mj7335 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Moim kryterium jest obraz i funkcjonalność. Proszę o porade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Moim kryterium jest obraz i funkcjonalność. Proszę o porade. jak KONIECZNIE chcesz któregoś z tych Sagecomów, to albo ESI-88 albo UHD-88. Tylko że 1) one są trudno dostępne 2) uwzględniając koszt przeróbki i koszt samego odbiornika, są drogie, nieproporcjonalnie drogie. zamiast tego, jakbyś dołożył do na spark7162, byś miał 1) nowy odbiornik, z gwarancją na dwa lata, 2) nie wymagający przeróbek by wgrać cokolwiek, w tym nasze GOS, 3) pomijając brak miejsca na hdd, pod każdym względem lepszy od wspomnianych Sagecom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fenir Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Moim kryterium jest obraz i funkcjonalność. Proszę o porade. jak KONIECZNIE chcesz któregoś z tych Sagecomów, to albo ESI-88 albo UHD-88. Tylko że 1) one są trudno dostępne 2) uwzględniając koszt przeróbki i koszt samego odbiornika, są drogie, nieproporcjonalnie drogie. zamiast tego, jakbyś dołożył do na spark7162, byś miał 1) nowy odbiornik, z gwarancją na dwa lata, 2) nie wymagający przeróbek by wgrać cokolwiek, w tym nasze GOS, 3) pomijając brak miejsca na hdd, pod każdym względem lepszy od wspomnianych Sagecom. Jeżeli patrzeć na samą cenę to sagemy wychodzą taniej. Nieprzerobiony uhd-88 można kupić za 100zł + 200zł za przeróbkę, a za nowego amiko alien 2 trzeba dać 599zł. Przy sagemie oczywiście jest ryzyko trafienia na źle przerobiony tuner i każdy musi sobie sam odpowiedzieć czy warto. :P Bo rzeczywiście łatwiej i szybciej jest kupić sparka, który ma dodatkowo szybszy procesor STi7162 @ 540MHz w porównaniu do STi7105 @ 450MHz w sagemie. Podsumowując wybór należy do Ciebie, czy chcesz kupić taniej trudno dostępnego sagema podejmując ryzyko przeróbki, czy droższego i szybszego sparka z fabryczną gwarancją. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Jeżeli patrzeć na samą cenę to sagemy wychodzą taniej. Nieprzerobiony uhd-88 można kupić za 100zł + 200zł za przeróbkę, a za nowego amiko alien 2 trzeba dać 599zł. Przy sagemie oczywiście jest ryzyko trafienia na źle przerobiony tuner i każdy musi sobie sam odpowiedzieć czy warto. :P Bo rzeczywiście łatwiej i szybciej jest kupić sparka, który ma dodatkowo szybszy procesor STi7162 @ 540MHz w porównaniu do STi7105 @ 450MHz w sagemie. Podsumowując wybór należy do Ciebie, czy chcesz kupić taniej trudno dostępnego sagema podejmując ryzyko przeróbki, czy droższego i szybszego sparka z fabryczną gwarancją. :) Jest tylko parę ale... 1) nieprzerobione UHD ostatnio podrożały, 100 zł za nieprzerobionego to jest dobra okazja, z reguły widywałem je drożej, doliczamy 200 za przeróbkę plus koszty transportu w obie strony, i w najlepszym razie się zrobi 330-350 zł 2) co byłoby ok, gdyby nie to, że może się trafić mocno problematyczny egzemplarz*, który mimo przerobienia przez najlepszego speca będzie sprawiał problemy, z jednym takim okazem mam (w zasadzie, nie wdając się w szczegóły) do czynienia osobiście, box w pełni sprawny, przerobiony wzorcowo (tak samo jak parę innych od tej samej osoby), ale robi fochy jak siedem nieszczęść, niedługo pojedzie do mądrzejszych ode mnie do analizy... 3) możliwy skutek: wyrzucone pieniądze na box+przeróbkę, owszem, może się uda dobrze trafić, ale ryzyko jest, prywatnie "na oko" oceniam ryzyka trafienia na upierdliwą sztukę na około 20% 4) najniższe oferty na wiodącym portalu aukcyjnym na Golden Media Spark-TRIPLEX T2 (to samo co Amiko Alien 2) zaczynają się od 580 zł. Przed świętami, zanim euro poszło w górę można go było kupić nawet za 550. Nikogo nie zamierzam na siłę namawiać na "sparka", ale uprzedzam, że z UHD nie jest wcale tak prosto, bezproblemowo i bezpiecznie. Mniej problemów stwarza ESI-88, a raczej nie stwarza, ale kupienie go graniczy z cudem, no i nie każdemu pasuje brak wbudowanego dvb-t. * to wynika, z tego iż tych dekoderów jest ileś podwersji, różniących się różnymi detalami, gdzie najdrobniejszym z nich i najłatwiejszym do zauważenia jest RAM firmy A lub B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Panowie, ja swojego UHD kupiłem dosłownie za flaszkę. Dogadałem się z facetem na olx i wymieniłem "połówkę" na tuner z okablowaniem i pilotem :) Można kupić go baaaaaaaardzo tanio jak widać tylko trzeba szukać. Ja nie potrzebowałem tunera na już więc przez 2-3 tygodnie przeglądałem sobie różne oferty aż trafiłem na taką i to jeszcze z mojego regionu. Jest pełno ludzi, którzy nie wiedzą nawet co sprzedają a chcą zarobić nawet te 20zł bo i tak leży im to w szafie :) a allegro/olx skutecznie usuwa takie aukcje bo sprzęt w 90% przypadków teoretycznie należy do Orange a w praktyce jest klienta. UHD ma jedną ale bardzo poważną wadę. Pamięć SAMSUNG'a. Jeżeli taką się trafi to na głowicy A jest pixeloza w momencie wyświetlania infobar'a na ekranie (głównie na kanałach HD, na niektórych SD również) także trzeba ustawić żeby główną głowicą była B i z tej drugiej (wadliwej) korzystać tylko z przymusu :P Oprócz tego UHD nie ma jeszcze żadnego JTAG'a także wywalenie uboota równa się ze śmiercią dekodera i tylko podniesienie oraz zaprogramowanie pamięci na zewnątrz go uratuje (wiem bo niestety sam tego doświadczyłem). W ESI jtag jest, obie głowice są w pełni funkcjonalne ale znowu brakuje DVB-T :) Także coś za coś. Generalnie porównując do nboxa to warto. Jedynie 2850 dorównuje tym tunerom. BSLA/BSKA/BXZB/BZZB jest lata świetlne za tym sprzętem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi