wojloz Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Witam. Wgrałem dzisiaj GOS na ESI-88. Po wgraniu wszystko szło dobrze (chyba), ponieważ brak było obrazu. Czarny ekran. Łącze się z tv za pomocą HDMI. Na wyświetlaczu pojawiały się napisy ->HDMi itp. Próbowałem chyba ze trzy razy wgrywać GOS. Ciągle to samo. Proszę o pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickey Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Napis na wyświetlaczu oznacza, że włączył się wizard do wyboru wyjścia wideo. Czyli ogólnie działa. Powinno się coś pojawić na ekranie TV. Może OK na pilocie w momencie kiedy na wyświetlaczu jest napis HDMI. Wyłączenie/włączenie TV - może nie dogaduje się z tunerem po HDMI. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojloz Posted April 7, 2015 Author Share Posted April 7, 2015 Po kablu scart też nie działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickey Posted April 7, 2015 Share Posted April 7, 2015 Scart w ESI można odpalić, ale póki co w standardowej konfiguracji nie działa. Na ekranie TV powinieneś mieć coś takiego jak tutaj: http://forum.xunil.pl/index.php/topic,638.msg10635.html#msg10635. Z lektury reszty (i z zawodnej pamięci) kojarzę, że powinieneś nacisnąć OK, kiedy na wyświetlaczu pisze HDMI. Komunikaty na wyświetlaczu powinny się zmienić. Po trzech OK przydałby się restart GUI... Wszytko też powinno być widoczne w OpenWebif, ale pewności nie mam, czy ta wtyczka w momencie uruchomienia wizarda już działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojloz Posted April 7, 2015 Author Share Posted April 7, 2015 Przez OpenWebif działa. Brak natomiast obrazu na tv Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest j00zek Posted April 8, 2015 Share Posted April 8, 2015 kabel hdmi sprawdzony? TV ustawiony na dobre wejście? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojloz Posted April 8, 2015 Author Share Posted April 8, 2015 Nbox śmiga na tym kablu i wejściu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest j00zek Posted April 8, 2015 Share Posted April 8, 2015 a esi śmiga na innym sofcie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickey Posted April 8, 2015 Share Posted April 8, 2015 @wojloz: Podmień plik z tego wątku: http://forum.xunil.pl/index.php/topic,1682.0.html, wyklikaj ustawienia przez OpenWebif i sprawdź SCARTa. A na razie wygląda na to, że albo masz uszkodzone HDMI albo z jakiegoś powodu Twój TV nie może się dogadać z ESI. BTW: Jaki model TV? Link to comment Share on other sites More sharing options...
matzg Posted April 8, 2015 Share Posted April 8, 2015 Miałem podobną sytuację w 2850 pomogło wyjęcie na chwile kabla hdmi Link to comment Share on other sites More sharing options...
AbrahaM Posted April 8, 2015 Share Posted April 8, 2015 Miałem podobną sytuację w 2850 pomogło wyjęcie na chwile kabla hdmi Czasami też pomaga "tylko" przełączanie źródła hdmi w telewizorze. Średnio raz na miesiąc mój TV dostaje jakiś "śmieć" po HDMI, wskutek czego nie ma ani obrazu ani dźwięku, dekoder oczywiście działa w najlepsze. Przełączenie wejścia hdmi na inne i powrót na wejście na którym jest dekoder rozwiązuje problem na około miesiąc, do następnego takiego zdarzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojloz Posted April 8, 2015 Author Share Posted April 8, 2015 SCART działa. HDMI niestety nie. Na tv info, że "brak sygnału". Natomiast jak mam odłączony kabel HDMI to na ekranie "kabel nie podłączony". Telewizor SAMSUNG. Sprawdzam teraz na czystej E2. Wyniki podam za chwilę. Niestety na E2 hdmi też nie działa. Czyżby uszkodzone gniazdo hdmi? Czy to można naprawić i jaki mniej więcej może być koszt takiej naprawy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickey Posted April 9, 2015 Share Posted April 9, 2015 Jak chodzi o koszt naprawy, to zależy co się zepsuło. Jeżeli procesor, to pewnie koszt taki jak przeróbki ESI. Druga opcja jest taka, że gdzieś coś się nie dolutowało i brakuje sygnału na jednym z pinów. Ale to jest gdybanie... Spróbuj jednak na innym kablu. I na innych parametrach obrazu: 576p, itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojloz Posted April 29, 2015 Author Share Posted April 29, 2015 Padł procesor. Temat do zamknięcia. Naprawa 150+koszty przesyłki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts