Gość bartlomiejb Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Witam serdecznie. Po zakupie nowego tv, okazało się że mój nbox ma problem z odtwarzaniem plików w formatach HD. W związku z tym zacząłem przymierzać się do zakupu nowego dekodera. Wybór padł na ESI88, niestety niska podaż powoduję dość duże zamieszanie na aukcjach. Alternatywą miał być Dsi87. Aż tu nagle u rodziny w szafie znalazł się 2850ST i myślę, że będzie go można tanio wytargać (60 - 70 zł mam zamiar zaproponować). W związku z tym pojawiły się następujące pytania: 1. Tunery Sagemcom chwalone są jakość wykonania płyty głównej, jak to wygląda w przypadku 2850? 2. Jak ma się porównanie jakości A/V? Punktem wyjścia byłby obecny NBOX. Tv Panasonic tx-50x60 więc maks 720p. 3. Nie ukrywam, że u mnie główną dodatkową funkcją dekodera, jest odtwarzanie filmów z dysku sieciowego. Dotychczas 480p szło bez problemu, Nbox przy HD dostaje zadyszki i to jest głównym powodem powodem rozważania zmiany. Jak 2850 radzi sobie z plikami mkv 720p, 1080p i większymi niż 5GB? Timeshift, youtube, tvnplayer nie mają znaczenia. Dwie głowice też nie będą wykorzystane. Dysk wewnętrzny też nie ma dla mnie znaczenia. Dekoder wykorzystywany będzie tylko do tv + odtwarzanie filmów z sieci najczęściej w 720p zapewne, ale miło by było jak by i 1080p ogarnął. Zakładam budżet w moim przypadku na 2850st ok 230zł, dsi87 ok 300, Esi88 raczej nawet 400 zł, - pieniądze do odzyskania za sprzedaż nboxa. Jest jeszcze 4 opcja: zostać przy tym co jest, i kupić normalny odtwarzacz sieciowy z pełną obsługą mkv. Z góry dziękuję za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Koenig-August Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Witam 2850 i DSI87 to prawie to samo, ten sam procesor, te same możliwości. SagemCom ma polimerowe kondensatory (bardzo żywotne), wyświetlacz, ale nie ma DVB-T. W 2850 przydało by się wymienić zasilacz, bo jest kiepdki, w DSI zasilacz jest OK. Dekodery odtwarzają płynnie mkv i mają szybki LAN. ESI88 jest troszkę nowszy ma podwójną głowicę i wyświetlacz VFD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bartlomiejb Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 W sumie jak przeczytałem mojego posta stwierdziłem, że odpuszczę esi88. Więc ograniczę się do dsi87 lub tego 2850. Skoro 2850 ma zwykłe kondensatory, to ile trzeba liczyć na wymianę ich i czy da się to zrobić samemu? Tux pisał, że głowice w dsi są 2x czulsze niż w nboxie. Jak ma się to do 2850? Dsi87 - obsługa tylko oryginalnym pilotem, da się to ogarnąć? Wreszcie bezpośrednie porównanie ok 60zł za 2850 a ok 100 - 120 za dsi który dekoder ma więcej plusów? Do nboxa BSKA mam dwa zasilacze, jeden oryginalny, jeden dokupiłem 50W podejdzie któryś do 2850ST? DVB-T nie ma dla mnie znaczenia. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romulus Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Tux pisał, że głowice w dsi są 2x czulsze niż w nboxie. Jak ma się to do 2850 Co do czułości głowicy to ja miałem egzemplarz 2850ST który nie chciał łapać polaryzacji V na moim konwerterze, natomiast ESI88 działał bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi