Gość mbzdak Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Podczas wgrywania sofu - na wyświetlaczu było PROG, padło zasilanie, Po starcie pokazało się na wyświetlaczu 5 kresek poziomych i później ciemność - tak jest teraz... Gniazdo optyczne świeci - dysk kręci... Sprzęt to ITI 5800SX przerobiony z Enigma2, później wgrałem Freebox'a 8.2.1 i chciałem zrobić dowgrade do 8.1 - i padło... Co mogę zrobić aby reanimować sprzęt? Jeżeli to możliwe jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pppp Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Zacznij os samego początku czyli konwerter RS232 do gniazda debug na płycie i reanimacja ubootów. Tyle ze odnośnie ubootów już tyle napisano że chyba już nikt tego tematu po raz 1001 nie podejmie. Szukaj w googlu po prostu Kuknij jeszcze tu: http://forum.xunil.pl/index.php/topic,82.300.html Partz na moj wpis z dnia 10 maja 2013 . Załączyłem tam kilka opisów, będziesz musiał to opanować między innymi. Dowiedz się czy masz zapasowe ubooty. Jak nie to flash do wymiany i reprogramowania. Polecam @jacek torun POnadto znajdz przyczynę awarii a nie tylko skutek. Prawdopodobnie zasilacz i kondensatory do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mbzdak Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Trzeba to wszystko robic jak sprzedawca piszę: "Uboot startowy i zapasowy wgrane pod A20, A19." Może to uprości działanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pppp Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Wiec nie jest źle. Zdejmujesz obudowę i patrzysz na dołożoną zworkę A20/A19. Zakładam że zworę masz na A20 i zdechl ci właśnie ten uboot. Zmieniasz wtedy zworę na A19 i postępujesz według wcześniej podanych opisów. Ostrożnie , jak ubijesz uboota A19 to zostaje tylko wymiana flasha. Zanim będziesz eksperymentował!!! Podepnij kabel RS232 do złacza debug. Jeżeli w konsoli przy strarcie tunera będzie coś gadało sensownymi angielskimi tekstami to znaczy że uboot A20 (czy tam co masz w tej chwili) jest okay a wylecioło ci tzw. ENV. ENV to startowa konfiguracja środowiska która mówi o tym np. jaki nasz MAC adres i jakie opcje bootowania masz przy starcie (nośniki) Podsumowując bez kabelka RS232 o poziomach TTL na USB, konsoli np. (putty) ani rusz. Osobiście polecam rozwiązania na chipsecie Prolific bo z FTDI mialem siupy z nboxem. I powtarzam, to nie żart, zajmij się remontem zasilania w nboxie bo ubijesz go w końcu. Raz klęknął to będzie tylko gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi