JaGrab3 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Witam, standardowa prędkość procka w BSKA to 266MHz, czy bezpieczne będzie podniesienie prędkości ponad 300? Głównie chodzi mi o przyspieszenie działania menusów - szczególnie jak idzie nagrywanie... Mam radiator na procku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Jeśli oryginalny radiator to sobie daruj. Pozatym pisano że nBox nie ma zegara RTC i podniesienie lub obniżenie częstotliwości taktowania procesora wpływa na opóźnienie/przyśpieszenie zegara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 No wlasnie mam dodatkowy radiator i jest on letni, więc nie ma problemu z przegrzaniem. Ale faktycznie może być problem z tym RTC, bo to samo jest w trybie moderate standby to godzina się baardzo spóźnia. Dzięki, to nie będę tym sie bawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 No wlasnie mam dodatkowy radiator i jest on letni, więc nie ma problemu z przegrzaniem. Ale faktycznie może być problem z tym RTC, bo to samo jest w trybie moderate standby to godzina się baardzo spóźnia. Dzięki, to nie będę tym sie bawił. może się spóźnia a może już nie ... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Wczoraj sprawdzałem, i się spóźniał. Dopiero po wzbudzeniu synchronizuje i jest go. (mam gałąź release). @j00zek, rozumiem, ze coś kombinujecie, żeby w BSKA czas dobrze był zliczany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Dla testu chętnie sam bym podniósł częstotliwość. Pytanie jak tego dokonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 GOS Manager, Ustawienia systemowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Faktycznie, najciemniej pod latarnią. Sprawdzę na 333Mhz jak będzie z temperaturą i stabilnością. Edyta: Tak jak się obawiałem. Czas ucieka szybciej ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 zależy komu .... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Głupie to z tym RTC... a szkoda. Chyba, że j00zek ma na to antidotum? Tak podpuszczasz widze :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Sprawa jest prosta jak budowa cepa. Jak nie ma RTC to nie ma. Aby rozwiązać raz na zawsze problemy z czasem należy dla adb5800 wykonać: cp -f /etc/cron/daily/ntpdate /etc/cron/minutely/ntpdate Innymi słowy, "powiedzieć" tunerowi, żeby synchronizował czas co minutę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 No tak, jest to proste, ale to trochę taki plasterek... no cóż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Jeszcze nie wymyślono, żeby programowo dolutować brakujące elementy w sprzęcie. Ale możesz być pierwszym. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Ogólnie to ten zegarek w 5800 chodzi w miarę przyzwoicie, kiedy procesor jest normalnie taktowany, więc zakładam, że jest zależny od taktowania procesora? No dobra, jeżeli tak, to się to gdzieś ustawia. Na etapie kompilacji jądra? Nie da się zmienić później? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Obawiam się, że to nie jest kwestia ustawienia, tylko jest tam pewnie jakiś układ, co jest wyskalowany na 266Mhz i wg., tego wystawia cykle zegarowe :(. Zobacze jak będzie chodził na 333Mhz, jeżeli gra będzie warta świeczki, to ustawię NTP co minutę - nie wiem czy coś się nie będzie kisiło z timerem, jak mu nagle godziny będzie cofał :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Przy 333MHz nie widziałem jakieś mega szybkości. Więc nie wiem czy warto stresować procesor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGrab3 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Ja dzisiaj sprawdzę, ale pewnie masz rację. Za to dzisiaj dostałem nowy odbiornik IR - to jest dla mnie ważniejsze - mam nadzieję, że wszlkie problemy z reakcją na pilota miną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi