco78 Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Czyli po instalacji do nor zrobić opkg update i opkg upgrade ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Oczywiście możesz. Tylko przełącz się na ready. Po wykonaniu tego zrób kopię NOR i wgraj kopię raz jeszcze. Odzyskasz kilka MB z NOR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skubi Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Wiemy, że gdzieś jest błąd ale za diabła na razie nik go nie może namierzyć bo zazwyczaj nie ma danych co się dzieje po update. Krążymy po omacku. Wiemy za to, że wgranie nowego obrazu i aktualizacja do ready przebiega OK. Mam 2x esi. Próbę update zrobiłem na jednym. Wg. mnie nie było tam błędów. Na weekendzie zrobię to samo na drugim.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanu Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 Witam , mam podobny problem z tym że u mnie w menu głowice widać ale nie można w żadnej skonfigurować satelity . W ustawieniach tunera > tryb jeden > satelita >mogę wybrać tylko > nic do podłączenia lub > automatycznie ,( zamiast np hotbird 13E). Instalacja sprawdzona , wgranie list kanałow nic nie daje , próbowałem reinstalować kernele też nic nie daje.Do tunera esi wgrana najnowsza Graterlia. Co może być nie tak? Dzięki za wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2020 Wygląda na to, że nie masz sattelites.xml, konkretnie: /etc/tuxbox/satellites.xml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanu Opublikowano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 Dzięki Mickey za naprowadzenie , brakowało satellites.xml. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi