Guest piotrux Posted January 8, 2014 Share Posted January 8, 2014 Witam Problem polega na tym że nie mogę w żaden sposób uruchomić dysku na płycie BZZB próbowałem dyski 3,5" 2,5" sata2 i sata1 (wd 500gb seria av, seagate 250gb oryginalny z nbox, hitachi 160gb sata1, seagete 500gb 2,5"). Przełączałem też sata2 na sata1. Objaw jest taki - jak podłączę dysk na Graterii to tuner wisi na LOAD a na OpenPli po dość długim zwisie na LOAD tuner rusza ale dysku nie ma. USB pendrive chodzą bez problemu. Proszę o pomoc, macie większe doświadczenie czy to jest problem zasilania, proca czy jeszcze inny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matzg Posted January 8, 2014 Share Posted January 8, 2014 Konsola : df -h oraz fdisk -l Przypomnę że automatycznie są montowane etykiety "records" i "data" wszytko jest w FAQ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest piotrux Posted January 8, 2014 Share Posted January 8, 2014 fdisk nie widzi dysku. Oczywiście zapomniałem dodać że wszystkie dyski wcześniej miały utworzone partycje ext3 i etykietę "records". Oczywiście mówimy o openpli bo grateria nie uruchamia się wisząc na LOAD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matzg Posted January 8, 2014 Share Posted January 8, 2014 Skoro fdisk nie widzi dysku wygląda to na problem z sprzętem (zasilanie, taśma ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest piotrux Posted January 8, 2014 Share Posted January 8, 2014 Ok jutro zasilę dysk z zewnętrznego zasilacza żeby wyeliminować układ zasilania. Taśmy podmieniałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest kjajo Posted January 8, 2014 Share Posted January 8, 2014 Kondensator C539 w sekcji zasilania wymienić na większy 1000-1500 mikro lub dołożyć C449 (przy pinach głowicy) 470-1000 mikro Ewentualnie zasilator nie wyrabia... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest piotrux Posted January 9, 2014 Share Posted January 9, 2014 No niestety problem mam głębszy bo na zewnętrznym zasilaniu dysku też tuner go nie widzi wiec pewnie mam coś z procem lub co mało prawdopodobne z gniazdem SATA co sprawdzę dokładnie. Dzięki za pomoc. Odkryłem że to problemy z linią 5V nie wiem co jest przyczyną ale nie poddaję się... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts