Gość bipbop Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Przeszukałem to forum, przeczytałem posty odnośnie sieci, ale nie znalazłem dyskusji odnośnie ustawień/prędkości sieci WLAN dla naszych tunerków (nbox+graterlia). Zakładam ten wątek bo mam problem i już nie daję rady. Na wstępie nadmienię że posiadam co najmniej sporą wiedzę popartą wieloletnim doświadczeniem w obszarze IT / LAN / WLAN. Posiadam nbox BSLA z wgranym graterlia 1.x.x (póki co) z upalonym portem LAN (nie wiem jakim cudem bo byłem na wczasach , tunek był z prądu wyłączony tak jak i pozostałe urządzenia sieciowe) więc zmuszony byłem zakupić wifi na usb - mam Ferguson w02 (chipset rt5370). Mam router Linksys WRT54G - oprogramowanie dotychczas używane to DDWRT. Chcę korzystając z połączenia nbox (wif) <-> router WRT54G <-> laptop (wif) móc streamować kanały TVN HD, do tego potrzeba transferu rzędu 2 MB/s (czy tam około 15 Mbit/s). U mnie maks prędkości DL: 1,3 MB/s , UL: 0,9 MB/s Przyznaje że zaczynam rozkładać ręce bo zrobiłem już wszystko (oprócz wgrania uboota 400Mhz) co może przyjść do głowy aby tą prędkość dźwignąć: -zmiana ustawień sieci w nbox`ie na każdą możliwą konfigurację -zmiana ustawień sieci routera w prawie każdym możliwym miejscu -zmiana oprogramowania routera (na openwrt,ddwrt i oryginalny soft) -zmiana ustawienia anten routera/przenosiny routera -zmiana/użycie innego routera -zmiana ustawień sieci komputerów (Lenovo y550/ Hp 2560p) / testy również z tabletem(1 rdzeń , 1,1 Ghz) i smartphonem (4+1 rdzeni, 1,5 Ghz) -testy z włączonym/wyłączonym (standby) dekoderem Jedyne co udało mi się zrobić to zwiększyć transfer o 0,2 MB/s (do 1,5 MB/s) dzięki opcji frameburst (czy też afterburn bo teraz nie pamiętam dokładnie) w ustawieniach routera na sofcie DDWRT. Dodam że rzadko pingi do nboxa mam poniżej 2ms, a urządzenie(nbox) nie jest dodatkowo obciążone nagrywaniem/odtwarzaniem. Na innych softach routera to jeszcze gorzej chodzi. Ma ktoś doświadczenie/pomysł co można by zrobić? Myślę jeszcze aby zaryzykować i wydać kasę na drugi, bardziej sprawdzony USB WIFI - czy ktoś może mi polecić konkretny, bezproblemowy model na którym ma przetestowaną przepustowość i osiąga te 5-6 MB/s (bo tak na forach piszą, że tyle powinien ten sprzęt uciągnąć - co prawda po LAN`ie ale na WIFI powinno chyba być tylko lepiej ?). Z góry dzięki za pomoc i dyskusję w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Na WiFi w standardzie 802.11g osiągniesz maksymalnie coś około 2,5MB/s (20 Mbit/s) - przy aktywnym tylko jednym połączeniu i transferze tylko w jedną stronę. Więcej się nie da i tyle. Nie brakuje Ci już tak wiele do maksa :) Te 5-6 MB/s to po kablu... Z tego co wiem, to nbox obsługuje dwie wersje kart bezprzewodowych. Widziałem, że pppp pisał, że jemu stream HD nie tnie po wifi. Niech się wypowie jaki typ karty/chipsetu ma. Może ten drugi i taki będzie lepszy? Kartę na USB najlepiej by było sprawdzić podłączając do komputera, żeby zmierzyć transfer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pppp Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Używam wifi na RT5370 a router to Asus 500GPv2 na Broadcomie ze wsparciem 802.11b/g tylko + Tomato by Shibby. W lapku mam bodajże RT73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bipbop Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Używam wifi na RT5370 a router to Asus 500GPv2 na Broadcomie ze wsparciem 802.11b/g tylko + Tomato by Shibby. W lapku mam bodajże RT73 jaki dokładnie model wifi (producent/model?) Jakie predkości na nim osiągasz ftp-em z i do nboxa (DL/UL)? Moj WRT54G tez jest na broadcomie i chyba tez jest tomato z tego co mi sie kojarzy, wiec moze sproboje tomato jeszcze. EDIT 02-08-2013: Wrzuciłem tomato i różnicy żadnej nie ma... moim zdaniem pozostaje jedynie test z inną kartą sieciową i/lub wgranie uboota 400 Mhz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pppp Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Takie rzeczy to nie od ręki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bipbop Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Takie rzeczy to nie od ręki... No i jak tam testy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pppp Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 A więc na moim BSLA mam w obie strony transfery przez ftp (plik 35MB ) na stabilnym poziomie 10376kbit/s (inaczej 1266KB/s) . Wszystko na wifi 54g. Router Asus WL-500GPv2 z tomato by shibby. Wifi w 5800 na RT5370. Wifi w lapku Intela IWL4965. Screenshot transferów z routera załaczony - kilka próbek w te i w tamte. I faktem jest że nie tnie HD, Może to u was kwestia stabilniości połaczenia jest. U mnie jest jak wryte lekko ponad 1,2MB/s. To co tu widać to jeszcze niezdąrzył się rozkręcić w sumie. Te 1,3MB/s to nie wąsko jest dla zdecydowanej większości HD. -------------------------------- Pokusiłem się o pomiar transferu podczas streamingu tvn7hd. Zero zacięć. Zapis z routera w załaczniku. Jak widać transfer tego streamingu jest grubo pod prędkościami które osiągałem w pierwszym teście. Więc mnie nie dziwi że nie tnie. Tu zapewne chodzi o stabilność połaczenia. Stawiam na drętwe routery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kompio Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Czy ktoś po wi-fi osiąga połączenia szybsze niż : Bit Rate=65 Mb/s np 130, 150 ? (Link Quality=97/100 Signal level:-47 dBm Noise level:-73 dBm) usb w ADB: Realtek 5370 chipsets - 150 Mbit/s, router: tplink WR1043ND czy nie połączy się szybciej ? próbowałem kart USB-LAN(RJ45) ale brak sterowników :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi