Guest fruit1fruit Posted September 10, 2013 Share Posted September 10, 2013 Ostatnimi czasy zaistniała u mnie potrzeba by móc połączyć się ze swoim dekoderem zdalnie, poprzez internet. Ponieważ łącze do którego jest podpięty posiada dynamiczne IP a router z którego korzystam nie pozwala skonfigurować żadnej bezpłatnej usługi DDNS postanowiłem temat zgłębić na bazie linux'a w dekoderze a że działa już od jakiegoś czasu stabilnie podaję receptę - może komuś się przyda. Usługa DDNS prowadzona jest przez portal http://freedns.afraid.org. Należy wejść na stronę kliknąć po lewej stronie Dynamic DNS następnie 'Setup your account here' wypełnić potrzebne dane. Następnie odbieramy maila aktywacyjnego i klikamy "activation URL" który z kolei przekieruje nas na stronę gdzie klikamy "Add a subdomain" i wybieramy swoją domenę kończąc przyciskiem save. Następnie ponownie klikamy po lewej stronie na Dynamic DNS, na samym dole strony będzie tabela z naszą domeną - klikamy na linku opisanym jako Direct URL, wyswietli sie strona stwierdzajaca iż adres nie ulegl zmianie. W pasku adresu przegladarki będziemy mieli coś mniej więcej takiego: https://freedns.afraid.org/dynamic/update.php?SjA4dnJCeDRCek5idU5TSENRU2dEWmdBOjEwMTEzODY0 kopiujemy to co znajduje się za znakiem pytajnika czyli w tym przykładzie (klucz ten jest indywidualny dla kazdej domeny): SjA4dnJCeDRCek5idU5TSENRU2dEWmdBOjEwMTEzODY0 i wklejamy do załączonego skryptu (po jego rozpakowaniu) zamiast tekstu [tu wklej klucz]. Sam skrypt umieszczamy w dogodnym miejscu, np. /usr/bin i nadajemy mu prawa do uruchamiania (chmod 0700 /usr/bin/ddns_afraid.org). Do pliku /var/spool/cron/crontabs/root dodajemy linie: */15 * * * * /usr/bin/ddns_afraid.org Zapisujemy dane, restartujemy crona i .. to już wszystko. :) Skrypt będzie się uruchamiał co pełne 15 minut - można to oczywiście dowolnie dostosować - mnie wystarcza. Również bezieczniej byłoby uruchamiać go z innego, dodanego do systemu konta - nie z konta root jak w tym przykładzie. ddns_afraid.org.tar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts