Guest kgb Posted November 16, 2014 Share Posted November 16, 2014 Po aktualizacji OS (nbox recorder BSLA) do najnowszej wersji mam taki objaw: - ustawiam na HDMI 1080p/1080i - wszystko pięknie działa do momentu aż wyłączę dekoder (stand by) - włączę dekoder - komunikat strojenie nieudane - zmieniam ustawienia A/V na SCART - obraz wraca, przełączę na HDMI - obraz jest. Przejdę do trybu czuwania i włączę dekoder ponownie - znowu strojenie nieudane - i tak w koło. Co to może być? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickey Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 Problem podobny do tego: http://forum.xunil.pl/index.php/topic,1737.0.html. Na moim BSLA niczego podobnego nie zauważyłem. Ale moje BSLA ma głowicę i panel czołowy z BZZB, więc już nawet nie jest to BSLA. Poza tym akurat ten model działa u mnie na SCART... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest kgb Posted November 24, 2014 Share Posted November 24, 2014 Ratuję się na razie tym, że wciskam @ x2 co przełącza mi źródło pomiędzy scart a hdmi, ale rozwiązania nie znalazłem na ten moment. p.s. czy wie ktoś jak zdefiniować, żeby @ ustawiała tryb 1080p a nie 720p? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Zbych0 Posted November 24, 2014 Share Posted November 24, 2014 Mi pomogło, reset tunera i wyjęcie wtyczki z prądu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickey Posted November 25, 2014 Share Posted November 25, 2014 p.s. czy wie ktoś jak zdefiniować, żeby @ ustawiała tryb 1080p a nie 720p? Jeżeli używasz AB to w tym fragmencie: elif pname == _("Switch to SCART/HDMI"): from Screens.InfoBar import InfoBar if isinstance(self, InfoBar): #print '****** videomode ******' port = config.av.videoport.value #print 'actual port = ', port from Plugins.SystemPlugins.Videomode.VideoHardware import video_hw if port == 'HDMI': port = 'Scart' mode = 'PAL' rate = '50Hz' config.av.videoport.value = port config.av.videomode[port].value = mode config.av.videorate[mode].value = rate config.av.save() video_hw.setMode(port, mode, rate) else: port = 'HDMI' mode = '720p' rate = '50Hz' config.av.videoport.value = port config.av.videomode[port].value = mode config.av.videorate[mode].value = rate config.av.save() video_hw.setMode(port, mode, rate) self.session.open(MessageBox, 'Videomode changed to ' + mode + ' at ' + rate + ' on ' + port, MessageBox.TYPE_INFO, timeout=3) no_plugin = False trzeba zmienić 720p na 1080p. Jeżeli nie używasz AB, to masz taką samą funkcję w InfoBar.py. Ogólnie powinno zostać jak jest, bo 720p obsłuiguje każdy (?) sprzęt, a 1080p niekoniecznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest kgb Posted December 4, 2014 Share Posted December 4, 2014 thx @mickey. Pomogło wyłączenie z prądu na chwilę nboxa :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest gwozdziu Posted December 5, 2014 Share Posted December 5, 2014 Ja miałem strojenie nieudane i pomogła wymiana głowicy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AbrahaM Posted December 5, 2014 Share Posted December 5, 2014 thx @mickey. Pomogło wyłączenie z prądu na chwilę nboxa :) Mam dość silne obawy, że to jest chwilowe przypudrowanie sy^H^H objawów choroby. I życzę Ci, bym się mylił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest kgb Posted January 9, 2015 Share Posted January 9, 2015 jaką chorobę masz na myśli konkretnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AbrahaM Posted January 9, 2015 Share Posted January 9, 2015 jaką chorobę masz na myśli konkretnie? siadająca elektronika w nBoxie. Przy takich objawach ja bym go niósł do sprawdzenia do dobrego fachowca, zanim szkody będą na tyle duże, że ich usuwanie będzie niemożliwe lub nieopłacalne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts