Gość tipsntrix Opublikowano 30 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 Witam, czy mógłby ktoś podpowiedzieć jak podmontować zasoby samby z innego serwera na graterli? dziękuje i pozdraiwam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 31 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 SETUP -> Ustawienia -> System -> Sieć -> Menadżer montowania -> Dodawanie udziałów sieciowych Aktywny: Włącz Lokalna nazwa: misiak Typ udziału sieciowego: Udział CIFS IP Serwera: 1.2.3.4 Udostępniony udział: katalog_misiaka Użyj jako HDD: Nie (chyba, że uważasz inaczej) Bufor wsize i rsize: MAX (to powinno być ustawione) Opcje montowania: rw (będzie odczyt/zapis) Nazwa użytkownika: misiak Hasło: haslo_misiaka edycja przez AbrahaM: zmiana 4096 -> MAX to wynika z serii testów przeprowadzonych @tux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tipsntrix Opublikowano 31 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 Dziękuje, a możesz mi powiedzieć jak podmapować je z konsoli? w jakim pliku zapisuje ustawienia, bo w /etc/fstab raczej nie. dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 31 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 Plik: /etc/enigma2/automounts.xml Temu wyżej odpowiada coś w stylu: <?xml version="1.0" ?> <mountmanager> <cifs> <mount> <active>True</active> <hdd_replacement>False</hdd_replacement> <ip>1.2.3.4</ip> <sharename>misiak</sharename> <sharedir>katalog_misiaka</sharedir> <options>rw</options> <buftype>MAX</buftype> <username>misiak</username> <password>haslo_misiaka</password> </mount> </cifs> </mountmanager> edycja przez AbrahaM: zmiana 4096 -> MAX to wynika z serii testów przeprowadzonych @tux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 W ramach uzupełnienia do poprzedniego wątku... Żeby powżysze ustawienia wpisy zadziałały w GOS potrzebne są jeszcze dwie drobne rzeczy: trzeba zainstalować paczkę: kernel-modules-cifs-gos załadować za pomocą insmod moduł cifs.ko Drugie mam nadzieję niedługo zostanie dodane w skryptach startowych. Pierwsze trzeba sobie zrobić samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jack Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Witam, Mam problem związany z podmontowaniem więc się przykleję do tego wątku. Do tej pory używałem na starszej wersji Gratelii z powodzeniem podmontowanego udziału \media\net\podmontowany_udział jako miejsca do zapisu nagrań z dekodera. W nowej wersji sporo się pozmieniało i nie mogę sobie poradzić po podmontowaniu udziału z użyciem go jako miejsca zapisu nagrań. Nowe opcje montowania dysku nie pozwalają mi podać lokalizacji podmontowanej jako miejsca zapisu nagrań. Przerabiał ktoś z was ten temat ? Będę wdzięczny za wskazówki PS z dodatkowych rzeczy jakie zauważyłem jest też problem z usunięciem podmontowanego udziału, znika po usunięciu lecz po restarcie dekodera znów jest widoczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xbernix Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Witam i pozdrawiam na wstępie twórców i użytkowników świetnego systemu dla naszych dekderków. Jestem świeżym użytkownikiem systemu i mam problem z podmontowaniem zasobów samby znajdujące się na innym nbox-e. Zainstalowałem pakiet network browser. Nie mogę znaleźć w opkg kernel-modules-cifs-gos. Czy nie jest on już potrzebny? Za każdym razem gdy chcę wejść w menadżera montowania dekoder wywala GS-a. Pomóżcie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 A jest szansa zobaczyć tego GS-a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xbernix Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Tak oczywiście A możesz wskazać położenie logu w systemie AbrahaM: proszę o nie pisanie wiadomości pod wiadomością, lecz korzystanie z funkcji edycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 /hdd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xbernix Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 A oto log: Jak się umieszcza obrazki?! Następnym razem tylko usunę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 to nie jest log to zrzut ekranu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 @j00zek: http://forum.xunil.pl/index.php/topic,1832.msg25814.html#msg25814 @xbernix: http://forum.xunil.pl/index.php/topic,1103.msg26221.html#msg26221 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość xbernix Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Faktycznie zrzut. Zastuje się do porady i dam znać czy pomogło. Dzięki Wstępnie zadziałało. Brak GS. Dostęp do dalszych opcji jest. Wielkie dzięki. AbrahaM: proszę o nie pisanie wiadomości pod wiadomością, lecz korzystanie z funkcji edycji / modyfikuj po prawej stronie u góry swojego wpisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi