Gość pokus26 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Witam jak można zmienić oscam w ADB5800xx_Graterlia_2.0.0-RC1 Kopiując oscam w miejsce starego przestaje mi działać i wyskakuje błąd. Co należy zrobić by po zmianie pliku oscam na inny zaczęło wszystko działać bo na obecnym oscam co chwile zawiesza mi się obraz. Post poprawiono (pisownia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiso Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 1. /etc/init.d/softcam.sh stop 2. binarkę o nazwie oscam_user kopiujesz do /usr/bin/ 3. /etc/init.d/softcam.sh start Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
richter Opublikowano 8 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2013 Witam jak mozna zmienic oscam w ADB5800xx_Graterlia_2.0.0-RC1 Kopjujac oscam w miejsce starego przestaje mi dzialac i wyskakuje blad. Co nalezy zrobic by po zmianie pliku osczm na inny zaczelo wszystko dzialac bo na obecnym oscam co chwile zawiesza mi sie obraz Usuń starą lub nadaj jej inna nazwie np: oscam_old, potem dopiero załaduj nową po FTP i restart oscama np:gwiazdką z pilota lub w webif >SHUTDOWN / Restart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jordan87 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Próbuję podmienić oscam'a na starszą wersję z serii 7000 bo była dla mnie stabilniejsza ale niestety po podmianie lub oscam lub dodaniu oscam_user otrzymuje blad przy restarcie oscam /etc/init.d/softcam.sh: line 40: /usr/bin/oscam: Permision danied execute error 126 Wrzucałem z tego wątku http://forum.xunil.pl/index.php?topic=53.0 7119 oscam_last_amino.tar.gz i chyba 7948 Gratenali 2 z aktualizacjami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Próbuję podmienić oscam'a na starszą wersję z serii 7000 bo była dla mnie stabilniejsza ale niestety po podmianie lub oscam lub dodaniu oscam_user otrzymuje blad przy restarcie oscam /etc/init.d/softcam.sh: line 40: /usr/bin/oscam: Permision danied execute error 126 Wrzucałem z tego wątku http://forum.xunil.pl/index.php?topic=53.0 7119 oscam_last_amino.tar.gz i chyba 7948 Gratenali 2 z aktualizacjami 1) jak chcesz, to możesz wgrać nawet jeszcze starszy, ale nie polecamy, a już w szczególności nie polecamy odmian "amino" 2) http://forum.xunil.pl/index.php?topic=780.0 poczytaj instrukcje przy fragmencie "Komunikat: /etc/init.d/softcam.sh: line 95: /usr/bin/oscam: Permission denied lub podobny" na przyszłość proszę o wykazanie większej samodzielności w szukaniu dostępnych informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jordan87 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Dzięki zmiana atrybutu pomogła. Wcześniej czytając tytuł tego wątku trochę go przekręciłem. W dodatku zmyliła mnie końcówka "a co nie dotyczy konfiguracji", choć nie do końca słusznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Dzięki zmiana atrybutu pomogła. Wcześniej czytając tytuł tego wątku trochę go przekręciłem. W dodatku zmyliła mnie końcówka "a co nie dotyczy konfiguracji", choć nie do końca słusznie. uwaga przyjęta, zamienię na "a co nie dotyczy ustawień", zamysł był taki, że mają być docelowo dwa poradniki, jeden dotyczący tego co dane ustawienie robi, z komentarzami, a drugi (ten o którym piszemy), dotyczący podstaw organizacyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slimaktlen Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 witam, usiłuję podmienić binakrę oscama i po podmianie przy próbie uruchmienia dostaje komunikat : "Segmentation fault" a pobierałem binarkę tu z forum i od siebie z drugiego tunera wraz z konfigami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pppp Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Se skopiuj nowego oscama jako /usr/bin/oscam_user. Oryginalny oscam nie jest ruszony a zaczyna po reboocie działąć ten dograny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 witam, usiłuję podmienić binakrę oscama i po podmianie przy próbie uruchmienia dostaje komunikat : "Segmentation fault" a pobierałem binarkę tu z forum i od siebie z drugiego tunera wraz z konfigami podstawowe pytanie: na jaki odbiornik wgrywasz binarki, których próba uruchomienia skutkuje "Segmentation fault"? Se skopiuj nowego oscama jako /usr/bin/oscam_user. Oryginalny oscam nie jest ruszony a zaczyna po reboocie działąć ten dograny zapominasz, że tak się będzie dziać pod warunkiem, że w odbiorniku jest nasz system, w innym wypadku obsługi oscam_user nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pppp Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Abraham'ie:) Innych systemów nie uznaję i zakładam że jest to właśnie nasz system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Abraham'ie:) Innych systemów nie uznaję i zakładam że jest to właśnie nasz system. Doceniam jedynie słuszny zapał :) Jednak ja do tematu podchodzę uwzględniając szerszą perspektywę, gdyż na naszym systemie segmentation fault nie powinien się w ogóle zdarzyć, a opisywany objaw (pomijając egzotyczny problem z odbiornikiem) pasuje także do przypadku wgrania niewłaściwej binarki na niewłaściwy odbiornik, czyli binarki dla platformy SH4 na odbiornik pracujący w ramach innej platformy (np. mips w dreambox / vu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slimaktlen Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 kto zgadnie ten ma browar ( dostarcze kurierem :P ), bez przesady aż takim laikiem nie jestem,jeśli pytam o jakiś system na jakimś forum to raczej na właściwym :D , przerzucałem z bsla na bska , odnośnie oscam_user -to tylko domyślam się do czego służy ,choć jak go wybrać przy restarcie z pilota ? a prawidłowa odpowiedź brzmi : dwa takie same mac adresy w jednej sieci :P i dwa takie same adresy ip naprawiałem tuner znajomych i zapmniałem że mam drugi ( oprócz mojego ) tuner w sieci i pakiety się jakoś podzieliły i część trafiła na jeden tuner a druga na drugi , jornołem się dopiero jak wyrwałem pen-a z tunera i wpiołem do kompa żeby zobaczyć dlaczego nie mogę skasować binarki -raptem po 5 godzinach :-X a tak abstrachując paczka z openvpn ma ten sam błąd ,binarka waży 407 mb a moja 1700 mb ( napisałem też w odpwiednim wątku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 kto zgadnie ten ma browar ( dostarcze kurierem :P ), bez przesady aż takim laikiem nie jestem,jeśli pytam o jakiś system na jakimś forum to raczej na właściwym :D , przerzucałem z bsla na bska , odnośnie oscam_user -to tylko domyślam się do czego służy ,choć jak go wybrać przy restarcie z pilota ? a prawidłowa odpowiedź brzmi : dwa takie same mac adresy w jednej sieci :P i dwa takie same adresy ip naprawiałem tuner znajomych i zapmniałem że mam drugi ( oprócz mojego ) tuner w sieci i pakiety się jakoś podzieliły i część trafiła na jeden tuner a druga na drugi , jornołem się dopiero jak wyrwałem pen-a z tunera i wpiołem do kompa żeby zobaczyć dlaczego nie mogę skasować binarki -raptem po 5 godzinach :-X a tak abstrachując paczka z openvpn ma ten sam błąd ,binarka waży 407 mb a moja 1700 mb ( napisałem też w odpwiednim wątku ) Jakby to napisać. Po lekturze niektórych dziko absurdalnych, błędnych, niedokładnych zgłoszeń problemów na bugtrackerze developerów oscama przestałem przyjmować "oczywiste" założenia, wolę się upewniać co użytkowni robi. Co do rozmiaru binarki - cóż, to jest zależne od parametrów kompilacji. Jeśli wybrałeś dołączenie do kodu oscama bibliotek potrzebnych mu do pracy, to może być hm "słusznie duża". Binarka która zakłada obecność w systemie bibliotek będzie sporo mniejsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slimaktlen Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 kol@AbrahaM z tą wielkością napewno masz rację , moja wiedza w tej kwestji jest za mała żeby to sprawdzić , ale obecna wersja do pobrania w opkg jest chyba jednak za bardzo "obcięta" :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 kol@AbrahaM z tą wielkością napewno masz rację , moja wiedza w tej kwestji jest za mała żeby to sprawdzić , ale obecna wersja do pobrania w opkg jest chyba jednak za bardzo "obcięta" :P W "IRAQ", pisałem czemu wersja w dostępna opkg jest taka a nie inna, ale powtórzę tutaj też. Zarówno debug jak i webif (zwłaszcza na nBoxach to można odczuć), przyczynia się do spowolnienia pracy oscama. Założeniem Graterlii jest to, by odbiornik był maksymalnie wydajny, ceną tego jest pozbawienie go zbędnych rzeczy. To samo dotyczy oscama (w standardzie). Jak ktoś chce webif czy webif z debug, to może sobie wgrać jako oscam_user taką wersję, jaką chce. Włącznie z niedawno dodaną do wyboru wersją "all". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sunfizz Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Ale za to w temacie binarek oscama masz ich tyle, że nie przerobisz :) http://forum.xunil.pl/index.php?topic=1055.msg13543#new [shadow=white,left]oscam_user i jedziesz z koksem :) [/shadow] @AbrahaM, byłeś szybszy w odp. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slimaktlen Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 pisząc o wielkości plików pisałem o openvpn 8) a co do oscam-a to rozumiem zamiary ,a czy można sprawdzić z poziomu telnetu co "wypluwa" oscam ,jak to było kiedyś np w mgcamd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sunfizz Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Plik .log jedynie, jeśli ustawisz by logowało do pliku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi