Gość piotrux Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Witam Problem polega na tym że nie mogę w żaden sposób uruchomić dysku na płycie BZZB próbowałem dyski 3,5" 2,5" sata2 i sata1 (wd 500gb seria av, seagate 250gb oryginalny z nbox, hitachi 160gb sata1, seagete 500gb 2,5"). Przełączałem też sata2 na sata1. Objaw jest taki - jak podłączę dysk na Graterii to tuner wisi na LOAD a na OpenPli po dość długim zwisie na LOAD tuner rusza ale dysku nie ma. USB pendrive chodzą bez problemu. Proszę o pomoc, macie większe doświadczenie czy to jest problem zasilania, proca czy jeszcze inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Konsola : df -h oraz fdisk -l Przypomnę że automatycznie są montowane etykiety "records" i "data" wszytko jest w FAQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piotrux Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 fdisk nie widzi dysku. Oczywiście zapomniałem dodać że wszystkie dyski wcześniej miały utworzone partycje ext3 i etykietę "records". Oczywiście mówimy o openpli bo grateria nie uruchamia się wisząc na LOAD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Skoro fdisk nie widzi dysku wygląda to na problem z sprzętem (zasilanie, taśma ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piotrux Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Ok jutro zasilę dysk z zewnętrznego zasilacza żeby wyeliminować układ zasilania. Taśmy podmieniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kjajo Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Kondensator C539 w sekcji zasilania wymienić na większy 1000-1500 mikro lub dołożyć C449 (przy pinach głowicy) 470-1000 mikro Ewentualnie zasilator nie wyrabia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piotrux Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 No niestety problem mam głębszy bo na zewnętrznym zasilaniu dysku też tuner go nie widzi wiec pewnie mam coś z procem lub co mało prawdopodobne z gniazdem SATA co sprawdzę dokładnie. Dzięki za pomoc. Odkryłem że to problemy z linią 5V nie wiem co jest przyczyną ale nie poddaję się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi