Gość tom8181 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Witam posiadam UHD-88 GraterliaOS w NOR. System zaktualizowany .Mam problem ze sprawdzeniem aktualizacji pisze że mam wolne 5 MB a potrzebne jest 8 MB . Zainstalowałem wtyczki i picony ale odinstalowałem je i nic dalej , tylko 5 MB wtyczkę mam zainstalowaną tylko IPTY nic więcej co mogę zrobić . Jakie polecenie do czyszczenia NOR albo wtyczka .Po wkletaniu w konsoli df -h GraterliaOS:~# df -h Filesystem Size Used Available Use% Mounted on /dev/root 61.0M 55.9M 5.1M 92% / tmpfs 57.5M 0 57.5M 0% /ram /dev/root 61.0M 55.9M 5.1M 92% /dev.static tmpfs 57.5M 0 57.5M 0% /dev tmpfs 57.5M 0 57.5M 0% /dev/shm tmpfs 57.5M 188.0K 57.3M 0% /tmp /dev/sda1 110.0G 68.9G 35.5G 66% /hdd Jakieś sugestie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTelos Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Kolego masz UHD-88 który posiada 2 czynne usb, tutaj nie ma się nad czym zastanawiać tylko stawiać system na penie i masz spokój święty. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 @tom8181: Ogólnie zgadzam się z przedmówcą. Ale jak Ci ta opcja nie odpowiada, to ogólnie możesz spróbować zrobić backup systemu i wgrać go na nowo z utworzonego backupu. Taka specyfika NORa, że trochę miejsca to przywraca. To może być pomocne: http://forum.xunil.pl/index.php?topic=2569.0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Postaw system koniecznie na pendrivie. Strasznie ułatwia to życie ;) Sam mam UHD z systemem na USB i polecam bo można nawalić sobie pluginów, piconów czy czego tam potrzebujesz a i tak zostaje dużo miejsca. Druga bardzo ważna sprawa, jeżeli system Ci się wysypie zawsze masz łatwą możliwość jego naprawy. Nieraz ratowałem swój po różnych dziwnych błędach w systemie. Obecnie w NOR trzymam system do awaryjnych sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość frankk Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Takie rozwiązanie to aż samo się prosi w tym sprzęcie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areq Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Chyba Tux mi kiedyś mówił ze w środku uhd88 leży odłogiem 8gb flasha tylko sterownika brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTelos Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 8GB ??? aż się wierzyć nie chce, co za marnotrawstwo :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość frankk Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Ano właśnie ! Ja się do niego "dobrałem" ale niestety nie do końca. Umiem go jedynie zczytać komendą md , ale nic więcej. Zapis wymaga poprawnego zczytania OOB , ECC i tu dupa. W dodatku rozmiar strony = 8192 , a u-boot-a pod taką kostkę nikt jeszcze nie zrobił. Wobec tego , że jest 2x usb po co kombinować . Szybkich , małych "penów" dostatek i nic nie trzeba wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom8181 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Ok wielkie dzięki za sugestie i porady , biorę się za robotę i wrzucam pena i instaluję system a NOR zostanie w razie awarii . Jak by co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgadza się, w UHD leży jeszcze (o ile dobrze pamiętam) NAND 8gb :) Tylko jak już zauważono bezużyteczny i pewnie tak już pozostanie bo niestety nikt UHD już się nie interesuje. Tuner zbyt drogi i trudno dostępny żeby "rozpracować" go tak jak nboxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość frankk Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Jeżeli masz chęci się pobawić , to próbuj patchować żródła kernela (drivers/mtd/nand + include/linux/mtd/) Najbardziej ciekawy/rokujący sterownik to chyba "arasan_nfc". Rozpoznaje baaaardzo duże nand-y , nawet o rozmiarze "pagesize=16k ,zarówno SLC jak i MLC" Poblem raczej w tym , że kernel 2.6.32 jest do tego raczej za stary. W serii 3 (od 3.4 w górę) nie widziałbym większego problemu. Szukać ,choćby tylko by poczytać "Arasan Nand Flash Controller with ONFI support" . Pod systemy z sti7105 być może da się przystosować kernel ___https://github.com/suzuke/pdk7105-stm-kernel/tree/pdk7105___ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi