kusiu Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Witam :) Posiadam nboxa BSLA, oryginalny dysk został wyrzucony z powodu hałasu oraz temperatur a wentylator został umiejscowiony tak by wydmuchiwał ciepłe powietrze górą obudowy (został przyklejony wewnątrz do górnej obudowy i wyrzuca ciepłe powietrze przez otwory) lecz szukam jakiejś alternatywy jeśli chodzi o wentylator by był nieco większy i przede wszystkim CICHY, najlepiej by współgrał z napięciem który jest wpięty oryginalny wentyl i sterowany był z poziomu enigmy :) Ma ktoś jakieś pomysły, rady? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elmo Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 W nowszych modelach BZZB już są sanki na dysk inny oraz model wiatraka większy jak w CLRA (sanki też jak w CLRA) Wiatrak jest wiekszy 2 razy od tego z BSLA Model to SUNON KDE1206PFV3 DC12v 0.8w Pasuja złacza i działa konfiguracja z poziomu Enigmy Nie jest to zaden silent super hiper wiatrak ale jest wydajny i nawet dobrze współgra, hałasu aż takiego niema w porównianiu do tego z bsla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Praktycznie każdy wentylator na 12V bedzie pasować. Kwestia minimalnego napięcia przy którym startuje oraz wielkości i wydajności. Jeśli wtyczka nie bedzie pasować zawsze możesz wykorzystać ze starego wentylatora i ja przylutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusiu Opublikowano 22 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Praktycznie każdy wentylator na 12V bedzie pasować. Kwestia minimalnego napięcia przy którym startuje oraz wielkości i wydajności. Jeśli wtyczka nie bedzie pasować zawsze możesz wykorzystać ze starego wentylatora i ja przylutować. Jesteś pewien? Bo czytałem że właśnie tak nie jest i napięcie skąd jest pobierane do oryginalnego wentyla po przełożeniu na inny wentyl nie potrafi uciągnąć a o sterowaniu z poziomu enigmy można zapomnieć. Jeżeli mógłbyś podać cichy i wydajny wentyl większy od obecnego będę bardzo wdzięczny, oczywiście by współgrał ;) P.s - Elmo dzięki, jeśli nic nie znajdę kupię taki jak podałeś ;) U nas ciężko dostępne ale u chińczyków widziałem że jest po 7 dolców ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Ja montowałem do nboxów kilka wentylator. Oczywiście nie wolno też przesadzić z poborem prądu. Nie pamiętam jaki był w oryginalnym ale chyba coś ok 0,1A/12V to masz 1,2W. Ja zakupiłem swoje wentylatory w http://www.tme.eu/pl/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elmo Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Jeśli chodzi o hałas to najcichszy wentyl który montowałem do bsla (te same rozmiary i podłączenia) to Noiseblocker ultra quiet XM1 lub XM2 A jeśli chodzi o funkcjonalność i wiekszy rozmiar to jak podałem wyżej - nawet nie hałasuje jakby mogło się wydawać Oryginalny wentyl w bsla to Sunon KDE1205phv3 dc12v 0,5w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi