Jump to content

Nie widzi dysku

Guest piotrux

Recommended Posts

Guest piotrux

Witam

Problem polega na tym że nie mogę w żaden sposób uruchomić dysku na płycie BZZB próbowałem dyski 3,5" 2,5" sata2 i sata1 (wd 500gb seria av, seagate 250gb oryginalny z nbox, hitachi 160gb sata1, seagete 500gb 2,5"). Przełączałem też sata2 na sata1. Objaw jest taki - jak podłączę dysk na Graterii to tuner wisi na LOAD a na OpenPli po dość długim zwisie na LOAD tuner rusza ale dysku nie ma. USB pendrive chodzą bez problemu. Proszę o pomoc, macie większe doświadczenie czy to jest problem zasilania, proca czy jeszcze inny.

Guest piotrux

fdisk nie widzi dysku. Oczywiście zapomniałem dodać że wszystkie dyski wcześniej miały utworzone partycje ext3 i etykietę "records". Oczywiście mówimy o openpli bo grateria nie uruchamia się wisząc na LOAD

Kondensator C539 w sekcji zasilania wymienić na większy 1000-1500 mikro

lub dołożyć C449 (przy pinach głowicy) 470-1000 mikro

Ewentualnie zasilator nie wyrabia...

Guest piotrux

No niestety problem mam głębszy bo na zewnętrznym zasilaniu dysku też tuner go nie widzi wiec pewnie mam coś z procem lub co mało prawdopodobne z gniazdem SATA co sprawdzę dokładnie. Dzięki za pomoc.

Odkryłem że to problemy z linią 5V nie wiem co jest przyczyną ale nie poddaję się...