meli Opublikowano 2 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 witam, przesiadłem się dziś z niespełnia 2 letniej Graterlii na najnowszą wersję i w zasadzie mam spory problem z czytnikiem phoenix na usb wcześniej działał bez zarzutu a teraz nie mam dostępu do /dev/ttyUSB0 z poziomu oscama 2015/09/03 01:15:14 4D2BDC4D r (reader) USB [mouse] ERROR: Opening device /dev/ttyUSB0 (errno=19 No such device) 2015/09/03 01:15:14 4D2BDC4D r (reader) USB [mouse] Cannot open device: /dev/ttyUSB0 zainstalowałem system, doinstalowałem co mogłem odnośnie USB w GOS Mgr i jak skanuję lsusb to widzi chip FTDI widzi również plik /dev/ttyUSB0 zainstalowałem wersję oscam full, wykonałem reset GraterliaOS:~# lsusb Bus 002 Device 002: ID 0403:6001 Future Technology Devices International, Ltd FT232 USB-Serial (UART) IC Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub GraterliaOS:~# ls -al /dev/ttyU* crw-rw-rw- 1 root root 188, 0 Jan 1 2000 /dev/ttyUSB0 crw-rw-rw- 1 root root 188, 1 Jan 1 2000 /dev/ttyUSB1 pomoże ktoś w ustaleniu przyczyny? z góry dziękuję i pozdrawiam, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 ... coś mi się wydaje, że opkg install kernel-modules-usbserial-ftdi-gos nie było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meli Opublikowano 3 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 @AbrahaM - dziękuję, tu był problem, przeoczyłęm, chyba ze zmęczenia ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 @AbrahaM - dziękuję, tu był problem, przeoczyłęm, chyba ze zmęczenia ;) proszę bardzo, do usług. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romulus Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Witam, odświeże delikatnie temat zapytując ,czy do phoenixa ftdi oprócz powyżej wspomnianego kernela, należy doinstalować libusb? Do czego służy libusb? Zainstalowałem sam kernel ftdi, phoenix działa, ale ma problemy ze wstaniem po restarcie oscama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Witam, odświeże delikatnie temat zapytując ,czy do phoenixa ftdi oprócz powyżej wspomnianego kernela, należy doinstalować libusb? Do czego służy libusb? Zainstalowałem sam kernel ftdi, phoenix działa, ale ma problemy ze wstaniem po restarcie oscama. Nie trzeba. Jeśli są problemy z wstawaniem po restarcie, to trzeba przyjrzeć się parametrom, czy są ustawione prawidłowo, czy taktowanie jest właściwe. W normalnych warunkach phoenix chodzi absolutnie bezproblemowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi