Guest zjaraniec Posted December 24, 2016 Share Posted December 24, 2016 Witam, dziwna przypadłość na którą nie mam pomysłu. Mam nowy nbox BSLA, instalacja anetnowa to 3 x single (Thor, Astra 19,2 i Astra 23,5) oraz 1 x Quad na Hotbirda. 3 single i 1 wyjście z quada podpięte do przełącznika diseqc 4/1 i to do jednej z głowić dekodera. Druga głowica podpięta bezpośrednio do quada na hotbirda. Po wgraniu świeżej graterli głowica wykrywa tylko hotbirda(mam na myśli tą podpięta do diseqca), w dodatku wykrywa go tylko na porcie A, chociaż wiem że hotbird w przełączniku jest u mnie na porcie B. Z drugą głowicą nie ma problemu, jest tylko hot bird tak jak być powinno. Czyli brak pozostałych satelit i w tym jest problem. Wykluczyłem kilka sytuacji: Dekoder jest sprawny bo a) po zamianie kabli i podpięciu ich na odwrót sytuacja jest taka sama b) wgrałem graterlie ponownie tym razem nie do nand a na pendrive, jest dalej tak samo c) wgrałem do nand pierwotny soft tj. openpli, diseqc działa tak jak dawniej, wykrywa wszystkie satelity d) dla pewności podpiąłem innego nboxa z openpli, jest ok, wykrywa wszystkie satelity Świadczy to o tym że sprawny jest również przełącznik diseqc. A problem jest w takim razie tylko softwareowy po stronie wgranej graterli. Nie mam już za bardzo pomysłów w czym może być problem. Testowałem również pluginem diseqc tester, test przechodzi tylko na hotbirdzie, pozostałe satelity "failed". Jeśli chodzi o ustawienia to mam "ustaw napięcie i sygnał 22Khz" na TAK, i wysyłaj sygnał diseqc tylko podczas zmiany satelity na NIE. Na dokładnie tych ustawieniach inny nbox działa jak należy. Poproszę o pomoc. Scalono wiadomość: [time]1482950048[/time] po kilku dniach "walki", kilkukrotnym wgrywaniem graterlii, jak i innych softów wszelkiej maści dochodzę do wniosku że graterlia ma bug-a który objawia się na nboxach BSLA. Byłem bliski już kupowania innego przełącznika diseqc (mam goldern interstar 4/1 kilkuletni) ale pewnie to i tak nie rozwiązałoby problemu bo na 99% uważam że to kwestia buga w sofcie. Dziwnym trafem nagle diseqc ożył po którymś z kolei restartów - ale po podpięciu go do tunera/głowicy B. Na głowicy A pozostaje możliwość korzystania tylko z hotbirda. Póki co załatwia mi to sprawę bo i tak mam single na inne satelity więc jest ok, ale gdybym miał np. multiswitcha? Developerów GOSa zachęcam do przyjrzenia się temu przypadkowi, Graterlia to świetny system który i tak wolę niż jakiekolwiek inne ale fajnie by było jakby Diseqc działał bezproblemu na obu głowicach. Miałem okazję sprawdzenia przez święta również nboxa bzzb, tam tego problem nie występuje, przynajmniej w egzemplarzu który posiadam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts