Guest tipsntrix Posted May 30, 2014 Share Posted May 30, 2014 Witam, czy mógłby ktoś podpowiedzieć jak podmontować zasoby samby z innego serwera na graterli? dziękuje i pozdraiwam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickey Posted May 31, 2014 Share Posted May 31, 2014 SETUP -> Ustawienia -> System -> Sieć -> Menadżer montowania -> Dodawanie udziałów sieciowych Aktywny: Włącz Lokalna nazwa: misiak Typ udziału sieciowego: Udział CIFS IP Serwera: 1.2.3.4 Udostępniony udział: katalog_misiaka Użyj jako HDD: Nie (chyba, że uważasz inaczej) Bufor wsize i rsize: MAX (to powinno być ustawione) Opcje montowania: rw (będzie odczyt/zapis) Nazwa użytkownika: misiak Hasło: haslo_misiaka edycja przez AbrahaM: zmiana 4096 -> MAX to wynika z serii testów przeprowadzonych @tux Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest tipsntrix Posted May 31, 2014 Share Posted May 31, 2014 Dziękuje, a możesz mi powiedzieć jak podmapować je z konsoli? w jakim pliku zapisuje ustawienia, bo w /etc/fstab raczej nie. dziękuje i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickey Posted May 31, 2014 Share Posted May 31, 2014 Plik: /etc/enigma2/automounts.xml Temu wyżej odpowiada coś w stylu: <?xml version="1.0" ?> <mountmanager> <cifs> <mount> <active>True</active> <hdd_replacement>False</hdd_replacement> <ip>1.2.3.4</ip> <sharename>misiak</sharename> <sharedir>katalog_misiaka</sharedir> <options>rw</options> <buftype>MAX</buftype> <username>misiak</username> <password>haslo_misiaka</password> </mount> </cifs> </mountmanager> edycja przez AbrahaM: zmiana 4096 -> MAX to wynika z serii testów przeprowadzonych @tux Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickey Posted June 19, 2014 Share Posted June 19, 2014 W ramach uzupełnienia do poprzedniego wątku... Żeby powżysze ustawienia wpisy zadziałały w GOS potrzebne są jeszcze dwie drobne rzeczy: trzeba zainstalować paczkę: kernel-modules-cifs-gos załadować za pomocą insmod moduł cifs.ko Drugie mam nadzieję niedługo zostanie dodane w skryptach startowych. Pierwsze trzeba sobie zrobić samodzielnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Jack Posted December 31, 2014 Share Posted December 31, 2014 Witam, Mam problem związany z podmontowaniem więc się przykleję do tego wątku. Do tej pory używałem na starszej wersji Gratelii z powodzeniem podmontowanego udziału \media\net\podmontowany_udział jako miejsca do zapisu nagrań z dekodera. W nowej wersji sporo się pozmieniało i nie mogę sobie poradzić po podmontowaniu udziału z użyciem go jako miejsca zapisu nagrań. Nowe opcje montowania dysku nie pozwalają mi podać lokalizacji podmontowanej jako miejsca zapisu nagrań. Przerabiał ktoś z was ten temat ? Będę wdzięczny za wskazówki PS z dodatkowych rzeczy jakie zauważyłem jest też problem z usunięciem podmontowanego udziału, znika po usunięciu lecz po restarcie dekodera znów jest widoczny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest xbernix Posted January 7, 2015 Share Posted January 7, 2015 Witam i pozdrawiam na wstępie twórców i użytkowników świetnego systemu dla naszych dekderków. Jestem świeżym użytkownikiem systemu i mam problem z podmontowaniem zasobów samby znajdujące się na innym nbox-e. Zainstalowałem pakiet network browser. Nie mogę znaleźć w opkg kernel-modules-cifs-gos. Czy nie jest on już potrzebny? Za każdym razem gdy chcę wejść w menadżera montowania dekoder wywala GS-a. Pomóżcie Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest j00zek Posted January 7, 2015 Share Posted January 7, 2015 A jest szansa zobaczyć tego GS-a? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest xbernix Posted January 7, 2015 Share Posted January 7, 2015 Tak oczywiście A możesz wskazać położenie logu w systemie AbrahaM: proszę o nie pisanie wiadomości pod wiadomością, lecz korzystanie z funkcji edycji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest j00zek Posted January 7, 2015 Share Posted January 7, 2015 /hdd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest xbernix Posted January 7, 2015 Share Posted January 7, 2015 A oto log: Jak się umieszcza obrazki?! Następnym razem tylko usunę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest j00zek Posted January 7, 2015 Share Posted January 7, 2015 to nie jest log to zrzut ekranu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickey Posted January 7, 2015 Share Posted January 7, 2015 @j00zek: http://forum.xunil.pl/index.php/topic,1832.msg25814.html#msg25814 @xbernix: http://forum.xunil.pl/index.php/topic,1103.msg26221.html#msg26221 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest xbernix Posted January 7, 2015 Share Posted January 7, 2015 Faktycznie zrzut. Zastuje się do porady i dam znać czy pomogło. Dzięki Wstępnie zadziałało. Brak GS. Dostęp do dalszych opcji jest. Wielkie dzięki. AbrahaM: proszę o nie pisanie wiadomości pod wiadomością, lecz korzystanie z funkcji edycji / modyfikuj po prawej stronie u góry swojego wpisu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts