Jump to content

Streaming obrazu i problem z za częstym usypianiem dysku.

deemax

Recommended Posts

Do wczoraj używałem Graterlia z tapetą świąteczna lecz postanowiłem wrzucić najnowszy build i zaczęły się problemy :) Dekoder i telewizor mam w sypialni lecz drugi tv w salonie do którego podpinam tablet z Kodi który odbiera streaming z Nboxa. Wszystko działało płynnie i bez jakichkolwiek zacięć do wczoraj na starej wersji Graterlia. Odkąd wgrałem nową wersję i ustawiłem hdparm to zaczęły się problemy. Wygląda to tak jakby w trakcie streamowania hdparm usypiał dysk po czym po 2 sekundach on znów startuje na 2 minuty i tak w kółko. Kiedyś w trakcie streamowania dysk kręcił się cały czas. Teraz te wyłączenia skutkują chwilową szachownicą na ekranie tabletu. Wyłączyłem parametr -B i próbowałem różne wartości parametru -S. Kiedy odinstaluję hdparm to streaming działa jak kiedyś czyli bardzo dobrze, lecz nie chciał bym pozbawiać się możliwości usypiania dysku bo jednak wieczorem kiedy oglądam tv w sypialni to nie lubię jak HDD buczy.

P.S. przy okazji czy ktoś z użytkowników VU zaobserwował podobną sytuację z usypianiem dysku? Pytam ponieważ noszę się z zamiarem zamiany Nboxa na VU.

Guest misiu2000

Dysk ci się wybudza, przy streamingu? No bez jaj.

Mi się dysk wybudza przy włączeniu tunera, wywołaniu zaplisty, czy nawet przełączeniu kanału z klawiszy numerycznych - temat w tym dziale.