Gość Villemann Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Witam Dostałem UHD88 z wgranym OpenPLi. Chcę wgrać Graterlia OS ale mam kilka wątpliwości: 1. Czy mogę wgrać Graterlia OS (do NOR gdzie obecnie OpenPLi siedzi) bez ruszania wgranego już uboota? 2. Jeśli zmiana uboota jest wymagana lub zalecana to od czego zależy jaką wersję wgrywać 770/780/790/800MHz? 3. Po wgraniu OS'u jak komunikować się z boxem telnet/SSH? 4. OpenPLi ma irytującą mnie przypadłość: podczas przewijania nagranego materiału lub timeshift często się zawiesza (przewijanie << i >>). Czy to wina softu, czy ogólnie ten box tak ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość herpoi Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Na początek lektura: http://openpli.xunil.pl/index.php/FAQ http://forum.xunil.pl/index.php/topic,81.0.html A potem możesz zadać pytania uzupełniające :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Może sprostujmy jedno. OpenPLi to raczej typ systemu i Graterlia jest na nim właśnie oparta także używanie sformułowań, że OPLi Ci się nie podoba jest trochę dziwne zważywszy na to, że planujesz je tam wgrać znowu :) OPLi to coś w rodzaju słowa Linux. Niby jedno ale masz tego tysiące dystrybucji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Villemann Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Po lekturze materiałów z w/w linków dochodzę do wniosków (proszę potwierdzić lub zaprzeczyć czy dobrych ;) ) 1. Rozumiem, że uboot może zostać stary? 2. J/w, rozumiem, że zmiana nie jest wymagana (jeśli działa to nie ruszać)? Obecny soft siedzi w NOR i nowy też będzie tam załadowany więc nic w konfiguracji zmieniać nie trzeba? 3. Rozumiem, że jakikolwiek klient telnet/ssh może być? 4. Dalej nie wiem czy takie zawiasy występują. Czy to wina softu czy sprzęt z czymś nie wyrabia (objaw zarówno na dysku podłączonym do sata jak i usb)? A może to tylko u mnie taki objawy? @Shouces Masz rację, nie sprecyzowałem. Chodzi mi o OpenPLi v8.3 od Freeboxa bodajże. Chcę przejść na Graterlia OS bo zależy mi również na czystym systemie bez zbędnych dodatków (standardowa skórka, jeden softcam, aplikacja do wycinania reklam z nagrań i tyle). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Ad. 4. To głównie kwestia wersji kernela i odpowiedniej zawartości katalogu /dev. W GOS jest: esi88:~# uname -r 2.6.32.61_stm24_0214 U mnie ESI ale na UHD jest to samo. Najnowsze wersje freeboxa zdaje się też mają 214, ale nie wiem od którego momentu. I na tym 214 z odpowiednim /dev jest lepiej, ale czy się zupełnie nie wiesza, to ciężko mi powiedzieć, bo odzwyczaiłem się używać tej funkcji ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Villemann Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zacięcia są upierdliwe głównie przy przycinaniu materiału nagranego (z timeshift rzadko korzystam) gdy zaznaczam miejsca początku i końca cięcia. Często się wtedy materiał przewija i za jednym podejściem chyba nigdy nie udało mi się obrobić materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość herpoi Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 No z przycinaniem są problemy też tego doświadczałem czasem. Jedne nagranie szło bez problemu inne się wieszało. Najlepiej zwyczajnie odtworzyć nagranie i dodawać znaczniki w miejscach cięcia (klawisz 0), a potem w edytorze cięcia nagrań przemieszczać się tylko między znacznikami i zaznaczać CutIn i CutOut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Nie wiem czy usunięto część dyskusji bo trochę się wasza rozmowa nie klei :P Macie problem z cięciem materiału na komputerze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość herpoi Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Nie na komputerze, tylko na tunerze przy użyciu Cutlist editora :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi