Jump to content

[BSLA] Lista kanałów - usuwanie nieużywanych wpisów

Guest chriss77

Recommended Posts

Guest chriss77

Witam!

Mam małą zagwozdkę, a mianowicie staram się usunąć nieużywane kanały ze zbioru wszystkich kanałów. Zgodnie z poradnikiem usuwam DreamboxEdit, ale - o ile na liście w programie kanały "usuwają się" - o tyle w sofcie ciągle są obecne w zbiorze "wszystkie". Ciekawym wątkiem, który podjąłem jest rozmiar pliku lamedb, który postanowiłem usunąć ręcznie - bo ten zrzucony z DreamboxEdit ma 10kb - a w sofcie ciągle ma 200kb. Zastąpiłem więc cały folder etc/enigma2 ręcznie (na ten, który generuje DreamboxEdit). Nic nie pomogło, po restarcie GUI ponownie lamedb ma 200kb, a w zbiorze wszystkich kanałów status quo.

Jak usunąć nieużywane kanały? Mam wrażenie, że one pobierają sobie ciągle jakieś dane, co wydaje się zupełnie zbędne i zajmuje RAM i czas procesora.

Pozdrawiam!

W DreamBoxEdit jest gdzieś ptaszek, który wymusza odświeżenie listy w E2 z dysku. Trzeba go zaznaczyć, żeby E2 po wgraniu list je "zaciągnęła", inaczej przy najbliższej okazji nadpisze je tym, co trzyma w pamięci. Można też wymusić odświeżenie przez web-a curl-em lub wget-em (szukaj dreambox web interface reload bouquets lub patrz tutaj: http://dream.reichholf.net/wiki/Enigma2:WebInterface).

• 3 weeks later...
Guest chriss77

Zauważyłem dość ciekawą przypadłość: Mój soft, prawdopodobnie w trakcie zmieniania kanałów na tunerze, samoczynnie skanuje transpondery i dodaje pozycje do zbioru kanałów "wszystkie". To zamierzone działanie, mój błąd, czy bug?

Praktycznie potroił mi objętość listy kanałów. Usuwanie kanałów ze zbioru "wszystkie" to walka z wiatrakami.

Guest chriss77

Mam tylko tyle:

enigma2-plugin-fancontrol - 1.14.3
enigma2-plugin-frontpanel - 2.0.8
enigma2-plugin-graphmultiepg - 0.2.6
enigma2-plugin-openwebif - 0.4.7-2
enigma2-plugin-satfinder - 0.2.4
enigma2-plugin-skinselector - 0.2.1
enigma2-plugin-tuxtxt - 0.2.8
enigma2-plugin-userskin - 0.2.35
enigma2-plugin-userskin-i18n-default - 0.2.28
enigma2-plugin-videomode - 0.2.2
enigma2-plugins-default - 2015-08-25-git-1
enigma2-skin-default - 2015-12-16-tux-1
enigma2-skin-pli-hd - 2015-09-06

Sam instalowałem:

enigma2-plugin-tuxtxt - 0.2.8
enigma2-skin-pli-hd - 2015-09-06
enigma2-plugin-satfinder - 0.2.4

Miałem też FastSearch, którego wrzucałem ręcznie, nie przez opkg, go wywaliłem w pierwszej kolejności, ale nie pomogło.

Guest chriss77

@matzg

"Nie", przy czym to jest w setup->system->...

Rozumiem, że mam to wyłączyć, tzn. dać "Tak"?

Skanuje jak opętany i mam już ponad 1000 wpisów.

edit.

W sumie już to zrobiłem, pierwszą oznaką jest to, że soft stał się bardziej responsywny. Wygląda na to, że nie dodaje już wpisów.

Dzięki za pomoc!