Gość kodiku Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Witam wszystkich :) Postanowiłem założyć nowy wątek, bo nie znalazłem nic na ten temat. Ostatnio ostała mi się płyta od znajomego po BSKA którą sam naprawiłem i wsadziłem do testów w obudowę która mi została też z jakichśtam napraw i wymian :) Chciałem taki zestaw podarować komuś z rodziny dodając do tego nkową głowicę dvb-t na usb, której praktycznie teraz nie używam. (Mam też inny dekoder na E2 z głowicą DVB-t w środku). Zrobiłem odpowiedni gotowy flash na innym, pełnym nboxie (tzn takim wraz z głowicą DVB-S). Czyli: -dodałem kernel do dvb-t przez opkg, -zrobiłem reset żeby nbox zobaczył tuner na usb, -przeskanowałem ręcznie 3 muxy - stworzyłem bukiet pod dvb-t a bukiety pod dvb-s wraz z satelitami wykasowałem. Po testach, gdy stwierdziłem że wszystko chodzi jak należy zapisałem taki backup na dysk nboxa, i po ftpie skopiowałem na pendrive. Następnie wgrałem to na dekoder bez głowicy dvb-s. Tuner startuje, ale kanały dvb-t nie chodzą. Dekoder w menu "Informacje" widzi dwa tunery: Tuner A - STV090x Multistandard ID2 (DVB-S) którego fizycznie nie ma (brak płytki z głowicą w dekoderze) Tuner B - AS102 DVB-T Stick - czyli nkowy tuner na usb Pytanie - rozumiem że graterlia gdzieś przy starcie ładuje ten standardowy moduł DVB-S, czy można to gdzieś wyłączyć?? Chyba tu jest problem, bo zmiana priorytetów w menu Ustawienia>System> Inne na DVB-T oraz wymuszenie Preferowany tuner na Tuner B nic nie daje. Czy jest jakiś sposób na to? Jak wyłączyć Tuner A DVB-S żeby Tunerem A był Tuner DVB-t na usb?? A może używanie dekodera tylko pod dvb-t na usb (bez głowicy fizycznie wsadzonej w płytę główną nboxa) jest niemożliwe? Choć byłoby to trochę bez sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Jak się będzie zachowywał z samym dvb-t nie wiem, ale do testów możesz zmienić nazwę plików , /lib/modules/fe-core-bska.ko , /lib/modules/fe-core-bsla.ko , /lib/modules/fe-core-bzzb.ko Po restarcie całego tunera, nie zostanie załadowany sterownik i nie będzie widoczny przez openPLI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kodiku Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Dzięki za instrukcje. Niestety nic to nie dało. Zmieniłem nazwy w tych plikach i wówczas owszem nie był widoczny tuner A, ale też tuner B dvbt też się nie ładował. Próbowałem też w ten sposób, że plik "dvb-as102.ko" kopiowałem dodatkowo za tamte 4 pliki jako "fe-core-bska.ko" itd.. ale to też nic nie dało. Dodatkowo zauważyłem że jak nie było tych 4 plików fe-core-b***.ko to nie ładowała się przy starcie tapeta, dekoder sie uruchamiał, ale nie było tapety tylko sama "turbinka"... Czyli rozmumiem że powinienem sobie ten temat odpuścić? Tzn sam DVB-T bez głowicy DVB-S nie pójdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Tutaj zaglądałeś: http://forum.xunil.pl/index.php/topic,2067.0.html? Przynajmniej na początek. Był jeszcze jeden temat na forum, ale na szybko nie pamiętam. Chodzi o opcję jak w temacie podanego wątku, która z grubsza rzecz biorąc blokuje/usuwa kilka plików z /dev/dvb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi